MiroMirek 02.10.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 dzień dobry, mam podbitkę tynkowaną, poddasze nieużytkowe ( brak ocieplenia), poszycie to płyty OSB , na to papa i dachówka ceramiczna, dach kopertowy. Właśnie mnie olśniło , że podbitka powinna być wentylowana od dołu ?, jeżeli powinna być wentylowana to czy ktoś ma wiedzę co jaką odległość powinienem dać otwory wentylacyjne w podbitce ? ( chciałbym okrągłe bo to łatwiej otwornicą nawiercić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Właśnie mnie olśniło , że podbitka powinna być wentylowana od dołu ?, jeżeli powinna być wentylowana Czy to znaczy, że ocieplenie elewacji masz dociągnięte i szczelnie połączone z deskowaniem? Jak masz wentylowane poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 02.10.2020 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 (edytowane) Czy to znaczy, że ocieplenie elewacji masz dociągnięte i szczelnie połączone z deskowaniem? Jak masz wentylowane poddasze? mam szczelinę pomiędzy ociepleniem elewacji a poszyciem z OSB. Natomiast nie mam otworów wentylacyjnych w samej podbitce. Na dole dachu (około 1 metra powyżęj wieńca do ktorego są zamocowane bezpośrednio wiązary ) mam zamontowane kominki icopala vent'x i tak samo u góry dachu , do tego u góry mam dwa kominki wentylacyjne Braas'a , I teraz tak się zastanawiam czy dać te kratki wentylacyjne w podbitce czy też może te kominki Icopala na dole dachu ale powyżej okapu wystarczą ? pozdrawiam Edytowane 2 Października 2020 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.10.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Z neta : Otwory w podbitce dachowej Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 02.10.2020 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 (edytowane) Z neta : Otwory w podbitce dachowej Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu. no tak, ale to dotyczy wentylacji połaci dachu czy wentylacji poddasza ? czy obu ? bo jeżeli chodzi o połać dachu to mam to zapewnione, tu natomiast chodzi o poddasze Edytowane 2 Października 2020 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.10.2020 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 no tak, ale to dotyczy wentylacji połaci dachu czy wentylacji poddasza ? czy obu ? bo jeżeli chodzi o połać dachu to mam to zapewnione, tu natomiast chodzi o poddasze Cały tekst - "Wentylacja dachu Aby zapobiec wykraplaniu się wilgoci w warstwach dachu, konieczne jest przewietrzanie jego połaci. Będzie to możliwe pod warunkiem, że w dachu będą pozostawione szczeliny wentylacyjne. Jedna szczelina powstaje pomiędzy pokryciem dachu i warstwą jego wstępnego krycia, dzięki rusztowi składającemu się z łat i kontrłat. Jest ona wentylowana przez otwory pozostawione na dole nad obróbką blacharską okapu i u góry w kalenicy, na przykład pod gąsiorami. Jeśli wstępne krycie stanowi membrana dachowa (folia wysokoparoprzepuszczalna), szczelina wentylacyjna pomiędzy nią a spodem pokrycia dachowego jest jedyną w dachu. Inaczej jest, gdy na krokwiach ułożono pełne deskowanie. W takich dachach konieczne jest wytworzenie drugiej szczeliny wentylacyjnej - pomiędzy ociepleniem a spodem sztywnego poszycia. Musi mieć ona oczywiście swoje otwory wlotowe (pod okapem) i wylotowe (na przykład w przestrzeni pod kalenicą). W takich dachach w podsufitce muszą być otwory wentylacyjne. Jak widać, w dachu z membraną dachową okap może być od spodu osłonięty szczelną podbitką. Ponieważ jednak pozostawianie zamkniętych przestrzeni, w których może się wykraplać wilgoć, nie jest roztropne, wykonywanie podbitki z otworami wentylacyjnymi w każdej sytuacji należy uznać za wskazane. Otwory w podbitce dachowej Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 03.10.2020 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Cały tekst - "Wentylacja dachu Aby zapobiec wykraplaniu się wilgoci w warstwach dachu, konieczne jest przewietrzanie jego połaci. Będzie to możliwe pod warunkiem, że w dachu będą pozostawione szczeliny wentylacyjne. Jedna szczelina powstaje pomiędzy pokryciem dachu i warstwą jego wstępnego krycia, dzięki rusztowi składającemu się z łat i kontrłat. Jest ona wentylowana przez otwory pozostawione na dole nad obróbką blacharską okapu i u góry w kalenicy, na przykład pod gąsiorami. Jeśli wstępne krycie stanowi membrana dachowa (folia wysokoparoprzepuszczalna), szczelina wentylacyjna pomiędzy nią a spodem pokrycia dachowego jest jedyną w dachu. Inaczej jest, gdy na krokwiach ułożono pełne deskowanie. W takich dachach konieczne jest wytworzenie drugiej szczeliny wentylacyjnej - pomiędzy ociepleniem a spodem sztywnego poszycia. Musi mieć ona oczywiście swoje otwory wlotowe (pod okapem) i wylotowe (na przykład w przestrzeni pod kalenicą). W takich dachach w podsufitce muszą być otwory wentylacyjne. Jak widać, w dachu z membraną dachową okap może być od spodu osłonięty szczelną podbitką. Ponieważ jednak pozostawianie zamkniętych przestrzeni, w których może się wykraplać wilgoć, nie jest roztropne, wykonywanie podbitki z otworami wentylacyjnymi w każdej sytuacji należy uznać za wskazane. Otwory w podbitce dachowej Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu" znam te opracowania , u mnie jest specyficzna sytuacja mam szczelinę pomiędzy ociepleniem elewacji a poszyciem z OSB. Natomiast nie mam otworów wentylacyjnych w samej podbitce. Na dole dachu (około 1 metra powyżęj wieńca do ktorego są zamocowane bezpośrednio wiązary ) mam zamontowane kominki icopala vent'x i tak samo u góry dachu , do tego u góry mam dwa kominki wentylacyjne Braas'a , I teraz tak się zastanawiam czy dać te kratki wentylacyjne w podbitce czy też może te kominki Icopala na dole dachu ale powyżej okapu wystarczą ?, dach nie jest ocieplany, poddasze nieużytkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobas84 19.02.2022 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Cały tekst - "Wentylacja dachu Aby zapobiec wykraplaniu się wilgoci w warstwach dachu, konieczne jest przewietrzanie jego połaci. Będzie to możliwe pod warunkiem, że w dachu będą pozostawione szczeliny wentylacyjne. Jedna szczelina powstaje pomiędzy pokryciem dachu i warstwą jego wstępnego krycia, dzięki rusztowi składającemu się z łat i kontrłat. Jest ona wentylowana przez otwory pozostawione na dole nad obróbką blacharską okapu i u góry w kalenicy, na przykład pod gąsiorami. Jeśli wstępne krycie stanowi membrana dachowa (folia wysokoparoprzepuszczalna), szczelina wentylacyjna pomiędzy nią a spodem pokrycia dachowego jest jedyną w dachu. Inaczej jest, gdy na krokwiach ułożono pełne deskowanie. W takich dachach konieczne jest wytworzenie drugiej szczeliny wentylacyjnej - pomiędzy ociepleniem a spodem sztywnego poszycia. Musi mieć ona oczywiście swoje otwory wlotowe (pod okapem) i wylotowe (na przykład w przestrzeni pod kalenicą). W takich dachach w podsufitce muszą być otwory wentylacyjne. Jak widać, w dachu z membraną dachową okap może być od spodu osłonięty szczelną podbitką. Ponieważ jednak pozostawianie zamkniętych przestrzeni, w których może się wykraplać wilgoć, nie jest roztropne, wykonywanie podbitki z otworami wentylacyjnymi w każdej sytuacji należy uznać za wskazane. Otwory w podbitce dachowej Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu" Witam. Chciałem podłączyć się do tematu - a co w sytuacji, gdy poddasze jest nieocieplone, brak pełnego deskowanai, tylko membrana (Divoroll Maximum+ 2S) a dach nie posiada okapu? Czy też należy w jakiś sposób zastosować szczelinę wentylacyjną? Styropian mam 20cm i wchodzi idealnie "na wcisk" pomiędzy pas podrynnowy (deskę czołową) a ścianę, przez co brakuje tej szczeliny - na membranie i wiązarach przy niej pojawiła mi się pleśń:/ W ścianach szczytowych mam otwory 14x20 w każdej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.02.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 W przypadku gdy krycie wstępne jest wykonane folią wysokoparoprzepuszczalną występuje tylko jedna szczelina wentylacyjna pomiędzy pokryciem dachu a folią i nie żadnej potrzeby wprowadzania powietrza spod podbitki. W przypadku gdy poddasze jest nieużytkowe i izolacja cieplna kończy się na stropie to bez względu na rodzaj krycia wstępnego nie ma potrzeby wprowadzania powietrza spod podbitki. Nie ma też żadnego znaczenia czy w takim przypadku izolacja cieplna ściany zewnętrznej dochodzi szczelnie do poszycia. W przypadku gdy poddasze jest nieużytkowe a mimo to izolacja cieplna jest w płaszczyźnie dachu i jest sztywne poszycie, warto wentylować przestrzeń pomiędzy warstwą izolacji cieplnej a poszyciem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts