Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja podbitki

MiroMirek

Recommended Posts

dzień dobry, mam podbitkę tynkowaną, poddasze nieużytkowe ( brak ocieplenia), poszycie to płyty OSB , na to papa i dachówka ceramiczna, dach kopertowy. Właśnie mnie olśniło :(, że podbitka powinna być wentylowana od dołu ?, jeżeli powinna być wentylowana to czy ktoś ma wiedzę co jaką odległość powinienem dać otwory wentylacyjne w podbitce ? ( chciałbym okrągłe bo to łatwiej otwornicą nawiercić.

pozdrawiam podbitka.jpg

Czy to znaczy, że ocieplenie elewacji masz dociągnięte i szczelnie połączone z deskowaniem?

Jak masz wentylowane poddasze?

mam szczelinę pomiędzy ociepleniem elewacji a poszyciem z OSB. Natomiast nie mam otworów wentylacyjnych w samej podbitce. Na dole dachu (około 1 metra powyżęj wieńca do ktorego są zamocowane bezpośrednio wiązary ) mam zamontowane kominki icopala vent'x i tak samo u góry dachu , do tego u góry mam dwa kominki wentylacyjne Braas'a , I teraz tak się zastanawiam czy dać te kratki wentylacyjne w podbitce czy też może te kominki Icopala na dole dachu ale powyżej okapu wystarczą ?

pozdrawiam

Edytowane przez MiroMirek

Z neta : Otwory w podbitce dachowej

Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu.

Z neta : Otwory w podbitce dachowej

Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu.

no tak, ale to dotyczy wentylacji połaci dachu czy wentylacji poddasza ? czy obu ?

bo jeżeli chodzi o połać dachu to mam to zapewnione, tu natomiast chodzi o poddasze

Edytowane przez MiroMirek

no tak, ale to dotyczy wentylacji połaci dachu czy wentylacji poddasza ? czy obu ?

bo jeżeli chodzi o połać dachu to mam to zapewnione, tu natomiast chodzi o poddasze

Cały tekst - "Wentylacja dachu

Aby zapobiec wykraplaniu się wilgoci w warstwach dachu, konieczne jest przewietrzanie jego połaci. Będzie to możliwe pod warunkiem, że w dachu będą pozostawione szczeliny wentylacyjne.

Jedna szczelina powstaje pomiędzy pokryciem dachu i warstwą jego wstępnego krycia, dzięki rusztowi składającemu się z łat i kontrłat. Jest ona wentylowana przez otwory pozostawione na dole nad obróbką blacharską okapu i u góry w kalenicy, na przykład pod gąsiorami. Jeśli wstępne krycie stanowi membrana dachowa (folia wysokoparoprzepuszczalna), szczelina wentylacyjna pomiędzy nią a spodem pokrycia dachowego jest jedyną w dachu.

Inaczej jest, gdy na krokwiach ułożono pełne deskowanie. W takich dachach konieczne jest wytworzenie drugiej szczeliny wentylacyjnej - pomiędzy ociepleniem a spodem sztywnego poszycia. Musi mieć ona oczywiście swoje otwory wlotowe (pod okapem) i wylotowe (na przykład w przestrzeni pod kalenicą). W takich dachach w podsufitce muszą być otwory wentylacyjne.

Jak widać, w dachu z membraną dachową okap może być od spodu osłonięty szczelną podbitką. Ponieważ jednak pozostawianie zamkniętych przestrzeni, w których może się wykraplać wilgoć, nie jest roztropne, wykonywanie podbitki z otworami wentylacyjnymi w każdej sytuacji należy uznać za wskazane.

Otwory w podbitce dachowej

Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu"

Aby zapobiec wykraplaniu się wilgoci w warstwach dachu, konieczne jest przewietrzanie jego połaci. Będzie to możliwe pod warunkiem, że w dachu będą pozostawione szczeliny wentylacyjne.

Jedna szczelina powstaje pomiędzy pokryciem dachu i warstwą jego wstępnego krycia, dzięki rusztowi składającemu się z łat i kontrłat. Jest ona wentylowana przez otwory pozostawione na dole nad obróbką blacharską okapu i u góry w kalenicy, na przykład pod gąsiorami. Jeśli wstępne krycie stanowi membrana dachowa (folia wysokoparoprzepuszczalna), szczelina wentylacyjna pomiędzy nią a spodem pokrycia dachowego jest jedyną w dachu.

Inaczej jest, gdy na krokwiach ułożono pełne deskowanie. W takich dachach konieczne jest wytworzenie drugiej szczeliny wentylacyjnej - pomiędzy ociepleniem a spodem sztywnego poszycia. Musi mieć ona oczywiście swoje otwory wlotowe (pod okapem) i wylotowe (na przykład w przestrzeni pod kalenicą). W takich dachach w podsufitce muszą być otwory wentylacyjne.

Jak widać, w dachu z membraną dachową okap może być od spodu osłonięty szczelną podbitką. Ponieważ jednak pozostawianie zamkniętych przestrzeni, w których może się wykraplać wilgoć, nie jest roztropne, wykonywanie podbitki z otworami wentylacyjnymi w każdej sytuacji należy uznać za wskazane.

Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu"

znam te opracowania :), u mnie jest specyficzna sytuacja

mam szczelinę pomiędzy ociepleniem elewacji a poszyciem z OSB. Natomiast nie mam otworów wentylacyjnych w samej podbitce. Na dole dachu (około 1 metra powyżęj wieńca do ktorego są zamocowane bezpośrednio wiązary ) mam zamontowane kominki icopala vent'x i tak samo u góry dachu , do tego u góry mam dwa kominki wentylacyjne Braas'a , I teraz tak się zastanawiam czy dać te kratki wentylacyjne w podbitce czy też może te kominki Icopala na dole dachu ale powyżej okapu wystarczą ?, dach nie jest ocieplany, poddasze nieużytkowe

• 1 year później...

Witam. Chciałem podłączyć się do tematu - a co w sytuacji, gdy poddasze jest nieocieplone, brak pełnego deskowanai, tylko membrana (Divoroll Maximum+ 2S) a dach nie posiada okapu? Czy też należy w jakiś sposób zastosować szczelinę wentylacyjną? Styropian mam 20cm i wchodzi idealnie "na wcisk" pomiędzy pas podrynnowy (deskę czołową) a ścianę, przez co brakuje tej szczeliny - na membranie i wiązarach przy niej pojawiła mi się pleśń:/ W ścianach szczytowych mam otwory 14x20 w każdej.

W przypadku gdy krycie wstępne jest wykonane folią wysokoparoprzepuszczalną występuje tylko jedna szczelina wentylacyjna pomiędzy pokryciem dachu a folią i nie żadnej potrzeby wprowadzania powietrza spod podbitki. W przypadku gdy poddasze jest nieużytkowe i izolacja cieplna kończy się na stropie to bez względu na rodzaj krycia wstępnego nie ma potrzeby wprowadzania powietrza spod podbitki. Nie ma też żadnego znaczenia czy w takim przypadku izolacja cieplna ściany zewnętrznej dochodzi szczelnie do poszycia. W przypadku gdy poddasze jest nieużytkowe a mimo to izolacja cieplna jest w płaszczyźnie dachu i jest sztywne poszycie, warto wentylować przestrzeń pomiędzy warstwą izolacji cieplnej a poszyciem. Pozdrawiam.