MiroMirek 02.10.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 dzień dobry, mam podbitkę tynkowaną, poddasze nieużytkowe ( brak ocieplenia), poszycie to płyty OSB , na to papa i dachówka ceramiczna, dach kopertowy. Właśnie mnie olśniło , że podbitka powinna być wentylowana od dołu ?, jeżeli powinna być wentylowana to czy ktoś ma wiedzę co jaką odległość powinienem dać otwory wentylacyjne w podbitce ? ( chciałbym okrągłe bo to łatwiej otwornicą nawiercić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/257656-wentylacja-podbitki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Właśnie mnie olśniło , że podbitka powinna być wentylowana od dołu ?, jeżeli powinna być wentylowana Czy to znaczy, że ocieplenie elewacji masz dociągnięte i szczelnie połączone z deskowaniem? Jak masz wentylowane poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/257656-wentylacja-podbitki/#findComment-7845744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 02.10.2020 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 (edytowane) Czy to znaczy, że ocieplenie elewacji masz dociągnięte i szczelnie połączone z deskowaniem? Jak masz wentylowane poddasze? mam szczelinę pomiędzy ociepleniem elewacji a poszyciem z OSB. Natomiast nie mam otworów wentylacyjnych w samej podbitce. Na dole dachu (około 1 metra powyżęj wieńca do ktorego są zamocowane bezpośrednio wiązary ) mam zamontowane kominki icopala vent'x i tak samo u góry dachu , do tego u góry mam dwa kominki wentylacyjne Braas'a , I teraz tak się zastanawiam czy dać te kratki wentylacyjne w podbitce czy też może te kominki Icopala na dole dachu ale powyżej okapu wystarczą ? pozdrawiam Edytowane 2 Października 2020 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/257656-wentylacja-podbitki/#findComment-7845748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.10.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Z neta : Otwory w podbitce dachowej Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/257656-wentylacja-podbitki/#findComment-7845765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 02.10.2020 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 (edytowane) Z neta : Otwory w podbitce dachowej Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu. no tak, ale to dotyczy wentylacji połaci dachu czy wentylacji poddasza ? czy obu ? bo jeżeli chodzi o połać dachu to mam to zapewnione, tu natomiast chodzi o poddasze Edytowane 2 Października 2020 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/257656-wentylacja-podbitki/#findComment-7845769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.10.2020 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 no tak, ale to dotyczy wentylacji połaci dachu czy wentylacji poddasza ? czy obu ? bo jeżeli chodzi o połać dachu to mam to zapewnione, tu natomiast chodzi o poddasze Cały tekst - "Wentylacja dachu Aby zapobiec wykraplaniu się wilgoci w warstwach dachu, konieczne jest przewietrzanie jego połaci. Będzie to możliwe pod warunkiem, że w dachu będą pozostawione szczeliny wentylacyjne. Jedna szczelina powstaje pomiędzy pokryciem dachu i warstwą jego wstępnego krycia, dzięki rusztowi składającemu się z łat i kontrłat. Jest ona wentylowana przez otwory pozostawione na dole nad obróbką blacharską okapu i u góry w kalenicy, na przykład pod gąsiorami. Jeśli wstępne krycie stanowi membrana dachowa (folia wysokoparoprzepuszczalna), szczelina wentylacyjna pomiędzy nią a spodem pokrycia dachowego jest jedyną w dachu. Inaczej jest, gdy na krokwiach ułożono pełne deskowanie. W takich dachach konieczne jest wytworzenie drugiej szczeliny wentylacyjnej - pomiędzy ociepleniem a spodem sztywnego poszycia. Musi mieć ona oczywiście swoje otwory wlotowe (pod okapem) i wylotowe (na przykład w przestrzeni pod kalenicą). W takich dachach w podsufitce muszą być otwory wentylacyjne. Jak widać, w dachu z membraną dachową okap może być od spodu osłonięty szczelną podbitką. Ponieważ jednak pozostawianie zamkniętych przestrzeni, w których może się wykraplać wilgoć, nie jest roztropne, wykonywanie podbitki z otworami wentylacyjnymi w każdej sytuacji należy uznać za wskazane. Otwory w podbitce dachowej Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/257656-wentylacja-podbitki/#findComment-7845806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 03.10.2020 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Cały tekst - "Wentylacja dachu Aby zapobiec wykraplaniu się wilgoci w warstwach dachu, konieczne jest przewietrzanie jego połaci. Będzie to możliwe pod warunkiem, że w dachu będą pozostawione szczeliny wentylacyjne. Jedna szczelina powstaje pomiędzy pokryciem dachu i warstwą jego wstępnego krycia, dzięki rusztowi składającemu się z łat i kontrłat. Jest ona wentylowana przez otwory pozostawione na dole nad obróbką blacharską okapu i u góry w kalenicy, na przykład pod gąsiorami. Jeśli wstępne krycie stanowi membrana dachowa (folia wysokoparoprzepuszczalna), szczelina wentylacyjna pomiędzy nią a spodem pokrycia dachowego jest jedyną w dachu. Inaczej jest, gdy na krokwiach ułożono pełne deskowanie. W takich dachach konieczne jest wytworzenie drugiej szczeliny wentylacyjnej - pomiędzy ociepleniem a spodem sztywnego poszycia. Musi mieć ona oczywiście swoje otwory wlotowe (pod okapem) i wylotowe (na przykład w przestrzeni pod kalenicą). W takich dachach w podsufitce muszą być otwory wentylacyjne. Jak widać, w dachu z membraną dachową okap może być od spodu osłonięty szczelną podbitką. Ponieważ jednak pozostawianie zamkniętych przestrzeni, w których może się wykraplać wilgoć, nie jest roztropne, wykonywanie podbitki z otworami wentylacyjnymi w każdej sytuacji należy uznać za wskazane. Otwory w podbitce dachowej Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu" znam te opracowania , u mnie jest specyficzna sytuacja mam szczelinę pomiędzy ociepleniem elewacji a poszyciem z OSB. Natomiast nie mam otworów wentylacyjnych w samej podbitce. Na dole dachu (około 1 metra powyżęj wieńca do ktorego są zamocowane bezpośrednio wiązary ) mam zamontowane kominki icopala vent'x i tak samo u góry dachu , do tego u góry mam dwa kominki wentylacyjne Braas'a , I teraz tak się zastanawiam czy dać te kratki wentylacyjne w podbitce czy też może te kominki Icopala na dole dachu ale powyżej okapu wystarczą ?, dach nie jest ocieplany, poddasze nieużytkowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/257656-wentylacja-podbitki/#findComment-7845930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobas84 19.02.2022 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Cały tekst - "Wentylacja dachu Aby zapobiec wykraplaniu się wilgoci w warstwach dachu, konieczne jest przewietrzanie jego połaci. Będzie to możliwe pod warunkiem, że w dachu będą pozostawione szczeliny wentylacyjne. Jedna szczelina powstaje pomiędzy pokryciem dachu i warstwą jego wstępnego krycia, dzięki rusztowi składającemu się z łat i kontrłat. Jest ona wentylowana przez otwory pozostawione na dole nad obróbką blacharską okapu i u góry w kalenicy, na przykład pod gąsiorami. Jeśli wstępne krycie stanowi membrana dachowa (folia wysokoparoprzepuszczalna), szczelina wentylacyjna pomiędzy nią a spodem pokrycia dachowego jest jedyną w dachu. Inaczej jest, gdy na krokwiach ułożono pełne deskowanie. W takich dachach konieczne jest wytworzenie drugiej szczeliny wentylacyjnej - pomiędzy ociepleniem a spodem sztywnego poszycia. Musi mieć ona oczywiście swoje otwory wlotowe (pod okapem) i wylotowe (na przykład w przestrzeni pod kalenicą). W takich dachach w podsufitce muszą być otwory wentylacyjne. Jak widać, w dachu z membraną dachową okap może być od spodu osłonięty szczelną podbitką. Ponieważ jednak pozostawianie zamkniętych przestrzeni, w których może się wykraplać wilgoć, nie jest roztropne, wykonywanie podbitki z otworami wentylacyjnymi w każdej sytuacji należy uznać za wskazane. Otwory w podbitce dachowej Jeśli dach ma sztywne poszycie, podbitkę trzeba zamontować w taki sposób, by nie blokowała przepływu powietrza w szczelinach wentylacyjnych. Sposób wykonania w niej otworów zależy od materiału, jaki będzie wykorzystany do wykonania podsufitki. Powinny mieć one przekrój równy 0,2% wentylowanej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 przypadających na 1 m szerokości połaci dachu" Witam. Chciałem podłączyć się do tematu - a co w sytuacji, gdy poddasze jest nieocieplone, brak pełnego deskowanai, tylko membrana (Divoroll Maximum+ 2S) a dach nie posiada okapu? Czy też należy w jakiś sposób zastosować szczelinę wentylacyjną? Styropian mam 20cm i wchodzi idealnie "na wcisk" pomiędzy pas podrynnowy (deskę czołową) a ścianę, przez co brakuje tej szczeliny - na membranie i wiązarach przy niej pojawiła mi się pleśń:/ W ścianach szczytowych mam otwory 14x20 w każdej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/257656-wentylacja-podbitki/#findComment-7991481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.02.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 W przypadku gdy krycie wstępne jest wykonane folią wysokoparoprzepuszczalną występuje tylko jedna szczelina wentylacyjna pomiędzy pokryciem dachu a folią i nie żadnej potrzeby wprowadzania powietrza spod podbitki. W przypadku gdy poddasze jest nieużytkowe i izolacja cieplna kończy się na stropie to bez względu na rodzaj krycia wstępnego nie ma potrzeby wprowadzania powietrza spod podbitki. Nie ma też żadnego znaczenia czy w takim przypadku izolacja cieplna ściany zewnętrznej dochodzi szczelnie do poszycia. W przypadku gdy poddasze jest nieużytkowe a mimo to izolacja cieplna jest w płaszczyźnie dachu i jest sztywne poszycie, warto wentylować przestrzeń pomiędzy warstwą izolacji cieplnej a poszyciem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/257656-wentylacja-podbitki/#findComment-7991554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts