matusz1044 02.10.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Witam. Mam pytanie czy mogę połączyć jak na schemacie cwu z bojlerem elektronicznym. Chodzi mi o to, że wymieniam kocioł oraz dokładam wymienik cwu, a bojler elektryczny już istnieje ( stare budownictwo) a szkoda mi bojlera bo jeszcze działa... Latem będę sobie grzał elektrycznie, a zima z kotła. Z góry dziękuję za pomoc https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/L0rYHiV3Eu9jNC6X1aLmRYZDc2jvMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Co chcesz osiągnąć? Zrobić losowanie, czy popłynie woda ogrzana prądem, czy kotłem? Brakuje też naczyń przeponowych i zaworów zwrotnych - bo może też popłynąć ciepła woda do zasilania i dalej rurą zimnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matusz1044 02.10.2020 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Latem chce ogrzewać z bojlera elektrycznego. Dopóki jest sprawny.( w przyszłości chce korzystać tylko z cwu przy kotle.)A zima będę ogrzewał z cwu..Rozumie że muszę dać zawór przy połączeniu? Na schemacie nie dawałem naczyń, bo chodziło mi tylko czy można tak to ewentualnie podłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Kocioł ma sterowanie, które ogarnie przepływowe ogrzewania CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matusz1044 02.10.2020 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Nowoczesny Kocioł peletowy z sterownikiem plum. Więc to na pewno ogarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Nowoczesny Kocioł peletowy z sterownikiem plum. Więc to na pewno ogarnie. Śmiem wątpić. Musiałby bardzo szybko dostosowywać moc. Inaczej jak ktoś jest pod prysznicem, to dostanie zimną wodą, jak ktoś inny odkręci ciepłą wodę gdzie indziej. Może płomień gazowy zdąży zareagować (choć też wątpię) - ale na pewno nie pelet. O ile w ogóle potrafi pilnować temperatury na wyjściu CWU z wymiennika (a nie tylko wody kotłowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts