Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda wokół fundamentu

MartiMar

Recommended Posts

Witam , jestem na etapie stropu , wczoraj odkopaliśmy fundament i połowa fundamentu stoi w wodzie , niestety nie jestem jakoś wysoko podniesiony nad 0 zauważyłem ze niektórzy sąsiedzi w okolicy są wyżej. Jakie rady, jesteśmy akurat po dużych ulewach ale nie chciałbym w przyszłości mieć wody w domu. Poziom wód gruntowych jest wysoki , wokół domu jest wykonany drenaż ale czy to wystarczy.

Już tłumacze , wokół domu jest zrobiony drenaż i został zasypany razem z fundamentem , wykopaliśmy studnie , i chcemy odpływ z drenażu przyłączyć do studni , odkopany został kawałek. Studnia jest pełna wody , głębokość 3m , tylko ostatni czas ciagle są ulewy deszczu tak to poziom wody w studni jest na 1 m , 1,5. Ale różne sytuacje są nie wiem jakie będą ulewy gdy będę mieszkał nie wyobrażam siebie mieć wodę w domu. Polak mądry po szkodzie było się podnieść 2 bloczki na fundamencie teraz nie było by płaczu. Wiadomo zrobię spadki od domu w stronę drogi ale myśle co jeszcze do tego , jakieś koryta odprowadzające wodę ?

Już tłumacze , wokół domu jest zrobiony drenaż i został zasypany razem z fundamentem , wykopaliśmy studnie , i chcemy odpływ z drenażu przyłączyć do studni , odkopany został kawałek. Studnia jest pełna wody , głębokość 3m , tylko ostatni czas ciagle są ulewy deszczu tak to poziom wody w studni jest na 1 m , 1,5.

Widocznie ta studnia jest zbyt płytka, albo poziom wody jest tak wysoki:(

Podłącz ten drenaż do tej studni niezależnie czy jest tam czy nie ma wody, opaska musi pracować bo inaczej się zamuli, nie wiem na jakim projekcie wykonaliście ta opaskę, i dlaczego akurat folia kubełkowa? może jako zabezpieczenie izolacji termicznej przed żwirem z drenażu? pomijam tą sprawę.

Jeśli masz porządnie wykonaną izolację poziomą( a powinieneś bo warunki były Ci znane jak się budowałeś) i nie masz piwnic:cool: to nie masz się czym martwić do chwili podniesienia wody powyżej poziomu izolacji - reszta to już podciąganie kapilarne więc na niej wilgoć się zatrzyma.Po to robi się tą izolację.

Jeśli podłączysz wszystkie rury do studni warto jest śledzić poziom wody, może trzeba będzie odpompowywać wodę mechanicznie poza działkę ale też nie jakoś intensywnie - do sucha może to zaszkodzić posadowieniu domu, Może, albo to na pewno musisz pogłębić tą studnię działa ona jak naczynie połączone i im będzie głębsza tym poziom wody będzie szybciej się zmieniał i więcej jej będzie odpływało spod domu. Więcej raczej jej nie będzie musiałby się zmienić cały system wodny w okolicy.

To tyle, jak na razie, jednak najważniejsze połączyć całość by to działało, bo wiosną może być jeszcze gorzej.

To możesz zakwestionować projekt, przecież zapłaciłeś za niego , możesz żądać opinii na jakiej podstawie tak stwierdzono.

Tak za klawiatury trudno jest stwierdzić co i jak, może się coś zmieniło, może ktoś to zmienił różne są zdarzenia które mają na to wpływ. Sam pisałeś , że inni się budowali to podnieśli się wyżej, dlaczego?

Ja przed laty jak szukałem działki i się budowałem sprawdziłem mapki geodezyjne i przebieg izohips z mapek geodezyjnych terenu, bałem się , że będę miał powódź w domu, udało się jeszcze podnieść działkę(wyrównać ją o 80 cm) czyli wyszło 25 cm powyżej poziomu drogi.

Pamiętaj o tym , co już pisałem z takiej studni nie pompuje się wody więcej niż powinno.

Pozdrawiam

ps. jak połączysz zrób zdjęcia , napisz wnioski, i nie odkopuj fundamentów - aby sprawdzać poziom wody do tego służy właśnie takie odwodnienie.