Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła+ GWC+ Rekuperator

Alinho89

Recommended Posts

Cześć,,

Miło mi Was przywitać. Moj pierwszy post. Mam mętlik i potrzebuje konsultacji :D

Wziąłem od dewelopera rekuperacje + GWC + Fotowoltaikę,

Deweloper oferował kocioł gazowy. Nie pasowało mi to do powyższych Eko propozycji, a dodatkowo z ING mogę dostać bardzo przyzwoity kredyt na dom poniżej 40 kwh/m2

(Marzą 1.89% Prowizja zero, podwyższona marża na moment wpisu do hipoteki o jedyne 0.05% gdzie w najtańszej alternatywie mam 1,2%.

Po krótce: dobrych kilka tys oszczędności na eko kredycie w pierwszym roku, plus calkiem spora oszczednosc w koszcie całkowitym)

Żeby zejść poniżej 40kwh/m2 musiałem podmienić kocioł gazowy na powietrzną pompę ciepła do co+Cwu ( osiągnałem tym samym 33 kwh/m2)

Dobrałem również wodne ogrzewanie podłogowe.

I teraz powiedzcie mi proszę Czy ta cała idea się broni?? koszt/sensowność/komfort użytkowania

Pompa ciepłą wsparta najpierw przez GWC, więc mamy wstępnie ogrzane powietrze do ok 2 stopni ( nawet jeżeli za oknem jest -15C) , potem dodatkowo powietrze ogrzane jest przez rekuperator, a więc optymalne warunki pracy dla pompy. Wodne ogrzewanie podłogowe więc górne wartości temp również ok.

Z kolei latem moge pasywnie chłodzić podłogówką plus aktywnie pompą ciepła.

Kluczowe pytanie: Czy GWC jest niezbędne? W lecie wyobrażam sobie, że pompa/ podłogówka i rekuperacja sobie poradzą.

Zimy nie zapowiadają się na aż tak srogie, żeby w ogóle rozwazać, mieszkając pod wwa, kilkanaście stopnu mrozu ciurkiem przez 2 tyg

Czy warto w tej układance mieć GWC czy lepiej na nim zaoszczędzić?

Dzięki !

Edytowane przez Alinho89

To jakie kWh mają znaczenie? EU się nie zmienia. EP gaz ma tylko z 10% wyższe, niż PC PW.

Jak ważne EP to biomasa dopiero zrobi istotną różnicę.

BTW - GWC w sumie to spowoduje wyższą temperaturę wyrzutni. W reku z grzałką zabezpieczającą przed zamarzaniem w co mroźniejszą zimę może z kilkadziesiąt kWh prądu zaoszczędzi (raczej mniej - a w reku bez grzałki okrągłe zero). Latem co nieco schłodzi. Ale na zapotrzebowanie na ciepło nieznacznie wpływa.

Przy PC PW nie masz chłodzenia pasywnego. A na FM znajdziesz może z jednego zadowolonego z chłodzenia podłoga i wielu niezadowolonych - a klimakonwektor kosztuje porównywalnie, co klima.

Edytowane przez Kaizen

Hej,

Uproszczając.

Czy istnieje synergia między Podłogowka/rekuperatorem / pompa ciepła z funcja chłodzenia ? Czy będę zadowolony z tych systemow zarowno latem jak i zimą?

Jaka jest (jeżeli jest) wartość dodana gwc?

Czy warto dopłacać („przepłacać”)?

@edit

EK ma znaczenie.

Albo podpowiedzcie, które systemy ze sobą zestroić, żeby znaleźć złoty środek między komfortem, a zwrotem z inwestycji.

Żeby cieszyć się przebywaniem w tym domu przez dobre kilkanaście lat, ale też nie wydawać kasy tylko po to byle ją wydać :D

https://zapodaj.net/bd1d14068a2f4.jpg.html

770FC7AE-44C9-4C5E-8DA2-B3112187482B.jpg

Edytowane przez Alinho89