modernik 01.11.2020 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 A w sumie jak to wygląda prawnie. Ten kawałek płotu na końcu drogi należy do wszystkich tj. wspólna własność tak jak i droga. Zrobienie bramki to ingerencja we wspólną własność. Czy na to potrzeba zgody wszystkich? większości? nic nie trzeba? Takie było dokładnie moje pytanie ale oczywiście argumenty ad-persona są łatwiejsze. Jako współwłaściciel chciałbym wiedzieć czy mam prawo decydować czy większość może zadecydować za mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 01.11.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 https://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/wspolwlasnosc-nieruchomosci-domu-zasady-aa-we23-rDJk-a8PP.htmlBudowa furtki powinna podchodzić pod zarząd zwykły - tu nie ma znaczących zmian. Jeśli zarząd zwykły - decyzja większości.Jeśli chcesz "liberum veto" to będzie sąd i wielka wojna międzysąsiedzka. Chyba nie warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modernik 02.11.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 https://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/wspolwlasnosc-nieruchomosci-domu-zasady-aa-we23-rDJk-a8PP.html Budowa furtki powinna podchodzić pod zarząd zwykły - tu nie ma znaczących zmian. Jeśli zarząd zwykły - decyzja większości. Jeśli chcesz "liberum veto" to będzie sąd i wielka wojna międzysąsiedzka. Chyba nie warto... Pewnie, że nie warto dlatego pytam. Dziekuję wszystkim za odpowiedzi i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.11.2020 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Takie było dokładnie moje pytanie ale oczywiście argumenty ad-persona są łatwiejsze. Jako współwłaściciel chciałbym wiedzieć czy mam prawo decydować czy większość może zadecydować za mnie. Tak, w tym przypadku większość może zadecydować za Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.11.2020 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 W pełni popieram i rozumiem argumenty o drodze i prawie do jej używania. W moim przypadku problem jest taki, że duża część działek jest niesprzedana i nie wiadomo kto je kupi. Takie rzeczy jak decydowanie o dodatkowych wyjściach powinny być decydowane wspólnie z pełną świadomoscią konsekwencji dla wszystkich a nie widzimisię jednego sąsiada. Tak łatwo oceniacie, ze to nieładnie itp. ale w moim przypadku obawiam sie, że np. na pozostalych działkach, lub nawet u sasiada - bo jeszcze nie zdradzil swoich planów- powstanie np. 10 domków na wynajem i wtedy nie sąsiad, a jego zupelnie przypadkowi goście będą korzystać będąc uciążliwoscią wyłącznie dla mnie.Nic na to nie poradzisz, czy sąsiad czy nowi nabywcy, postawią to co będą chcieli zgodnie z prawem. Co do furtki, to równie dobrze mogą usunąć płot stojący na drodze, bo płot zagradza dojazd do działki na końcu drogi, a równie dobrze, albo aktualny właściciel, albo nowy może podzielić tą duzą działkę na mniejsze, a droga zostanie przedłużona. I w tym i w każdym innym przypadku nie masz nic do gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.11.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Zarówno jeden jak i drugi ma wyjście które uniemożliwi przechodzenie przez ta łąkę /las. Wykupić ten teren i ogrodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts