emlem 07.10.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Witam! Mam wykonaną instalację wody na rurach zgrzewanych PP. Dom w technologii szkieletowej, podłoga Crawl Space więc rury poprowadzone są w stropie, w otulinie i przykryte 20cm wełną. W domu wszystko mam na prąd, również CWU. Używam podgrzewacz przepływowy o mocy 18kw umiejscowiony w pomieszczeniu gospodarczym (na zdjęciu 1.10) i od tego rozgałęzienia do kuchni i do łazienki. Gdy po dłuższym nieużywaniu odkręcam, któryś z punktów poboru wody, czekam na nią 60sekund aż zejdzie zimna woda z rur. Podgrzewacz elektryczny przepływowy wybrałem ze względu na to, że płacę tylko za to co zużyje i właśnie na jego natychmiastowe działanie. Po prostu tylko pewnie źle przemyślałem instalację. Drugi raz wybrałbym pewnie bojler + cyrkulacja. Pytanie w jaki sposób mogę to Waszym zdaniem najlepiej rozwiązać? Mam w głowie dwa rozwiązania, ale może doradzicie jeszcze jakieś inne. Podkreślę, że mam cały czas łatwy dostęp do całej instalacji w podłodze. Moje pomysły to: 1. Założyć za rozgałęzieniem zawór zwrotny do kuchni i zawór zwrotny do łazienki. Wtedy podczas odkręcenia kranu np. w kuchni czas oczekiwania powinien być o połowę krótszy, bo mniej wiecej po tyle samo rury jest do kuchni i do łazienki od podgrzewacza... ale wciąż połowa czasu to 30s.... 2. Zrobić cyrkulację, podłączoną do małego ogrzewacza pojemnościowego np. 10l. Czy to ma sens? Jak z ekonomią? Może jesteście w stanie coś doradzić? Z góry dziękuję. W załączniku rzut domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2020 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Ogrzewacz przepływowy ma sens tuż przy punkcie poboru, w którym zużywasz mało ciepłej wody. Gdzienindziej nawet blisko jest drogi w używaniu. Możesz podgrzewacze zamontować przy pp, dorobić cyrkulację (bez zasobnika - wracając wodę na wejście podgrzewacza) albo skorzystać z "amerykańskiego patentu" o którym wspominałem tutaj Ja bym poszedł szeroko - zrobił zasobnik z cyrkulacją. Dobre kilkadziesiąt procent mniej będziesz płacił za CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emlem 07.10.2020 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Ja bym poszedł szeroko - zrobił zasobnik z cyrkulacją. Dobre kilkadziesiąt procent mniej będziesz płacił za CWU. Nawet jeśli będzie to bojler elektryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2020 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Nawet jeśli będzie to bojler elektryczny? Prąd w taniej strefie G12(x) jest ze dwa razy tańszy, niz w drogiej - a przy dobrze dobranym zasobniku 100% grzejesz w taniej strefie. Przy przepływowym pewnie zdecydowaną większość zużywasz w drogiej (albo w g11, która jest tylkomkilkanaście procent tańsza, niż droga w g12). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts