karolbudowlany 07.10.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Cześć, planuję w domu założyć ogrzewanie podłogowe wodne i szukam odpowiednich termostatów do ogrzewania podłogowego. Znalazłem coś takiego, cena dobra, wifi itp. https://pl.aliexpress.com/item/33001867639.html?spm=a2g0o.placeorder.0.0.40e11de1NaSFyZ&mp=1 jest kilka wersji tego termostatu, mnie interesują dwie:- BHT-002 - GALW - oznaczony jako do ogrzewania podłogowego wodnego, obciążenie wyjścia 3A- BHT-002 - GBLW - oznaczony jako do ogrzewania podłogowego elektrycznego, obciążenie wyjścia 16A (pewnie do mat grzewczych, etc.), ten zawiera dodatkowo czujnik podłogowy w zestawie Cena obu jest taka sama, pytanie czy do wodnego ogrzewania i sterowania zaworem na rozdzielaczu, mogę użyć tego do ogrzewania elektrycznego? Zyskam dodatkowy czujnik podłogowy ale jest oznaczony jako termostat dedykowany do ogrzewania elektrycznego, stąd moje pytanie... Może ktoś ma doświadczenie z tym termostatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Nie ma sensu sterowanie wodną podłogówką termostatami. Jest zbyt bezwładna. Pogodówka w kotle i podział mocy rotametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.10.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Nie ma sensu sterowanie wodną podłogówką termostatami. Jest zbyt bezwładna. Pogodówka w kotle i podział mocy rotametrami. Dlaczego nie ma sensu ? Mała moc czujnik na podłodze i mała histereza 0,1-0,2* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Dlaczego nie ma sensu ? Mała moc czujnik na podłodze i mała histereza 0,1-0,2* I co tym osiągniesz? Za oknem temperatura taka (z grubsza - na wejściu do reku, odrobinę wyższa, niż faktycznie na zewnątrz - wielkość odrobiny zależy od wydajności wentylatorów): Temperatura w sypialni: Osiągniesz mniejszą amplitudę? Szybciej bardziej rozbujasz i amplituda wzrośnie, bo czas reakcji temperatury powietrza jest bardzo spóźniony. Czas pracy podłogówki Z PEŁNĄ MOCĄ 13:10 do 14:50 (przy wodnej będzie jeszcze wolniejsza reakcja z powodu modulacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.10.2020 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Osiągniesz mniej więcej stała temperaturę podłogi i powietrza. Pamiętaj że nie interesuje mnie praca taryfowa czyli ładowanie i rozładowywanie płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.10.2020 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Osiągniesz mniej więcej stała temperaturę podłogi i powietrza. Pamiętaj że nie interesuje mnie praca taryfowa czyli ładowanie i rozładowywanie płyty masz rację - jeśli ktoś chce to po co mu to utrudniać - ma możliwość regulacji ogrzewaniem podłogowym w bardzo wąskim zakresie bez wpływu na to co dzieje się na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.10.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Osiągniesz mniej więcej stała temperaturę podłogi i powietrza. Pamiętaj że nie interesuje mnie praca taryfowa czyli ładowanie i rozładowywanie płyty Przy podłogówce masz bezwładność i nie unikniesz tego. A żeby termostat działał sensownie, to nie tylko musiałby pilnować temperatury podłogi, ale też ta temperatura musiałaby się zmieniać w zależności od temperatury zewnętrznej - najlepiej na podstawie prognozy pogody z 1-2 godzinnym wyprzedzeniem. Termostaty tego nie robią - robi pośrednio automatyka kotła/PC zmieniając temperaturę zasilania. Wprowadzenie zamykanie obwodów tylko rozbuja temperaturę. Do tego zamknięcie jednego obwodu zwiększy przepływy w pozostałych - a więc i ich moc. A na deser zamknięcie wszystkich obwodów doprowadzi do taktowania. Nadmiar automatyki robiącej to samo szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.10.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 I co tym osiągniesz? Za oknem temperatura taka (z grubsza - na wejściu do reku, odrobinę wyższa, niż faktycznie na zewnątrz - wielkość odrobiny zależy od wydajności wentylatorów): Temperatura w sypialni: Osiągniesz mniejszą amplitudę? Szybciej bardziej rozbujasz i amplituda wzrośnie, bo czas reakcji temperatury powietrza jest bardzo spóźniony. Czas pracy podłogówki Z PEŁNĄ MOCĄ 13:10 do 14:50 (przy wodnej będzie jeszcze wolniejsza reakcja z powodu modulacji). Jak się ma mierną akumulację - chociaż wszystkim się wmawia, że czarne jest białe to są takie wyniki. Nie wiem czy grzejąc 24h i robiąc 24h przerwy byłbym w stanie u siebie osiągnąć takie wahania temperatury u siebie. Przez 6h spadek o 1C? To śmiech, a nie akumulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.10.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Cześć, planuję w domu założyć ogrzewanie podłogowe wodne i szukam odpowiednich termostatów do ogrzewania podłogowego. Znalazłem coś takiego, cena dobra, wifi itp. https://pl.aliexpress.com/item/33001867639.html?spm=a2g0o.placeorder.0.0.40e11de1NaSFyZ&mp=1 jest kilka wersji tego termostatu, mnie interesują dwie: - BHT-002 - GALW - oznaczony jako do ogrzewania podłogowego wodnego, obciążenie wyjścia 3A - BHT-002 - GBLW - oznaczony jako do ogrzewania podłogowego elektrycznego, obciążenie wyjścia 16A (pewnie do mat grzewczych, etc.), ten zawiera dodatkowo czujnik podłogowy w zestawie Cena obu jest taka sama, pytanie czy do wodnego ogrzewania i sterowania zaworem na rozdzielaczu, mogę użyć tego do ogrzewania elektrycznego? Zyskam dodatkowy czujnik podłogowy ale jest oznaczony jako termostat dedykowany do ogrzewania elektrycznego, stąd moje pytanie... Może ktoś ma doświadczenie z tym termostatem? Tak możesz. Elektrozawór (a właściwie siłownik termiczny) ma nie więcej jak 3 W (230V) Więc wysterujesz go niemal każdym termostatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts