Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego gruntowa pompa ciepła?

ProStaś

Recommended Posts

A skąd wiadomo, że są przesłanki? Zimno w domu? To trochę późno.

Ty nie masz bladego pojęcia o pracy gruntowych pomp ciepła. Widziałeś kiedyś taką podczas pracy? Widziałeś dobrego instalatora przy montażu? Widziałeś ile czasu trzeba poświęcić na odpowiednie, przepłukanie i odpowietrzenie instalacji?

Podpowiem. Wystarczy poobserwować delty.

Ależ ja wiem dlaczego gwaranci dają takie a nie inne warunki gwarancji. Okres zależy od czasu, kiedy zaczynają się psuć na tyle często, że koszty napraw stają się istotnym obciążeniem.

Pozostań w pokoju ze swoją wiedzą, nie mierz jednak innych swoją miarą.

Bliźniemu swemu krzywdę robisz.

Jakie oszczerstwa?

.

Że PC po okresie gwarancji się psują. To zwykłe, nie poparte żadnym dowodem, oszczerstwo. Lub jak kto woli teza obwieszczona wszem i wobec na powszechnie dostępnym forum, bez poparcia w faktach.

nie ma lepszego rozwiązania do chłodzenia, niż PC. Ale PP - a nie gruntowa.

Ja tam jestem umiarkowanie (nie zachwycony) zadowolony ze swojego chłodzenia. Spełnia 2 istotne funkcje. I się z tego wywiązuje.

• Odpowiedzi 348
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podpowiem. Wystarczy poobserwować delty.

Nie prościej sprawdzić ciśnienie na manometrze, co zakwestionowałeś?

Pozostań w pokoju ze swoją wiedzą, nie mierz jednak innych swoją miarą.

Bliźniemu swemu krzywdę robisz.

Naciagającemu naiwnego inwestora na gruntową PC? Być może.

Że PC po okresie gwarancji się psują.

Wszystkie rodzaje urządzeń po okresie gwarancji psują się statystycznie tak często w taki sposób, że koszty dla gwaranta są znaczące. Jakby było inaczej, to dawaliby dłuższe gwarancje.

I chociaż publicznie nie chwalą się statystykami, to oczywiste, że wydłużyliby gwarancję, gdyby nie wzrastała im koszty napraw gwarancyjnych ponad miarę.

W końcu długość gwarancji to tak mocny argument w walce o klienta, że niektórzy głośno chwalą się super długa gwarancją - a w warunkach dają takie wymogi, że gwarancji prawie nikt nie zachowuje.

Po prostu ciekawi mnie geneza pisania takich głupot.

Napisz może co masz do tego że ktoś ma lub chce mieć gruntową pompę ciepła...?

To że ma inną cenę która akurat tobie nie pasuje...?

I tak łopatologicznie napisz o jakie głupoty ci chodzi bo ja prosty człowiek jestem i nie rozumiem ...

Bo jak widzę to za chwilę głupim będzie każdy kto nie ma lub nie chce mieć powietrznej pompy ciepła...

I żeby nie było...

Ja nic nie mam do powietrznych pomp ciepła...

Jak ktoś chce to ma...( Najbliższą jaką zamontowałem szumi sobie codziennie u mojego sąsiada 3 metry od mojego okna w kuchni...)

Kaizen ja mam ogrzewanie kablami w swoim domu ale jakoś nie widzę aby one kiedykolwiek miały mi się zwrócić...?

Trudno, żeby się zwróciło najtańsze w instalacji i serwisowaniu rozwiązanie.

To inne (droższe) mają szansę zwrócić różnicę w kosztach instalacji i serwisu z oszczędności na kosztach energii.

Naciagającemu naiwnego inwestora na gruntową PC? Być może.

Pośrednio i mnie nazwałeś naiwnym, a zatem zaczynają się wycieczki ad personam?

Zwykle tak bywa, jak brakuje argumentów, a te powtarzane setki razy w różnych wątkach nijak się mają do tematu wątku.

Ze wszech miar swą aktualność zachowuje moja rada z pierwszego postu.

Szukajcie, i jeśli są ku temu warunki, instalujcie PC GW.

Trudno, żeby się zwróciło najtańsze w instalacji i serwisowaniu rozwiązanie.

To inne (droższe) mają szansę zwrócić różnicę w kosztach instalacji i serwisu z oszczędności na kosztach energii.

Najtańsze w instalacji...

I na tym kończą się zalety ogrzewania kablami...

Dalej już jest " pod górkę"...

Przy PC jest odwrotnie...jedyna wada to cena...

Dalej mamy "z górki"...

Ja nic nie mam do powietrznych pomp ciepła...

Jak ktoś chce to ma...

Ja też. I tematem wątku nie było antagonizowanie zwolenników jednych z drugimi.

Szkoda, że spora część osób odbiera ten temat jako personalną rozgrywkę i próbę dyskredytowania PC PW (a tym samym próbę zdyskredytowania czyichś wyborów).

Przypomniało mi się jeszcze jedno. Był bardzo dobry i ciekawy projekt. Jego niedopracowaną namiastkę ma w swym domu sebcioc55.

Gruntowa, składana w Polsce, inwerterowa pompa ciepła o małej mocy, do domów energooszczędnych.

Sprężarki Mitsubishi, moce rzędu 1-7kW.

Wymagałaby naprawdę małego wymiennika (tańszego) i schodziły by naprawdę b. nisko z mocą. Za tym projektem stoi jeden z forumowiczów.

Szkoda, że mu nie wyszło.

Napisz może co masz do tego że ktoś ma lub chce mieć gruntową pompę ciepła...?

Na tym forum jest ogólnie tendencja odwrotna. To posiadacze gruntowych ewangelizują powietrznych.

A sprawa jest prosta - właściciele powietrznych uważają, że gruntowe są lepsze technicznie i tańsze eksploatacyjne, ale droższe.

Nie kojarzę dyskusji, żeby właściciele powietrznych twierdzili, ze to produkt lepszy technicznie czy mniej awaryjny, nic z tych rzeczy.

Bo jak widzę to za chwilę głupim będzie każdy kto nie ma lub nie chce mieć powietrznej pompy ciepła...

To już prawie jakaś krucjata poparta tylko wyobrażeniem z zerowym kontaktem z rzeczywistością.

A tak w ogóle to ja by chciał mieć normalną gruntową, ale nie mam :(

Ja też. I tematem wątku nie było antagonizowanie zwolenników jednych z drugimi.

Szkoda, że spora część osób odbiera ten temat jako personalną rozgrywkę i próbę dyskredytowania PC PW (a tym samym próbę zdyskredytowania czyichś wyborów).

Przypomniało mi się jeszcze jedno. Był bardzo dobry i ciekawy projekt. Jego niedopracowaną namiastkę ma w swym domu sebcioc55.

Gruntowa, składana w Polsce, inwerterowa pompa ciepła o małej mocy, do domów energooszczędnych.

Wymagałaby naprawdę małego wymiennika (tańszego) i schodziły by naprawdę b. nisko z mocą. Za tym projektem stoi jeden z forumowiczów.

Szkoda, że mu nie wyszło.

Małe moce w gruntowych pompach są trochę bez sensu bo skoro budynek potrzebuje niewiele energii to w takim przypadku pompa powietrzna będzie wystarczająca i szkoda się paprać z dolnym źródłem dla bardzo niewielkiej oszczędności energii...

Patrząc na kilkanaście lat mieszkania w moim domu to wystarczyłoby założyć pompę o mocy 4kW...

A chałupa nie jest jakaś specjalne górnolotna...

Nie bardzo widać w tym sens aby budować układ gruntowy...

Na tym forum jest ogólnie tendencja odwrotna. To posiadacze gruntowych ewangelizują powietrznych.

A sprawa jest prosta - właściciele powietrznych uważają, że gruntowe są lepsze technicznie i tańsze eksploatacyjne, ale droższe.

Nie kojarzę dyskusji, żeby właściciele powietrznych twierdzili, ze to produkt lepszy technicznie czy mniej awaryjny, nic z tych rzeczy.

To już prawie jakaś krucjata poparta tylko wyobrażeniem z zerowym kontaktem z rzeczywistością.

A tak w ogóle to ja by chciał mieć normalną gruntową, ale nie mam :(

Widać słabo czytasz...

" Przecież wystarczy założyć dwie klimy i oblecisz większość sezonu"...

Więc raczej odwrotnie z tym nawracaniem...

Małe moce w gruntowych pompach są trochę bez sensu bo skoro budynek potrzebuje niewiele energii to w takim przypadku pompa powietrzna będzie wystarczająca i szkoda się paprać z dolnym źródłem dla bardzo niewielkiej oszczędności energii...

Patrząc na kilkanaście lat mieszkania w moim domu to wystarczyłoby założyć pompę o mocy 4kW...

A chałupa nie jest jakaś specjalne górnolotna...

Nie bardzo widać w tym sens aby budować układ gruntowy...

Wyobraź sobie gruntówkę, inwerter, o mocy max. 5 kW, prosty sterownik Tech, taka sprężarka

https://coolmarket.pl/pl/p/Sprezarka-rotacyjna-do-klimatyzatora-5%2C35-KW-R410A-PA215M2AS-4KU-GMCC/2551

+ sterowanie częstotliwością i amplitudą, tak by regulować moc sprężarki.

Do tego pozostałe elementy.

Mały koszt zakupu, rzędu 10-12 kPLN, zasobnik 2,5 kPLN i 2 nitki poziomego po 150m każda (zmieści się na byle działce).

W miejsce PC PW o mocy 7 kW na gotowo 22 kPLN masz gruntówkę.

Tak, wiem, to byłby rodzaj garażowego składaka (przynajmniej na początku). Ale pomysł był ciekawy i wcale nie tak daleki od realizacji.

Pośrednio i mnie nazwałeś naiwnym, a zatem zaczynają się wycieczki ad personam?

Zwykle tak bywa, jak brakuje argumentów, a te powtarzane setki razy w różnych wątkach nijak się mają do tematu wątku.

Akurat miałem na myśli siebie. Po lekturze FM byłem napalony na PC jak szczerbaty na suchary - co można przeczytać w pierwszych moich postach na FM.

Ten kalkulatorek dał mi do myślenia i tą drogą doszedłem do tego

Ale skoro tez czujesz się naiwny... to pewnie masz powody. Ja w tym wątku widzę w Tobie naciągającego.

Ze wszech miar swą aktualność zachowuje moja rada z pierwszego postu.

Szukajcie, i jeśli są ku temu warunki, instalujcie PC GW.

Ale dalej bez wyliczeń opłacalności czy opisu przypadku, kiedy się jej przytrafi bycie opłacalną ani opisu super mocy PC, którymi zwycięża PC PW, kocioł elektryczny czy kable?

Najtańsze w instalacji...

I na tym kończą się zalety ogrzewania kablami...

Dalej już jest " pod górkę"...

Przy PC jest odwrotnie...jedyna wada to cena...

Dalej mamy "z górki"...

A niby co jest wadą kabli, w porównaniu z PC?

- zero serwisu na zawsze?

- ilość miejsca zajmowanego w kotłowni?

- długość i warunki gwarancji?

- kompletna bezgłośność?

- łatwość sterowania?

- precyzyjne dawkowanie ciepła do każdego pomieszczenia zupełnie niezależnie?

- żywotność?

- ryzyko zalania?

- równomierne ogrzewanie podłogi?

Jedyna wada, to koszt kWh - i wracamy do zwracania.

Spróbuj kupić w sklepie takiego SIAM'a.

Oleju do niej prawie nie kupisz.

Inne pytanie po co tej gruntówce inwerter, kiedy źródło ciepła jest tak stabilne.

Dlatego układ Konceptusa ma swój sens - dopasowują moc pompy do domu, a następnie do niej budują dolne źródło.

Potrafią układ doregulować w punkt tak by pracował z wysoką sprawnością.

A inni zatrudniają rzesze marketingowców by wmawiali innym, jak warto wydać na ich produkty więcej pieniędzy.

Inwerter w pompie gruntowej jest jak przycisk TURBO na starym komputerze - jest, trzeba zapłacić.

Czasem sama różnica w cenie wystarczy by użytkownik był przekonany o słuszności poniesionych kosztów.

Ale skoro tez czujesz się naiwny... to pewnie masz powody. Ja w tym wątku widzę w Tobie naciągającego.

Nie czuję się naiwny, skąd ten wniosek?

Ja w Tobie, w tym wątku, widzę frustrata, który nie rozumie prostego przekazu.

To co nas wyróżnia, to doświadczenie w sprawdzeniu różnych systemów grzewczych, w różnych domach.

10 lat grzałem dom kablami, piecami DuoHeat, konwektorem a później częściowo klimą Gree U-Crown. O wspomaganiu kominkiem pisałem. Do przygotowywania CWU miałem małą PC z zasobnikiem.

Teraz od - bez mała roku - grzeję w drugim domu gruntową PC.

I ja swoje tezy opieram o liczniki zużycia prądu oraz o doświadczenie z różnymi systemami.

Na tym świecie, zaryzykuję, jestem trochę dłużej niż Ty, i widziałem w pogodzie różne rzeczy, chociażby zimę stulecia. Którą Ty zapewne znasz tylko z historii albo i nie, bo nie będzie Ci pasować do tabelek.

I jeszcze jedno, to forum przeżyło już nie jednego mesjasza, wystarczy trochę cierpliwości....:cool:

Spróbuj kupić w sklepie takiego SIAM'a.

Oleju do niej prawie nie kupisz.

Inne pytanie po co tej gruntówce inwerter, kiedy źródło ciepła jest tak stabilne.

Dlatego układ Konceptusa ma swój sens - dopasowują moc pompy do domu, a następnie do niej budują dolne źródło.

Potrafią układ doregulować w punkt tak by pracował z wysoką sprawnością.

A inni zatrudniają rzesze marketingowców by wmawiali innym, jak warto wydać na ich produkty więcej pieniędzy.

Inwerter w pompie gruntowej jest jak przycisk TURBO na starym komputerze - jest, trzeba zapłacić.

Czasem sama różnica w cenie wystarczy by użytkownik był przekonany o słuszności poniesionych kosztów.

Przykro mi, nie jestem instalatorem, ani nikim z branży, wielokrotnie to podkreślałem.

Napisałem to co wiem, od osoby, która miała rozpocząć produkcję.

Jeśli koszt byłby porównywalny do PC PW, kolektor mały i tani, a do tego inwerter słabiej obciąża grunt, to czemu nie?

Pewnie masz sporo racji, skoro, na projekcie się skończyło...:confused:

Nie czuję się naiwny, skąd ten wniosek?

Bo się zaliczyłeś do naiwnych.

Teraz od - bez mała roku - grzeję w drugim domu gruntową PC.

I ja swoje tezy opieram o liczniki zużycia prądu oraz o doświadczenie z różnymi systemami.

To czemu nie przedstawisz liczbowego uzasadnienia swojej rady?

Na tym świecie, zaryzykuję, jestem trochę dłużej niż Ty, i widziałem w pogodzie różne rzeczy, chociażby zimę stulecia. Którą Ty zapewne znasz tylko z historii albo i nie, bo nie będzie Ci pasować do tabelek.

Nie bardzo rozumiem, do czego zmierzasz. Że wtedy DZ zamarznie i warto mieć kominek, bo i elektrownie, i sieć mogą paść?

I jeszcze jedno, to forum przeżyło już nie jednego mesjasza, wystarczy trochę cierpliwości....:cool:

A naganiacze na pompy ciepła, pomimo ich coraz mniejszej opłacalności przez coraz ostrzejsze WT, ciągle w formie.

Ale sądząc po tym wątku widmo WT2021 zagląda w oczy.

Bo się zaliczyłeś do naiwnych.

Ignotum per ignotum. Nie wpisuj w google i tak nie zrozumiesz.

To czemu nie przedstawisz liczbowego uzasadnienia swojej rady?

A w jaki sposób liczbowo przedstawić większą trwałość PC GW, aniżeli PC PW?

Chcesz liczb?

Podaj ile zużyłeś prądu powiedzmy na 100m2 (nie pamiętam ile ogrzewasz) na CO i CWU w okresie od marca do końca września.

Ja Ci podam ile ja zużyłem na 100 m2 (podzielę swój wynik na dwa).

Ile wydałeś na 1 m2 użytkowy domu pieniędzy na wszystkie elementy związane z zapotrzebowaniem na CO i CWU?

Bo widzisz, ja i Ty mamy jeden rekuperator, ja na dom jak w stopce wydałem ok. 10 kPN na wszystko. Ty za sam reku zapłaciłeś 6000 zł.

Ile na 1 m2 kosztował reku u mnie i u Ciebie?

Co chcesz jeszcze liczyć? Ilość deco w domu? Ilość okien i ich koszt oraz ekspozycje geograficzną? Dasz wiarę, że ich wielkość i umiejscowienie to sprawa indywidualna i nie każdy chce mieć wielkie przeszklenia?

Co jeszcze? Ilość domowników? Przyzwyczajenia sanitarne? Położenie geograficzne? Indywidualną ekspozycje na wiatr?

Co chcesz jeszcze policzyć? To, że mam w nosie - zakładając grzanie PC GW - niektóre mostki termiczne? Że mam zadaszone stropem monolitycznym tarasy? Że chciałem i mam garaż w bryle budynku? Że mam - w moim wypadku - tańsze i bardziej energochłonne posadowienie budynku?

Że nie ma dwóch takich samych domów?

Ile razy Ci to trzeba powtarzać?

Ile chcesz jeszcze zmiennych?

Co chcesz porównywać?

Nie bardzo rozumiem, do czego zmierzasz. Że wtedy DZ zamarznie i warto mieć kominek, bo i elektrownie, i sieć mogą paść?

.

Że w diabły pójdą Twoje tabelki i wyliczenia nt. ciepłych i słonecznych zim.

A naganiacze na pompy ciepła, pomimo ich coraz mniejszej opłacalności przez coraz ostrzejsze WT, ciągle w formie.

Za to naganiacze prądowi COP = 1 mają się całkiem nieźle. A skoro jest tak cudownie i jedynie słusznie, zacznij montować kotły elektryczne.

Jeśli masz rację zbijesz majątek.

Wystaw swoje teorie na weryfikację rynkową. To takie proste....

Widać słabo czytasz...

Proporcjonalnie czytam tyle ile mam postów, więc faktycznie są rejony forum mi umykające.

" Przecież wystarczy założyć dwie klimy i oblecisz większość sezonu"...

Więc raczej odwrotnie z tym nawracaniem...

A myślałem, że dyskutujemy kompleksowym rozwiązaniu do CO PC GW i PC PW.

A wyskakujesz z jakimś tekstem o klimie. Bo?

Ale o co chodzi.

A ile więcej kosztuje konstrukcja dachu pod tą ceramikę?

Ile znasz domów gdzie więźba była policzona dokładnie pod blachę i tak wykonana a inwestor przykładnie poinformowany, żeby nigdy ceramiki nie położył bo nie wytrzyma?