Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego gruntowa pompa ciepła?

ProStaś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 348
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponieważ uśmiałem się do łez, pozwolę sobie wkleić do "swojego" tematu:

I w tym kontekście ta konstatacja brzmi....hm....wybornie !!!:)

Cały czas poruszamy się z danymi z licznika pompy i przy taryfie G11, by podgonić COP.

2663 kWh x0,57 zł. = 1517 zł.

W tym samym czasie moje zużycie (fakt dom nowy, ale w zimniejszej strefie i większy) to razem: 1738 kWh (ok. 60 h w drogiej taryfie reszta w taniej) za 575 zł.

Moje dane są z osobnego podlicznika. ;)

Koszt mojej gruntówki (było już w wątku) równał się mniej więcej z 9 kW T-Capem montowanym przez solidną, dużą, znaną firmę. Oczywiście z obowiązkowym buforem....

Może usmiales się do łez z awarii Panasa, sam osobiście napisałem, że obecnie Panas robi badziewie.

Ale to, że gruntowka mija się z sensem ekonomicznym to jest prawda i nie ma tutaj nic do smiacia :)

Posiadam T-CAP-a 9kW od 8 lat,T-CAP tylko z tego względu, że miałem go w tej samej cenie co Atlantic Extensa 8kW,który był idealnym wyborem do mojego domu o obciążeniu 3,5kW. Cena ustrojstwa w 2013r wyszła mnie 20tys.zl.

A teraz do sedna, średnie całoroczne zużycie na energię na c.o+cwu na przestrzeni 8 lat to 3200kWh,gdzie samo ogrzewanie to 1600-1800kWh.

Grzeje 99% w taniej taryfie w cenie ok.0,33zl/kWh co przekłada się na roczny rachunek za c.o+cwu ok.1000-1100zl(ogrzewanie 450-550zl)

Wniosek gdybym miał gruntowa ?

A jakbyś chciał to masz podlicznik od marca 2013 do dzisiaj:

20210219_220003_copy_2268x3024.jpg

Edytowane przez Arturo1972

Porównywanie zużycia dla 2 różnych domów, różnych osób mija się zupełnie z celem. Gdybyśmy operowali cieplomierzem w obu przypadkach można cokolwiek porównać, a tak nie wynika z tego nic.

Pewnie tak, ale popatrzysz na historię, to mój adwersarz gęsto-często drwi z moich wyników i z gruntówki. Więc nie mogłem się powstrzymać....:cool:

Dokładnie nie wiem. Latem, możesz prześledzić moje wpisy, myślę że nie zapomniałeś - po banicji ;) - jak to się robi.

Zakładam na okrągło ok. 800 kWh/rok. Zimą idzie więcej i to zdecydowanie.

Ogrzewam 185 m2 do tego 32 m2 garaż do temp. w mega mrozy od 10 do 13C.

Równie na okrągło zakładam, że grzeję 200m2 do normalnej temp., to IMO uczciwe założenie. ;)

Ej koledzy,

Prostaś wspomniał, że ogrzewa wiekszy dom, ze stopki nie wynika, metrażowo dwa porównywalne domy.

To jest moje całkowite zuzycie na cwu i co i będzie już tylko mniej. Nie mam cyrkulacji, baniak stoi 2 m od łazienki i kuchni. Nie mam rekuperacji, w domu wilgotnść taka jak ma być, żadnych problemów,

Do tego nie raz wspominałem, gdybym miał wszystko w podłogówce, to oszczędności rzedu 20-30%.

A jaka taryfa, mowimy tu o zurzyciu energii na ogrzanie domu i cwu, a nie po ile kWh?, ale to fakt, muszę zmienić na inna taryfę, ale z lenistwa nie zmieniam.

Ale podsumowując cały poprzedni sezon zamknąłem z łącznym zużyciem energii ( Odczyt z ZE ) - 6800kWh ( w tym roku nie będzie wiecej, może z 200kwh ), czyli zakładając bytowe tylko na 10kWh/doba, a myśle, że jest wiecej to daje 3200kWh na co i cwu w domu 22.5 st/c w zimie w lecie nie więcej niż 24st/c.

To gdzie jest sens PC gruntowa?

mowimy tu o zurzyciu energii na ogrzanie domu i cwu, a nie po ile kWh?,

Jezusicku.....:eek:

To gdzie jest sens PC gruntowa?

Załóż podlicznik, skomentuj owe 1000 zł. więcej w stosunku do mojego domu za obecny sezon od października i pokaż tą suszarkę z którą latałeś odmrażać wymienniki.

A potem, nie narażając się na śmieszność, pisz o gruntowej PC.:yes:

Jezusicku.....:eek:

Załóż podlicznik, skomentuj owe 1000 zł. więcej w stosunku do mojego domu za obecny sezon od października i pokaż tą suszarkę z którą latałeś odmrażać wymienniki.

A potem, nie narażając się na śmieszność, pisz o gruntowej PC.:yes:

Mogleś sobie darować punktowanie błędów ortograficznych, w moim poście to słowo padło parę razy i było poprawne, ale raz sie gdzieś trafiło..., cóż, zwalę to na flaszkę czystej;)

Przyjacielu, ja dom jak w stopce ogrzewam za ok. 2800 kWh/rok.

Pompa gruntowa:

2800kWh*COP4=11200kWh

Pompa powietrze-woda:

11200kWh/COP3=3730kWh

3730kWh-2800kWh=930kWh

930kWh*0,33zl=306zl

Różnica w cenie zakupu pompy gruntowej z DZ a powietrznej ?

Już 10 lat temu mowilem, że jeśli różnica w cenie zakupu między gruntową a powietrzną będzie wieksza niż 2tys.zl to wybór jest prosty i oczywisty.

No i do tej pory wybór jest prosty i oczywisty.

Edytowane przez Arturo1972

Niech będzie, pełna kotłownia z T-CAP 9kW za 31tys ( choć ja zapłaciłem znacznie taniej i dalej cena nieznacznie się zmieniła ).

Jak znajdziesz mi taka ofertę za 31 tys zł. na PC gruntową ( komplet - dolne źródło +kotlownia, to nie będę się długo zastanawiał, wybór jest prosty, wybiorę PC grunt.

Tak więc proszę o namiary na taka cenę, bo właśnie syn zaczyna budowę i różnicę mu chętnie pokryję.

Ale jak to ma być różnica ok. 10tys to sory...

Niech będzie, pełna kotłownia z T-CAP 9kW za 31tys ( choć ja zapłaciłem znacznie taniej i dalej cena nieznacznie się zmieniła ).

Jak znajdziesz mi taka ofertę za 31 tys zł. na PC gruntową ( komplet - dolne źródło +kotlownia, to nie będę się długo zastanawiał, wybór jest prosty, wybiorę PC grunt.

Tak więc proszę o namiary na taka cenę, bo właśnie syn zaczyna budowę i różnicę mu chętnie pokryję.

Ale jak to ma być różnica ok. 10tys to sory...

Czytałeś ten wątek?

Odsyłam do postu nr 1 i tego powyżej.

Pytałeś już jaśka71 o wycenę?

Czy z góry zakładasz, że PC GW jest droższa?

Edytowane przez ProStaś
Pomyłka w nazwie pompy

Pompa gruntowa:

2800kWh*COP4=11200kWh

Pompa powietrze-woda:

11200kWh/COP3=3730kWh

A czemu akurat COP=3 przyjąłeś dla PW?

Że tak jeszcze raz odeślę do przykładowej tabelki COPów - klik?

Jak widać już przy +2* (a to jest znacznie poniżej średniej rocznej) produkuje ciepło do CO z COP w okolicach 4 (oczywiście jak ktoś nie spaści podłogówki i nie musi podnosić tz) a CWU w okolicach 3?

Za to już przy +15 (znaczna część roku) produkuje CWU z COP=4,65?