Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego gruntowa pompa ciepła?

ProStaś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 348
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to podaj przykład tylko nie z dupy wzięty (ja Ci mogę fakturę przedstawić)tak jak dla mnie pompa ok.7kw gruntowa z wykonaniem dolnego zródła z baniakiem 200l z wykonaniem wszystkich niezbednych podlaczen itp.do istniejacej instalacji c.o .Podpowiadam znanej zagranicznej marki (nie chce polskiego badziewia).

Podpowiadam PW panasonika na gotowo 22tys.

Czekam na ofertę

Masz jakiś problem z czytaniem...?

Napisałem ile za wszystko razem z wszystkimi instalacjami i wentylacją...

Producent Polski bo taki ma być ...

No to podaj przykład tylko nie z dupy wzięty (ja Ci mogę fakturę przedstawić)tak jak dla mnie pompa ok.7kw gruntowa z wykonaniem dolnego zródła z baniakiem 200l z wykonaniem wszystkich niezbednych podlaczen itp.do istniejacej instalacji c.o .Podpowiadam znanej zagranicznej marki (nie chce polskiego badziewia).

Czekam na ofertę

Wszyscy znamy opowieści o polskim T-CAPie w postaci gruntówki poniżej 20k. Nie znamy tylko nikogo kto by na to cudo pokazał tu fakturę.

Znam kilku "szczęśliwych" posiadaczy pompy powietrze woda po takiej zamianie...

Miało być taniutko w eksploatacji a wyszło jak zwykle... ( Oczywiście na papierze zwrot po kilku latach...)

Tak samo ja znam kilku szcześliwców którzy są zadowoleni z PW i wyszlo ich taniej niz węglem.

Tak samo znam kilku szczęśliwców ktorzy sa w h.niezadowoleni z PV takie przykłady to sobie mozna na forum pisac bez końca .

Dawaj konkrety

Przecież ten nasz rynek powietrznych pomp ciepła rozwija się tak dynamicznie tylko dlatego że są znaczne dofinansowania a nie że one są jakoś specjalnie konkurencyjne dla gruntowych...

Z fotowoltaiką jest podobnie...

Wystarczy że skończą się pieniądze rozdawane na lewo i prawo a rynek się pokaźnie skurczy...

No i tu calkowicie dowliłeś.

To co te gruntówki to takie składaki że nawet dotacji na nie nie można wyrwać bo zadnych certyfikatów i świadectw nie maja?

Zaczekaj jeszcze z 3 lata niech sie troche rozpowszechnia ze sasiedzi beda mogli zobaczyc na zywo u innego to gruntówki wyginą śmiercią naturalną chyba że będą je montowac za pół ceny

A jeśli nawet coś próbujesz, to w swych wypowiedziach, zmieniasz kontekst wypowiedzi swojego rozmówcy, wciskasz mu (teraz mi), nie moje słowa.

Nie rozumiesz słowa czytanego.

Nawet dałem linka do Twojej wypowiedzi w której to Ty zarzucałeś mi kłamstwo, żeby każdy mógł sobie przywołać kontekst. Jak wolisz, zacytuję ten post w całości:

Strzeliłeś kulą w płot.

Dawno temu, kiedy były zimy, tak było.

Teraz u mnie, np ostatnie duże mrozy (prawie 4 lata temu), za dnia -16*C zero słońca przez tydzień. Przez cały okres mrozów..

Kilka lat wcześniej, podobnie.

Twój argument jest lipny.

Ty, zarzuciłeś mi w sposób pośredni kłamstwo.

Jak wolisz, napisze wprost - od czasów wyginięcia dinozaurów nie było w dziejach Ziemii sytuacji "zero słońca przez tydzień" na terenie Polski. Kłamiesz.

A nie jesteś mi tego w stanie udowodnić!

Przedstawiłem dwa wykresy. Zresztą, gdyby była noc polarna to artykułów i newsów o tym byłaby masa.

CBDO

EOT z mojej strony.

Edytowane przez Kaizen

Czekam na ofertę

A przepraszam bardzo ów Panasonic to, gdzie jest wg Ciebie produkowany?

Naprawdę sądzisz, że najistotniejsze elementy chłodnicze "te polskie badziewia" i te markowe znane, zagraniczne, mają inne? Sprężarki? Wymienniki? :eek:

Pompę 7,2 kW z wymiennikiem poziomym 4x150 m (zakładając, że grunt masz w miarę dobry), o ile masz miejsce, też Sunexem, na gotowo z fakturą albo lekko przekroczysz 30 albo nie. Nie wiem jakie są obecnie ceny.

Z pionowym jestem przekonany, że nie przekroczysz 34-36.

Szukaj, dzwoń.

Tylko po co Ci do tak małego domu gruntówka?

No i tu calkowicie dowliłeś.

To co te gruntówki to takie składaki że nawet dotacji na nie nie można wyrwać bo zadnych certyfikatów i świadectw nie maja?

Zaczekaj jeszcze z 3 lata niech sie troche rozpowszechnia ze sasiedzi beda mogli zobaczyc na zywo u innego to gruntówki wyginą śmiercią naturalną chyba że będą je montowac za pół ceny

A to ciekawe bo do np PPC Ecopower nawet dzisiaj miałam w ręku certyfikaty i šwiadectwa...

Co by nie było ja też montuję powietrzne pompy ciepła i mam trochę porównania co za ile i jak to się ma jedno do drugiego...

Jakoś dziwnym trafem na gruntówki mam już kolejkę na przyszły sezon a na powietrzne nie...

A przepraszam bardzo ów Panasonic to, gdzie jest wg Ciebie produkowany?

Naprawdę sądzisz, że najistotniejsze elementy chłodnicze "te polskie badziewia" i te markowe znane, zagraniczne, mają inne? Sprężarki? Wymienniki? :eek:

Pompę 7,2 kW z wymiennikiem poziomym 4x150 m (zakładając, że grunt masz w miarę dobry), o ile masz miejsce, też Sunexem, na gotowo z fakturą albo lekko przekroczysz 30 albo nie. Nie wiem jakie są obecnie ceny.

Z pionowym jestem przekonany, że nie przekroczysz 34-36.

Szukaj, dzwoń.

Tylko po co Ci do tak małego domu gruntówka?

No to chyba 22tys na gotowo bez kiwniecia palcem a 30tys to chyba jest różnica czy jej nie zauważasz po ilu latach zwróci mi się te 8tys.za prąd ?

I kolejny raz sie trzymasz tych polskich co zagraniczni producenci klasy sredniej powiedzmy jak panasonic lg ltp nie robią gruntówek?

Podaj uczciwie cenę gruntówki znanego producenta zagranicznego takiego którego wiekszość spoleczenstwa kojarzy z nazwy ,może sobie skladac te pompy nawet w republice kongo.

Powód jest znacznie bardziej prozaiczny. Poza jednostkowymi przypadkami na FM, których rokrocznie można policzyć na palcach obu rąk, robiącymi wymiennik za pomocą szpadla i rury kupionej na drugim końcu kraju, bo 20gr/mb taniej, reszta społeczeństwa chce kompleksowo mieć wykonaną instalację. I wtedy na gruntówkę znanego producenta dostaje ofertę nie na wspomniane 31k, tylko 61k.

I po to jest ten wątek.

By szukać dobrych i możliwych w danym wypadku do wykonania rozwiązań.

Szkoda, że jesteś w kontrze, akurat po Tobie się tego nie spodziewałem. :cool:

No to chyba 22tys na gotowo bez kiwniecia palcem a 30tys to chyba jest różnica czy jej nie zauważasz po ilu latach zwróci mi się te 8tys.za prąd ?

I kolejny raz sie trzymasz tych polskich co zagraniczni producenci klasy sredniej powiedzmy jak panasonic lg ltp nie robią gruntówek?

Podaj uczciwie cenę gruntówki znanego producenta zagranicznego takiego którego wiekszość spoleczenstwa kojarzy z nazwy ,może sobie skladac te pompy nawet w republice kongo.

Czytasz co Ci odpisałem, czy tylko patrzysz na cyferki?

Powtórzę zatem:

1. po co CI gruntówka w małej szeregówce?

2. temat ten (o ile przeczytałeś mój 1 post) nie dotyczy "markowych" PC GW bo ich ceny są chore.

A to ciekawe bo do np PPC Ecopower nawet dzisiaj miałam w ręku certyfikaty i šwiadectwa...

Co by nie było ja też montuję powietrzne pompy ciepła i mam trochę porównania co za ile i jak to się ma jedno do drugiego...

Jakoś dziwnym trafem na gruntówki mam już kolejkę na przyszły sezon a na powietrzne nie...

Jak kazdemu swojemu klijentowi odradzasz powietrzna a próbujesz mu wtrynic gruntówkę to nic dziwnego.

Mój instalator też mógłby zamontowac gruntową ale ma zapisy tyljo na powietrzne no zobacz jaka przeciwność.

Jak sam montujesz to dawaj fakture przecierz masz pełno.

I jeszcze raz powtarzam jak do słupa daj cenę znanej pompy zachodniego producenta odpowiednika klasy sredniej typu lg,panasonic.

Bo jak zwołam 10 sasiadow i spytam sie czy slyszeli o ecopower to postukaja sie po czole i powiedza ze za darmo tego nie chcą

No to po co był Twój tekst o tym ze powietrzne zyskują przez dotację skoro gruntowe też?

Co Ty do podstawówki jeszcze chodzisz?

Ty chyba masz jakieś kompleksy że wszystko musi być "zagraniczne"...

W pierwszej kolejności ma być dobre , niezawodne i w miarę możliwości lokalnego producenta a w dalszej kolejności dopiero " zagraniczne"...

Powtórzę zatem:

2. temat ten (o ile przeczytałeś mój 1 post) nie dotyczy "markowych" PC GW bo ich ceny są chore.

Dlatego ze sa chore to ludzie kupuja powietrzne bo maja do wyboru znanych producentów i tak wolą mieć cos markowego co jest wybierane przez ludzi z calego swiata a nie jakieś regionalne produkcje .

I to widać na tych słupkach teraz po dotacjach jeszcze bardziej wystrzelą sprzedaże powietrznych bo wreszcie ktoś bedzie mógł to pomacać i zobaczyć ze sąsiad ma ciepło bo narazie to stukali sie po czolach i mysleli jak to moze byc ze stoi w zimnym a robi ciepło (do lodówek sie już przyzwyczaili)

Jak kazdemu swojemu klijentowi odradzasz powietrzna a próbujesz mu wtrynic gruntówkę to nic dziwnego.

Mój instalator też mógłby zamontowac gruntową ale ma zapisy tyljo na powietrzne no zobacz jaka przeciwność.

Jak sam montujesz to dawaj fakture przecierz masz pełno.

I jeszcze raz powtarzam jak do słupa daj cenę znanej pompy zachodniego producenta odpowiednika klasy sredniej typu lg,panasonic.

Bo jak zwołam 10 sasiadow i spytam sie czy slyszeli o ecopower to postukaja sie po czole i powiedza ze za darmo tego nie chcą

Dalsza dyskusja z tobą mija się z jakimkolwiek celem...

Wiesz swoje więc nie przeszkadzam...

Ty chyba masz jakieś kompleksy że wszystko musi być "zagraniczne"...

W pierwszej kolejności ma być dobre , niezawodne i w miarę możliwości lokalnego producenta a w dalszej kolejności dopiero " zagraniczne"...

Widzę ze skutecznie omijasz ceny jak tez odpowiedz na temat po co napisales o tych dotacjach .Co juz się kapłeś ze dowaliłeś i cieżko się przyznać?

Wiesz takich co za niby polskimi produktami byli to tez znam ,co kupowali nowe matizy itp.a na tych co jezdzili starymi vw to nagadywali .Mineło parę lat wszystkie matizy juz na zlomie a oni teraz przeprosili sie z vw itp.

Powtórzę zatem:

Nasz kolega widzi tylko pompy ciepła przez swoje maleńkie mieszkanko w środku szeregówki i myśli że wszyscy mają tak samo...

Patrząc na te 4900kWh wyprodukowanej energii z jego stopki to nie wiem czy gratulować pasywnego domku czy współczuć z powodu nędznie niskiego zużycia ciepłej wody ...:cool: