giman 18.10.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) A czy gdzieś tutaj ktoś mówił o pompie kleconej własnymi łapami że złomu...? Nie. Nikt też nie wspominał o robieniu zasobniia z kawałka blachy i rury znalezionej pod płotem... Nie. Dolnego źródła też nikt nie kazał inwestorowi kopać łopatą... W tym wątku się przewinęło na forum w dyskusjach o gruntowych ogólnie mnóstwo. Do przeciętnego domu masz za około 35k kompletną kotłownię z gruntowną pompą ciepła ,dolnym źródłem, 300L zasobnikiem dedykowanym dla PC całą armaturą, pompką cyrkulacyjną cwu, licznikiem energii itp, itd... Wszystko dla przeciętnego inwestora który nie musi stać nas wykonawcą , nie musi nawet być obecny... Faktycznie są takie ceny na stronie podanej przez adam_mk. Jeżeli to powszechne zjawisko cen gruntowych na rynku to naprawdę super. Fajne ceny. edyta: Ceny powyżej fajne, szkoda, że takich nie było za sensowne pompy jak ja szukałem a sprawdzałem tez polskie firmy w tym te dwie na E. Edytowane 18 Października 2020 przez giman a po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.10.2020 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 I po to jest ten wątek. By szukać dobrych i możliwych w danym wypadku do wykonania rozwiązań. Szkoda, że jesteś w kontrze, akurat po Tobie się tego nie spodziewałem. A skąd pomysł, że ja w kontrze? Jestem tylko przeciwny zestawiania spartaczonej instalacji powietrznej z bardzo dobrze dobraną i wykonaną instalacją gruntówki i pisaninie, że ludzie to kópójo powietszne tylko dlatego, że dotacje. Ja nawet rozważałem gruntówkę. I to właśnie polską ze względu na cenę. Tylko jak mi polecony tutaj instalator(nie biorący udziału w tym wątku, aby uciąć spekulacje), przy trzecim upomnieniu się o ofertę, trzeci raz się tłumaczył, że mu znów biurko przestawili, zgubił kartkę z mailem do mnie i do pół godziny ofertę wyślę, to powiedziałem, że ja to... Kolega John dość dokładnie wypunktował dlaczego pompa ciepła nie musi mieć " zagranicznej" marki aby była dobra ... A jaka pompa to już zależy od kilku kolejnych czynników... Ktoś kto ma domek 100m2 zapłacił 25k za powietrzną pompę ciepła a miał wycenę na 60k za gruntową będzie twierdził że ta pierwsza a taki co zapłacił 36k za gruntową do domu 230m2 a miał wycenę na 42k za powietrzną będzie twierdził że gruntowa ... Nieco większa wydajność gruntowej pompy ciepła też ma większe znaczenie w większych budynkach i nieco wyższa cena początkowa szybciej się zrówna z tańszą w zakupie pompie powietrznej... Co to za PW za 42k do 230m2 domu? Bo chyba nawet Daikin byłby tańszy. A czy gdzieś tutaj ktoś mówił o pompie kleconej własnymi łapami że złomu...? Nikt też nie wspominał o robieniu zasobniia z kawałka blachy i rury znalezionej pod płotem... Dolnego źródła też nikt nie kazał inwestorowi kopać łopatą... Do przeciętnego domu masz za około 35k kompletną kotłownię z gruntowną pompą ciepła ,dolnym źródłem, 300L zasobnikiem dedykowanym dla PC całą armaturą, pompką cyrkulacyjną cwu, licznikiem energii itp, itd... Wszystko dla przeciętnego inwestora który nie musi stać nas wykonawcą , nie musi nawet być obecny... Jak kogoś to przerasta to już nie jest moje zmartwienie.... Co to jest przeciętny dom? Mówmy o mocach, to będzie można porównywać jabłka do jabłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.10.2020 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 A skąd pomysł, że ja w kontrze? Jestem tylko przeciwny zestawiania spartaczonej instalacji powietrznej z bardzo dobrze dobraną i wykonaną instalacją gruntówki i pisaninie, że ludzie to kópójo powietszne tylko dlatego, że dotacje. Ja nawet rozważałem gruntówkę. I to właśnie polską ze względu na cenę. Tylko jak mi polecony tutaj instalator(nie biorący udziału w tym wątku, aby uciąć spekulacje), przy trzecim upomnieniu się o ofertę, trzeci raz się tłumaczył, że mu znów biurko przestawili, zgubił kartkę z mailem do mnie i do pół godziny ofertę wyślę, to powiedziałem, że ja to... Co to za PW za 42k do 230m2 domu? Bo chyba nawet Daikin byłby tańszy. Co to jest przeciętny dom? Mówmy o mocach, to będzie można porównywać jabłka do jabłek. I znowu do tablicy... Nie tylko dlatego ale między innymi dla tego ludzie kupują powietrzne pompy tak samo jak solary, fotowoltaikę czy pompy do cwu... Bez dotacji ten rynek nie byłby taki jak jest... Nie wiem co ciebie dziwi w wycenie na ponad 40k dla powietrznej... Zobacz sobie np Kołton 11KW monoblok na R 290 , dodaj moduł grzałek, wymiennik płytowy, zasobnik cwu , trochę armatury i robociznę... Jak zobaczysz wycenę to stwierdzisz że gruntówki to taniocha a jednak są tacy co to kupują... Przeciętny dom 150-250m2 , pompa o mocy 9-11kW, cena "kotłowni" 34-36k W jednym i drugim przypadku "Polska" pompa, zasobnik itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.10.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 I znowu do tablicy... Nie tylko dlatego ale między innymi dla tego ludzie kupują powietrzne pompy tak samo jak solary, fotowoltaikę czy pompy do cwu... Bez dotacji ten rynek nie byłby taki jak jest... To jeszcze raz - na gruntówki dotacji nie ma? Nie wiem co ciebie dziwi w wycenie na ponad 40k dla powietrznej... Zobacz sobie np Kołton 11KW monoblok na R 290 , dodaj moduł grzałek, wymiennik płytowy, zasobnik cwu , trochę armatury i robociznę... Jak zobaczysz wycenę to stwierdzisz że gruntówki to taniocha a jednak są tacy co to kupują... Zobaczyłem. Na FM widzę na temat tych PC 2 tematy spamerów i jeden zainteresowanego klienta. Naturalnie jest to pierwszy wybór potencjalnego klienta powietrznej. Można też kupić 0.5l wody mineralnej za 17zł. Co wcale nie oznacza, że ludzie taką wodę hurtowo kupują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.10.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 To jeszcze raz - na gruntówki dotacji nie ma? Zobaczyłem. Na FM widzę na temat tych PC 2 tematy spamerów i jeden zainteresowanego klienta. Naturalnie jest to pierwszy wybór potencjalnego klienta powietrznej. Można też kupić 0.5l wody mineralnej za 17zł. Co wcale nie oznacza, że ludzie taką wodę hurtowo kupują. A jak są to co z tego...? Ile musisz wyłożyć z kieszeni w przypadku gruntowej za 60k według wyceny a ile za powietrzną za 30k według wyceny...? Pytasz o wycenę to odpowiadam... Ludzie tak samo kupują gruntówki za 60k pomimo że można to ogarnąć znacznie taniej... Nie do końca wiem czemu ma służyć to "odbijanie piłeczki"...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.10.2020 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Cena, cena, cena. cena.... Ja rozumiem, są rzeczy nie do przejścia, ale wiele osób:1. kładzie ceramikę na dach, a nie zwykłą blachodachówkę (i to i to szczelne, markowe).2. wybiera projekty z pięknymi przeszkleniami, których koszt to 2 dobre gruntówki, 3. wybiera projekty, gdzie izolacja tarasów nad I kondygnacją to 100 kPLN, 4. wyposażenie wnętrz....tu dopiero można puścić wodze fantazji... Ale PC to ma być najtańsza, bo mi się nie zwróci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.10.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 [quote=ProStaś;7985117. Ale PC to ma być najtańsza, bo mi się nie zwróci... A jaki jest sens założenia PC jeśli się nie zwróci lub są optymalniejsze drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 1. kładzie ceramikę na dach, a nie zwykłą blachodachówkę (i to i to szczelne, markowe). Wystarczy przeczytać warunki gwarancji - i wiadomo, czemu blachodachówkę kupują rozrzutni. 2. wybiera projekty z pięknymi przeszkleniami, których koszt to 2 dobre gruntówki, 3. wybiera projekty, gdzie izolacja tarasów nad I kondygnacją to 100 kPLN, 4. wyposażenie wnętrz....tu dopiero można puścić wodze fantazji... I mają walory użytkowe czy estetyczne, które w ich ocenie byly tego warte. Ale PC to ma być najtańsza, bo mi się nie zwróci... Bo PC nie oferuje nic więcej w porównaniu z kotłem elektrycznym niż niższy koszt kWh ciepła. Koszty instalacji, serwisu i wymiany większe - a przewag użytkowych brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.10.2020 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 A jaki jest sens założenia PC jeśli się nie zwróci lub są optymalniejsze drogi? Tak się zastanawiam czy jakbym zamienił żonę na sąsiadkę to by mi się szybciej zwróciła....? Ciekawe czy jak zamienię się z ojcem na samochody to szybciej będę do przodu...? A jak zrobiłbym kostkę jak mój kolega to pewnie więcej bym zyskał...? Tak samo z wszystkim... Pompa ciepła ma się zwrócić względem czego...? Tak samo kocioł węglowy, pelletowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.10.2020 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Wystarczy przeczytać warunki gwarancji - i wiadomo, czemu blachodachówkę kupują rozrzutni. Są blachodachówki z długim okresem gwarancji. I mają walory użytkowe czy estetyczne, które w ich ocenie byly tego warte. Rozumiem, że PC jest jedyną rzeczą na świecie, o której tego powiedzieć nie można. Brawo Ty. Bo PC nie oferuje nic więcej w porównaniu z kotłem elektrycznym niż niższy koszt kWh ciepła. Koszty instalacji, serwisu i wymiany większe - a przewag użytkowych brak. Należałoby napisać "moim zdaniem" bo jeszcze ktoś gotów przyjąć Twoją aksjologię jako wyznacznik. A tego byśmy nie chcieli. PS. Moja gruntówka nie wymaga absolutnie żadnego serwisu dla utrzymania 5 letniej gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.10.2020 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 A jaki jest sens założenia PC jeśli się nie zwróci lub są optymalniejsze drogi? jasiek71 założył swój temat o swoich "wynalazkach". Zrób to i Ty, nie widzę lepszej drogi dla upowszechniania wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.10.2020 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Nie wiem co ciebie dziwi w wycenie na ponad 40k dla powietrznej... Czy są powietrzne za 40k? Tak są. Czy wspominanie o nich w tym wątku rożni się czymś od wspominania gruntówek za 60k? Nie, niczym. 1. kładzie ceramikę na dach, a nie zwykłą blachodachówkę (i to i to szczelne, markowe). Porządna blachodachówka z gwarancją jest w cenie ceramicznych (lub nieznacznie tańsza). Edytowane 18 Października 2020 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Są blachodachówki z długim okresem gwarancji. Okresem teoretycznym owszem. Ale przeczytaj dokument gwarancyjny to, zrozumiesz o co mi chodzi. Rozumiem, że PC jest jedyną rzeczą na świecie, o której tego powiedzieć nie można. Brawo Ty. Oczywiście, że nie jedyną. Tak samo jest dla przykładu z PV - wygodniej brać prąd z gniazdka a PV szpeci i buczy. Należałoby napisać "moim zdaniem" bo jeszcze ktoś gotów przyjąć Twoją aksjologię jako wyznacznik. A tego byśmy nie chcieli. To oczywiste, ze piszę w swoim imieniu. Jak podaję cudze zdania czy dane zmierzone, to podaję źródło. PS. Moja gruntówka nie wymaga absolutnie żadnego serwisu dla utrzymania 5 letniej gwarancji. Nie trzeba sprawdzać ciśnień (i ewentualnie uzupełniać płynu)? Nie trzeba czyścić filtrów? I czemu gwarancja tylko na 5 lat? Czyżby później zbyt często się psuły? Mój bojler ma 12 lat gwarancji na sam zasobnik - i wymagało to jednego przeglądu (po roku). Grzałki mają, niestety, tylko dwa lata. Ale są tanie - zwłaszcza porównując ze sprężarką. O gwarancji na kable lepiej nie wspominać, żeby nie kopać leżącego. A jakie przewagi, poza kosztem używania, ma system oparty na PC w porównaniu z kotłem elektrycznym (znowu odpuśćmy kable, żeby leżącego nie kopać)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.10.2020 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Porządna blachodachówka z gwarancją jest w cenie ceramicznych (lub nieznacznie tańsza). Jak myślisz, co było istotą mojego wpisu? Kupujemy do domu masę rzeczy, wybieramy czasem dużo droższe (z miliona przyczyn) od innych, chociaż te tańsze również spełniłyby swoje funkcje. Czasem te wybory opiewają na taki wolumen $$$, że różnica nawet 30 kPLN między jedną, a drugą PC to pikuś. Mały pikuś. W zasadzie przy samochodach też jest podobnie, ale nie chcę otwierać nowej puszki Pandory.... I jakoś nikt nie liczy zwrotów, opłacalności, kosztów itd. Jak tylko PC, to trzeba od razu wyskoczyć z porównaniem cen. I to na pierwszym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.10.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 I jakoś nikt nie liczy zwrotów, opłacalności, kosztów itd. Jak tylko PC, to trzeba od razu wyskoczyć z porównaniem cen. I to na pierwszym miejscu. Nie mylmy wszechobecnego kultu czasu zwrotu na tym forum. Co też mnie drażni w wielu przypadkach, bo jest przesadzone. Z porównywaniem cen produktów spełniających tę samą funkcję. Porównywanie cen produktów przed zakupem jest logiczne, rozsądne i naturalne. Liczenie mitycznej stopy/czasu zwrotu dla wszystkiego jest często komiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.10.2020 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Nie trzeba sprawdzać ciśnień (i ewentualnie uzupełniać płynu)? Nie trzeba czyścić filtrów? I czemu gwarancja tylko na 5 lat? Czyżby później zbyt często się psuły? Nie, nie trzeba. Ani sprawdzać ciśnień, ani czyścić filtrów dopóki nie ma ku temu przesłanek. Czemu 5 lat? Zapytaj gwaranta. Podobnie rzecz się ma z awariami. Jak zaczyna brakować argumentów to rzucasz oszczerstwa? Popytaj sobie userów HCT, jest ich kilku na forum, mają już po kilka lat te PC. Przedstaw ich wypowiedzi.(domelek, zieli, Tomaszs131, marmag, Greg_81, slaw2006 - więcej nie pamiętam). A jakie przewagi, poza kosztem używania, ma system oparty na PC w porównaniu z kotłem elektrycznym (znowu odpuśćmy kable, żeby leżącego nie kopać)? Poza wymaganą mniejszą mocą przyłączeniową, szczególnie przy dużych domach, możliwością zainstalowania paneli o mniejszej mocy, by "wyjść na 0" oraz możliwością chłodzenia - niczym. O kosztach napisałeś, więc nie będę powtarzał, aczkolwiek każda złotówka jest w tym wątku oglądana ze wszystkich stron.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Nie, nie trzeba. Ani sprawdzać ciśnień, ani czyścić filtrów dopóki nie ma ku temu przesłanek. A skąd wiadomo, że są przesłanki? Zimno w domu? To trochę późno. Czemu 5 lat? Zapytaj gwaranta. Ależ ja wiem dlaczego gwaranci dają takie a nie inne warunki gwarancji. Okres zależy od czasu, kiedy zaczynają się psuć na tyle często, że koszty napraw stają się istotnym obciążeniem. Podobnie rzecz się ma z awariami. Jak zaczyna brakować argumentów to rzucasz oszczerstwa? Jakie oszczerstwa? Że jedyną przewagą PC nad kotłem elektrycznym jest niższy koszt używania? Poza wymaganą mniejszą mocą przyłączeniową, szczególnie przy dużych domach, możliwością zainstalowania paneli o mniejszej mocy, by "wyjść na 0" oraz możliwością chłodzenia - niczym. O kosztach napisałeś, więc nie będę powtarzał, aczkolwiek każda złotówka jest w tym wątku oglądana ze wszystkich stron.... Czyli wszystkie wady sprowadzasz do kosztów. A funkcjonalnie, to fakt - nie ma lepszego rozwiązania do chłodzenia, niż PC. Ale PP - a nie gruntowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.10.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Okresem teoretycznym owszem. Ale przeczytaj dokument gwarancyjny to, zrozumiesz o co mi chodzi. ProStasiu: przeczytaj naprawdę. Bo Kaizen albo nie umie, albo jak zwykle czyta to co mu pasuje Jednocześnie w ogóle mu nie przeszkadza, że ma pseudo gwarancję na membranę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.10.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Cena, cena, cena. cena.... Ja rozumiem, są rzeczy nie do przejścia, ale wiele osób: 1. kładzie ceramikę na dach, a nie zwykłą blachodachówkę (i to i to szczelne, markowe). 2. wybiera projekty z pięknymi przeszkleniami, których koszt to 2 dobre gruntówki, 3. wybiera projekty, gdzie izolacja tarasów nad I kondygnacją to 100 kPLN, 4. wyposażenie wnętrz....tu dopiero można puścić wodze fantazji... Ale PC to ma być najtańsza, bo mi się nie zwróci... Nie wiem czy to do mnie, bo dużo pasuje Ale wybierając materiały na każdy z tych etapów, brałem pod uwagę cenę. Zupełnie tak samo jak przy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.10.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Nie do końca wiem czemu ma służyć to "odbijanie piłeczki"...? Po prostu ciekawi mnie geneza pisania takich głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts