Kakademona123 09.10.2020 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Witam, Bardzo proszę o pomoc w wyborze pompy ciepła powietrze-woda do nowego domu parterowego 120m2.EP: 69,86 kWh/(m²rok)EUCO:46,38 kWh/(m²rok) Ogrzewanie podłogowe na całym obiekcie. Pompa ciepła jako jedyne źródło ciepła. Do wyboru mam: Panasonic Aquarea 5kW SplitMitsubishi Zubadan 6kWDaikin Altherma 6 kWViessmann Vitocal 100-S Bardzo zależy mi na opiniach osób, które podane pompy posiadają.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.10.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.10.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Witam, Bardzo proszę o pomoc w wyborze pompy ciepła powietrze-woda do nowego domu parterowego 120m2. EP: 69,86 kWh/(m²rok) EUCO:46,38 kWh/(m²rok) Ogrzewanie podłogowe na całym obiekcie. Pompa ciepła jako jedyne źródło ciepła. Do wyboru mam: Panasonic Aquarea 5kW Split Mitsubishi Zubadan 6kW Daikin Altherma 6 kW Viessmann Vitocal 100-S Bardzo zależy mi na opiniach osób, które podane pompy posiadają. Dziękuję Bierze najtańszą i z najmniejszą mocą jaka jest dostępna. Z tych wszystkich chyba najtańszy będzie Panasonic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kakademona123 09.10.2020 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Bierze najtańszą i z najmniejszą mocą jaka jest dostępna. Z tych wszystkich chyba najtańszy będzie Panasonic . Cześć. Z podanych faktycznie najtańszy będzie Panasonic. Dlaczego uważasz, że to dobry pomysł? Chciałbym żeby to była najlepsza PC, nie do końca kierując się ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.10.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Cześć. Z podanych faktycznie najtańszy będzie Panasonic. Dlaczego uważasz, że to dobry pomysł? Chciałbym żeby to była najlepsza PC, nie do końca kierując się ceną. Nie ma żadnego sensu przepłać za "markę" i za jakąś mityczną jakość czy oszczędność... Obecne pompy znanych producentów oferują bardzo zbliżoną wydajność i zbliżone parametry a co za tym idzie koszty użytkownia są zbliżone , dlatego patrzeć na cenę .. Często te "najlepsze" marki mają później drogie przeglądy i serwis , wiec to też ważne .. Możesz dołożyć jeszcze do tych pomp pompy LG czy Samsunga . Według mnie nie ma co przepłacać. Pompa ma się w miarę szybko zwrócić i na siebie zarabiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kakademona123 10.10.2020 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Nie ma żadnego sensu przepłać za "markę" i za jakąś mityczną jakość czy oszczędność... Obecne pompy znanych producentów oferują bardzo zbliżoną wydajność i zbliżone parametry a co za tym idzie koszty użytkownia są zbliżone , dlatego patrzeć na cenę .. Często te "najlepsze" marki mają później drogie przeglądy i serwis , wiec to też ważne .. Możesz dołożyć jeszcze do tych pomp pompy LG czy Samsunga . Według mnie nie ma co przepłacać. Pompa ma się w miarę szybko zwrócić i na siebie zarabiać ... Dzięki bardzo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.10.2020 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Chciałbym żeby to była najlepsza PC, nie do końca kierując się ceną. To weź najdroższą Pompa ma się w miarę szybko zwrócić i na siebie zarabiać ... Jak pompa się zwraca? I ile zarabia? będzie z tego kolejna pensja w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.10.2020 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Jak pompa się zwraca? I ile zarabia? będzie z tego kolejna pensja w domu? Moja pompa LG 9KW (sama pompa) kosztowała około 15 tys zł ponad 3 lata temu. Płacę za ogrzewanie domu (całego do jednakowej temperatury) + ogrzewanie ciepłej wody (prawie wszystko tylko w II taryfie) poniżej 900zł. Zakładając COP =3 wychodzi że to samo grzejąc czystym prądem płaciłbym 2700zł. Czyli mam około 1800zł oszczędności co roku. Jako że już ponad 3 lata grzeje to mam w "kieszeni" 1800 x 3 = 5400 zł w kieszeni ... Czyli można powiedzieć że pompa "zwróciła" mi się już w ponad 1/3 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.10.2020 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Witam, Bardzo proszę o pomoc w wyborze pompy ciepła powietrze-woda do nowego domu parterowego 120m2. EP: 69,86 kWh/(m²rok) EUCO:46,38 kWh/(m²rok) Ogrzewanie podłogowe na całym obiekcie. Pompa ciepła jako jedyne źródło ciepła. Do wyboru mam: Panasonic Aquarea 5kW Split Mitsubishi Zubadan 6kW Daikin Altherma 6 kW Viessmann Vitocal 100-S Bardzo zależy mi na opiniach osób, które podane pompy posiadają. Dziękuję Jakie aktualnie ceny tych pomp? Możesz dopisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.10.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Weź sobie Samsunga mono z szafa Izzyfast. 5ka rok temu kosztowała pewnie koło 20tys na gotowi. Czysto, pięknie, zbiornik z nierdzewki, gazy na zewnątrz. Gdyby to wychodziło taniej to samemu bym to założył na zgrzewach, Zabezpieczenia, pompy itp, wszystko w jednej szafie. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.10.2020 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Zakładając COP =3 wychodzi że to samo grzejąc czystym prądem płaciłbym 2700zł. Czyli mam około 1800zł oszczędności co roku. OK, ten zwrot to w relacji do czystego prądu. Teraz rozumiem twój punkt widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 28.10.2020 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 (edytowane) Moja pompa LG 9KW (sama pompa) kosztowała około 15 tys zł ponad 3 lata temu. Płacę za ogrzewanie domu (całego do jednakowej temperatury) + ogrzewanie ciepłej wody (prawie wszystko tylko w II taryfie) poniżej 900zł. Zakładając COP =3 wychodzi że to samo grzejąc czystym prądem płaciłbym 2700zł. Czyli mam około 1800zł oszczędności co roku. Jako że już ponad 3 lata grzeje to mam w "kieszeni" 1800 x 3 = 5400 zł w kieszeni ... Czyli można powiedzieć że pompa "zwróciła" mi się już w ponad 1/3 ... Idąc tym tokiem myślenia - jeszcze 6 lat i będziesz "na zero" a potem będziesz zbijał kokosy. To taka trochę "księgowość kreatywna". Ja od roku nie byłem w kinie - a mogłem być z 10 razy - zarobiłem na zaoszczędzonych biletach 300zł Nie pójdę jeszcze przez rok - i 6 stów w kieszeni. Żartuję oczywiście - jeśli takie liczenie poprawia komuś samopoczucie- to oczywiście można tak liczyć. Edytowane 28 Października 2020 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.10.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Idąc tym tokiem myślenia - jeszcze 6 lat i będziesz "na zero" a potem będziesz zbijał kokosy. To taka trochę "księgowość kreatywna". Ja od roku nie byłem w kinie - a mogłem być z 10 razy - zarobiłem na zaoszczędzonych biletach 300zł Nie pójdę jeszcze przez rok - i 6 stów w kieszeni. Żartuję oczywiście - jeśli takie liczenie poprawia komuś samopoczucie- to oczywiście można tak liczyć. Beznadziejne i głupie porównanie ... Pompę ciepła nie montuje się po to aby ją mieć i aby mieć lepsze samopoczucie ale po to aby płacić później rachunki około 3-4 razy niższe niż jakby grzało sie czystym prądem. Jak pojawiają się oszczędność to jest to zysk dla inwestora. Tak samo po to ludzie montują PV aby płacić mniej za prąd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 28.10.2020 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 (edytowane) Beznadziejne i głupie porównanie ... ... @Kaszpir - stary - Take it easy!!! No przecież mówię, że żartuję. Również w nowym domu wstawię pompę ciepła, rekuperację i PV. Nie dla zarobku - jako kurę znoszącą złote jaja - ale aby zapewnić sobie komfort i bezobsługowość. I wszystko mi jedno czy to się "zwróci" kiedykolwiek i czy będzie zarabiało w przyszłości. Edytowane 28 Października 2020 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts