Optymalnie 11.10.2020 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Witam, ostatnio zgłosiła się do mnie firma ML System z propozycją wykonania instalacji fotowoltaicznej Pomijając wszelkie szczegóły techniczne oferują oni taki model finansowania polegający na tym, że moje rachunki za prąd mają się w ogóle nie zmienić (pozostać na tym samym poziomie co obecnie) przez okres około 5-6 lat. W tym czasie te pieniądze, które normalnie zaoszczędziłbym na wyprodukowanym prądzie zostaną użyte do pokrycia należności względem tej firmy. Oczywiście po spłaceniu pełnej kwoty zaczyna się dopiero korzystać z instalacji mając mniejsze rachunki za prąd. Spotkaliście się z czymś takim i co o tym myślicie? Bardzo proszę o Wasze opinie. Jak myślicie jakie zagrożenia może to nieść w końcu do momentu spłaty instalacja nie jest moja. Dziękuje za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 11.10.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 1) w umowie musi być kwota, jaką zapłacisz za instalację. To, że podpiszesz umowę o spłatę ratalną i będziesz płacił comiesięczne raty w jakiejśtam wysokości, nie ma nic do rzeczy, ważna jest całkowita kwota jaką poniesiesz (wraz z wszystkimi opłatami dodatkowymi). Jeśli już wiesz, że chcesz brać instalację na raty i tym samym godzisz się z sporo wyższym kosztem instalacji, warto sprawdzić, jak by to wyglądało, gdybyś wziął sam kredyt i go spłacał. Do tego potrzebne są konkretne dane - koszt instalacji i jej wielkość.2) co w przypadku gdy spóźnisz się z zapłatą raty? Jakie są koszty? Czy jest ryzyko, że firma wystąpi z żądaniem natychmiastowej spłaty całości?3) co w przypadku, gdy firma upadnie? Czy jest ryzyko, że będziesz musiał spłacić całość zadłużenia od ręki?4) co z gwarancją? Jak upadnie firma, kto przejmuje obowiązki gwaranta? Zasadnicze pytania są takie, czy godzisz się na wyższy koszt instalacji, dlaczego to robisz i czy wiesz w ogóle, o ile więcej zapłacisz w stosunku do innych firm i co za to otrzymujesz. Pionierem na rynku w tym modelu jest Columbus - a jak wygląda cenowo (i sprzętowo) ich oferta, coś o tym wiadomo i nie jest to (moim zdaniem) rewelacyjna oferta. Pytanie, jak to wygląda w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Spotkaliście się z czymś takim i co o tym myślicie? Bardzo proszę o Wasze opinie. Jak myślicie jakie zagrożenia może to nieść w końcu do momentu spłaty instalacja nie jest moja. Musi być gdzieś haczyk, jak to standardowa umowa. Wczytałeś się w szczegóły umowy, czy ukrywają ją? U mnie by poszli z torbami Czy może pochylili się nad Twoimi rachunkami i wiedzą, że przepłacasz za prąd i jakoś wyjdą na swoje (choć wątpię, żeby w 6 lat)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optymalnie 11.10.2020 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Dziękuje za szybkie odpowiedzi. umowy na oczy nie widziałem był u nas tylko Pan, który przeprowadził wstępną analizę i wycene. Rachunki za prąd w przeliczeniu na miesiąc oscylują w granicach 250zł. Całkowity koszt inwestycji został wyceniony na 24 600zł, co po odliczeniu dotacji i ulgi podatkowej daje 16 268zł. Więc w teorii zakładając, że instalacja pokryje zapotrzebowanie na prąd, a cała ta kwota będzie wpadać na konto wykonawcy to rzeczywiście po jakimś 5,5 roku zostanie ona spłacona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.10.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Dziękuje za szybkie odpowiedzi. umowy na oczy nie widziałem był u nas tylko Pan, który przeprowadził wstępną analizę i wycene. Rachunki za prąd w przeliczeniu na miesiąc oscylują w granicach 250zł. Całkowity koszt inwestycji został wyceniony na 24 600zł, co po odliczeniu dotacji i ulgi podatkowej daje 16 268zł. Więc w teorii zakładając, że instalacja pokryje zapotrzebowanie na prąd, a cała ta kwota będzie wpadać na konto wykonawcy to rzeczywiście po jakimś 5,5 roku zostanie ona spłacona. Jak placisz 250zl to potrzebujesz ok.400kwh/mc x12=4800kwh rocznie dolicz to co ZE zawinie wiec potrzebujesz instalacjii ok.5,7kwp(jesli dach od poludnia bez cieni) Jak ma to kosztowac 24tyś to/5,7=ok.4200zl za 1kwp to wszystko by bylo ok jesli gotówka bys im zaplacil te 24tys Jak bedziesz mial na raty to bankowo kwote z dotacji i odzyskanego podatku musisz wplacic do banku co skruci bądz obniży raty ale brakuje jeszcze odsetek od pozostalej czesci kredytu a nikt za darmo nie pożycza. Chyba ze daja Ci instalacje 4wkp to wiesz gdzie jest haczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts