Wybuduję czy nie 11.10.2020 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Drodzy, Robi się coraz zimniej, a ja wczoraj odpalając podłogówkę natknąłem się na pewien problem.Otóż obydwie pompy ogrzewania podłogowego Grundfos Flex As pokazują błąd: jedna kropka czerwona, oraz ostatnia pomarańczowa.Korzystając z instrukcji obsługi wyczytałem, że chodzi tu o zablokowany wirnik. Znalazłem informację w jaki sposób go przekręcić ręcznie za pomocą śrubokręta. Wirniki chodzą bardzo lekko i od samego początku nie stawiały oporu.Zadzwoniłem do instalatora, który przyjechał i stwierdził, że spotkał się z takim problemem po raz pierwszy. Odpowietrzył pompę, sprawdził napięcie oraz to czy woda dochodzi - wszystko ok. Wirnik też kręci lekko, ale pompy wystartować nie chcą.Dodam tylko że to 2 pompy zamontowane na belkach ogrzewania podłogowego (jedna na dole, a druga na piętrze). Czy nie jest to dziwne, że obie odmówiły posłuszeństwa w tym samym czasie? Instalator ma zadzwonić do Grundfosa, żeby dowiedzieć się czy oni mogą pomóc w tym temacie. Czy ktoś z Was miałby jakiś pomysł co może być powodem błędu? Byłbym wdzięczny za pomoc. Dodam tylko, że w lipcu miałem przegląd kotła (jednofunkcyjny z zasobnikiem - Fondital Antea 12KW), jak również wymieniane były zawory pod kotłem bo się zapiekły. Spuszczano wodę i później dopuszczano.Instalacja ma 2 lata. Pozdrawiam,Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 11.10.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Czy pompy są podłączone do jakieś automatyki, sterownika, kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 11.10.2020 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 (edytowane) Z punktu widzenia laika to pompy podłączone są jedynie do kotła. Z praktycznego punktu widzenia wygląda to tak, że kabel biegnie sobie od pomp do kotła a pod kotłem mam dorobione 2 przełączniki, którymi włączam/wyłączam pompę na dole i na górze. Jeśli chcę same grzejniki drabinkowe uruchomić to z menu kotła wybieram ogrzewanie. Natomiast jak chce dorzucić podłogówkę na górze lub na dole muszę włączyć przełącznik pod kotłem na ON. Natomiast temperaturą podłogówki steruje pokrętłem przy rozdzielaczu. Żadnego czujnika pokojowego, pogodowego lub innej automatyki nie mam. EDIT: Dodaję foto. Edytowane 11 Października 2020 przez Wybuduję czy nie? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Przykro mi to stwierdzić, ale było przepięcie w sieci zasilającej - uszkodzenie elektroniki:mad: a dokładnie takiego małego warystora - przesłać do serwisu i najprawdopodobniej naprawią.(ja skorzystałem z zaprzyjaźnionego elektronika) koszt elementu bodajże 1 zł naprawa na butelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 11.10.2020 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Hejo. Jesteś pewien? Według instrukcji awaria elektroniki to inny kod błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2020 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 EDIT: Dodaję foto. [ATTACH=CONFIG]449004[/ATTACH] Może to głupie - ale otwarcie zaworu nie pomaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 11.10.2020 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Nie - nie głupie. Mogło tak być. Jednak tutaj to nie to. Do zdjęcia skręciłem pompe, więc zawór zakręciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2020 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 (edytowane) Nie - nie głupie. Mogło tak być. Jednak tutaj to nie to. Do zdjęcia skręciłem pompe, więc zawór zakręciłem. To może: Edyta. A jak dalej nie działa, to może sprawdź na zaimprowizowanym obiegu - może gdzieś w instalacji masz zakręcony zawór czy inaczej zapchaną instalację. Edytowane 11 Października 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 11.10.2020 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Przerobiony pkt. 1 czyli wersja z śrubokrętem. Wirnik leciutko chodzi. Dla pewności jak instalator przyjdzie to poprosze o wyczyszczenie mechaniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 11.10.2020 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Edyta.A jak dalej nie działa, to może sprawdź na zaimprowizowanym obiegu - może gdzieś w instalacji masz zakręcony zawór czy inaczej zapchaną instalację. Też spróbuję w tę stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2020 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Hejo. Jesteś pewien? Według instrukcji awaria elektroniki to inny kod błędu. Masz rację - kod błędu nie jest ten co sygnalizuje pompa - ostatni to był dla mnie pierwszy - sorki Zasugerowałem się tym bo u znajomego próbowaliśmy to zrobić - też założył włącznik i tak sobie "pstrykał"aż "wypstrykał" i przestała właśnie reagować. Ten filmik co zamieścił Kaizen sugeruje iż pomimo tego że się kręci lekko trzeba ją zdemontować i ręcznie pokręcić łopatkami - może to dobry kierunek?dalej też sugeruje, że może po prostu się zastać i zostać unieruchomiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 11.10.2020 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Nie ma problemu reczne ruszenie wirnika po rozebraniu pompy bedzie pierwszym tropem. Podszedl bym do tematu sam, ale nie wiem czy jak zakrece zawor ten czerwony na belce gornej to woda nie bedzie sie lala? A jesli tak to jak rozebrac pompe zeby nie zalac kotlowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 12.10.2020 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Udało mi sie odblokować jedną pompę. Powodem było jej zapowietrzenie. W jaki sposób naprawiłem problem: poluzowałem korpus pompy po którym usłyszałem wyraźne syczenie. Po chwili zaczęła lecieć woda. Wtedy przekręciłem śrubokrętem kilka razy wirnik i dokręciłem obudowę. Załaczyłem zasilanie i zobaczyłem, że pompa pracuje. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts