NC_PC 12.10.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 W poście zawarłem wszystkie niezbędne informacje jak przygotować dom do montażu pompy ciepła. Plik z przewodnikiem można pobrać w formacie PDF z linku: http://www.grafika.sklepcnc.pl/Jak_przygotowac_dom.pdf Proszę zapoznać się z zawartością przed przystąpieniem do przygotowania domu do montażu. proszę o podbijanie postu by nie przepadł na forum, innym też może się przydać. Wystarczy wpisać "pomogło" w komentarzu. pozostałe strony w 2 poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 12.10.2020 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.10.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 [ATTACH=CONFIG]449041[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]449042[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]449043[/ATTACH] Po co montować różnicówkę na kablu 5x4mm zasilającego PC jak PC ma różnicówkę w JW. Przecież na dwóch różnicówkach to nie powinno pracować a nawet nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 13.10.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Po co montować różnicówkę na kablu 5x4mm zasilającego PC jak PC ma różnicówkę w JW. Przecież na dwóch różnicówkach to nie powinno pracować a nawet nie może. Róznicówke ( wyłącznik nadmiarowoprądowy ) dodatkową jak sie domyślam montuje na zasilaniu, w tym wypadku ona chroni kabel przed uszkodzeniem izolacji, a ta w pompie, która jest w pompie chroni to co za nią, czyli na pompie w razie uszkodzenia izolacji. Tu akurat bym się nie czepiał. Co nie zmienia faktu, że głupoty opowiada ( CNC ), z tym, że PC 5KW nie poradzi sobie w domu 105m, A drugi temat, to to że pompy PC nie powinny pracować z grzejnikami, nasłuchałem sie ich wywodów kiedyś i o mało nie zrezygnowałem z instalacji PC. A i jeszcze jedno w instalacji z grzejnikami musi być zawsze bufor/sprzęgło, to też ich slogan. To jak to u mnie pracuje na samych grzejnikach ( 10m podłogówki pomijam ), bez bufora i zaznaczam, że dobrze pracuje. Edytowane 13 Października 2020 przez michancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 13.10.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 A już teraz widzę tok rozumowania CNC, w końcu to marketing.Wywołał burzę pierwszym postem wczorajszym o domu 105m i PV 5KW, po to by dzisiaj umieścić nowy post ze swoja reklamą i prośba o podbijanie, bo może komuś się przyda.Przyda się to tylko dla niego darmowa reklama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.10.2020 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Róznicówke ( wyłącznik nadmiarowoprądowy ) dodatkową jak sie domyślam montuje na zasilaniu, w tym wypadku ona chroni kabel przed uszkodzeniem, a ta w pompie, która jest w pompie chroni to co za nią, czyli na pompie w razie uszkodzenia izolacji. Tu akurat bym się nie czepiał. Co nie zmienia faktu, że głupoty opowiada ( CNC ), z tym, że PC 5KW nie poradzi sobie w domu 105m, A drugi temat, to to że pompy PC nie powinny pracować z grzejnikami, nasłuchałem sie ich wywodów kiedyś i o mało nie zrezygnowałem z instalacji PC. A i jeszcze jedno w instalacji z grzejnikami musi być zawsze bufor/sprzęgło, to też ich slogan. To jak to u mnie pracuje na samych grzejnikach ( 10m podłogówki pomijam ), bez bufora i zaznaczam, że dobrze pracuje. Tak zgoda że na zasilaniu PC tylko jak mam cały dom pod różnicówką to ten do PC też wychodzi z tablicy głównej i różnicówki. Trzeba to pominąć Ty mówisz że chronić kabel, ( ile kosztuje kabel?) a poza tym, to w tym momencie jak ty mówisz to chodziło by na 2 różnicówkach. Jak chcesz chronić kabel jak i całą instalację ( również domową ) to są przepięciówki jak i czujniki zaniku faz CKF-y Po za tym kabel chroni bezpiecznik Czy to B25 czy C25.Co do reszty to zgoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 13.10.2020 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Tak zgoda że na zasilaniu PC tylko jak mam cały dom pod różnicówką to ten do PC też wychodzi z tablicy głównej i różnicówki. Trzeba to pominąć Ty mówisz że chronić kabel, ( ile kosztuje kabel?) a poza tym, to w tym momencie jak ty mówisz to chodziło by na 2 różnicówkach. Jak chcesz chronić kabel jak i całą instalację ( również domową ) to są przepięciówki jak i czujniki zaniku faz CKF-y Po za tym kabel chroni bezpiecznik Czy to B25 czy C25.Co do reszty to zgoda. Jak masz róznicówkę u siebie na głównym zasilaniu w przypadku zasilania 3-fazowego na trzech fazach, to nie ma takiej potrzeby montować dodatkowej, bo ta na zasilaniu w przypadku uszkodzenia izolacji ( upływności prądu ) już za nią zawsze wyłączy ( powinna ). Ale w przypadku jej wyłączenia nie masz napięcia w całym domu, dlatego się montuje róznicówki na odpływach dzieląc obwody. Bezpieczniki w tym wypadku B-25 chronią instalację przed przepięciami ( zwarciami w instalacji ), ale w przypadku gdy będziesz miał gołą żyłę na kablu, to ten bezpiecznik nie zadziała, dopiero jak się do tej żyły dotkniesz, to przez ciebie popłynie prąd zwarcia i nie myśl, że sie zasilanie wyłączy, przed tym jak cię w najlepszym przypadku nie zabije. Edytowane 13 Października 2020 przez michancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2020 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Róznicówke ( wyłącznik nadmiarowoprądowy ) dodatkową jak sie domyślam montuje na zasilaniu, w tym wypadku ona chroni kabel przed uszkodzeniem, Różnicówka to nie jest wyłącznik nadmiarowoprądowy. Różnicówka nie chroni kabla, bo 30mA mu krzywdy nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.10.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Wyłącznik różnicowoprądowy to jedno, a nadprądowy to drugie. Ten pierwszy nie służy do ochrony przewodu. A jak ktoś ma jeden RCD na cały dom, to co poradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 13.10.2020 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Różnicówka to nie jest wyłącznik nadmiarowoprądowy. Różnicówka nie chroni kabla, bo 30mA mu krzywdy nie zrobi. O czym ty piszesz, o jakiej ochronie kabla, Przecież napisałem w razie uszkodzenia izolacji kabla. Nie przemądrzaj się w każdej dziedzinie, a zwłaszcza w tych na których sie nie znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.10.2020 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Ty za to masz pojęcie pisząc o ochronie kabla przed uszkodzeniem izolacji przez RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 13.10.2020 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Ty za to masz pojęcie pisząc o ochronie kabla przed uszkodzeniem izolacji przez RCD. Człowieku, ty to najlepiej się nie odzywaj w tematach o których nie masz zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.10.2020 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Jak masz róznicówkę u siebie na głównym zasilaniu w przypadku zasilania 3-fazowego na trzech fazach, to nie ma takiej potrzeby montować dodatkowej, bo ta na zasilaniu w przypadku uszkodzenia izolacji ( upływności prądu ) już za nią zawsze wyłączy ( powinna ). Ale w przypadku jej wyłączenia nie masz napięcia w całym domu, dlatego się montuje róznicówki na odpływach dzieląc obwody. Bezpieczniki w tym wypadku B-25 chronią instalację przed przepięciami ( zwarciami w instalacji ), ale w przypadku gdy będziesz miał gołą żyłę na kablu, to ten bezpiecznik nie zadziała, dopiero jak się do tej żyły dotkniesz, to przez ciebie popłynie prąd zwarcia i nie myśl, że sie zasilanie wyłączy, przed tym jak cię w najlepszym przypadku nie zabije. PEŁNA 100% ZGODA Z tym co napisałeś. Mi chodziło o to że nie należy montować różnicówki na zasilaniu do PC bo wtedy powielasz ( PC by chodziła na dwóch) Co do samej rzeczy że odległość między rozdzielnią a wejściem do PC jest bez różnicówki to fakt. Zagrożenie jest. Takie samo zagrożenie jest przy przyłączu do domu Za licznikiem głównym aż do rozdzielni też nie masz nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2020 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 O czym ty piszesz, o jakiej ochronie kabla, Przecież napisałem w razie uszkodzenia izolacji kabla. Zacytowałem, do czego się odnoszę - napisałeś w tym wypadku ona chroni kabel W żaden sposób kabla nie chroni. Jak masz szeregowo fafdziesiątm różnicówek 30mA - to i tak wszystkie wywali. Nie ma żadnego sensu ich dokładanie szeregowo. Nie przypisuj mi swoich cech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.10.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Rozpisaliśmy się czyli cel CNC osiągnięty. Lecz na moje pytanie nie odpowiedział. DLACZEGO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.10.2020 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Macie problem z tą różnicówką.....przy pompie jest woda i prąd, prąd 3 fazowy więc zasilanie, które płynie do kotłowni/maszynowni dla własnego bezpieczeństwa trzeba zabezpieczyć.a czy będzie to jedna różnicówka na dom czy osobna na kotłownię/maszynownie nie ma znaczenia.ważne żeby prąd szedł przez różnicówkę.A co do pomp to niektóre mają różnicówkę w pompie a inne nie, poradnik jest uniwersalny więc nie tylko do Panasonic, które mają swoje różnicówki, ale ich w ogóle nie bierzemy pod uwagę. Jeszcze jakieś problemy z tym poradnikiem to zaraz wytłumaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.10.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Macie problem z tą różnicówką..... przy pompie jest woda i prąd, prąd 3 fazowy więc zasilanie, które płynie do kotłowni/maszynowni dla własnego bezpieczeństwa trzeba zabezpieczyć. a czy będzie to jedna różnicówka na dom czy osobna na kotłownię/maszynownie nie ma znaczenia. ważne żeby prąd szedł przez różnicówkę. A co do pomp to niektóre mają różnicówkę w pompie a inne nie, poradnik jest uniwersalny więc nie tylko do Panasonic, które mają swoje różnicówki, ale ich w ogóle nie bierzemy pod uwagę. Jeszcze jakieś problemy z tym poradnikiem to zaraz wytłumaczę. Czego nie bierzemy pod uwagę? Bo zaczynam mieć mętlik: PC Panasonic? bo mają swoją różnicówkę w jed.wew. czy w ogóle różnicówek w pompach ciepła.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Macie problem z tą różnicówką..... przy pompie jest woda i prąd, prąd 3 fazowy więc zasilanie, które płynie do kotłowni/maszynowni dla własnego bezpieczeństwa trzeba zabezpieczyć. Wiesz, jakie zagrożenie sprowadza użycie różnicówki "trzyfazowej" do urządzeń jednofazowych? a czy będzie to jedna różnicówka na dom czy osobna na kotłownię/maszynownie nie ma znaczenia. Oczywiście, że ilość, rodzaj i rozplanowanie różnicówek ma znaczenie. I nawet dwie równolegle, to zdecydowanie za mało (a szeregowo bez sensu). Jeszcze jakieś problemy z tym poradnikiem to zaraz wytłumaczę. jak wygrzać podłogówkę przed montażem PC, skoro musi być wykafelkowana? Czemu kanalizacja ma wystawać 5 cm? Żeby łatwo było kielich uszkodzić? Cyrkulacja 3/4 czemu ma służyć? Sprawdź definicję rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.10.2020 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Wiesz, jakie zagrożenie sprowadza użycie różnicówki "trzyfazowej" do urządzeń jednofazowych? Oczywiście, że ilość, rodzaj i rozplanowanie różnicówek ma znaczenie. I nawet dwie równolegle, to zdecydowanie za mało (a szeregowo bez sensu). jak wygrzać podłogówkę przed montażem PC, skoro musi być wykafelkowana? Czemu kanalizacja ma wystawać 5 cm? Żeby łatwo było kielich uszkodzić? Cyrkulacja 3/4 czemu ma służyć? Sprawdź definicję rozdzielni. Nie mam tyle czasu żeby z Tobą pisać, piszesz 15tyś komentarzy w kilka lat, ja tyle czasu na to nie poświęcę więc nie nadążę Ci odpisywać ja muszę pracować a nie tylko na forum siedzieć. A Ty jesteś liderem w wyszukiwaniu problemów tam gdzie ich normalny człowiek nie widzi, widać to właśnie po Twoich pytaniach. Edytowane 13 Października 2020 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.10.2020 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Czego nie bierzemy pod uwagę? Bo zaczynam mieć mętlik: PC Panasonic? bo mają swoją różnicówkę w jed.wew. czy w ogóle różnicówek w pompach ciepła.? Różnicówek w pompie bo czasem są a czasem nie, zależy od producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts