Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przygotować budynek pod montaż pompy ciepła Wytyczne dla inwestorów

NC_PC

Recommended Posts

Nie mam tyle czasu żeby z Tobą pisać, piszesz 15tyś komentarzy w kilka lat, ja tyle czasu na to nie poświęcę więc nie nadążę Ci odpisywać ja muszę pracować a nie tylko na forum siedzieć.

Sam prosiłeś.

Pytania merytoryczne. Arogancją przykrywasz niewiedzę?

Nie mam tyle czasu żeby z Tobą pisać, piszesz 15tyś komentarzy w kilka lat, ja tyle czasu na to nie poświęcę więc nie nadążę Ci odpisywać ja muszę pracować a nie tylko na forum siedzieć.

A Ty jesteś liderem w wyszukiwaniu problemów tam gdzie ich normalny człowiek nie widzi, widać to właśnie po Twoich pytaniach.

Czego nie bierzemy pod uwagę? Bo zaczynam mieć mętlik: PC Panasonic? bo mają swoją różnicówkę w jed.wew. czy w ogóle różnicówek w pompach ciepła.?

Co z moim pytaniem?

Fajny poradnik.

Czy planujesz uzupełnić go o rozwiązania z klimakonwektorami i klimatyzacją?

Gdy mamy układ mieszany grzejniki i podłogówkę stosujemy bufor minimum 50L.

Taki bufor spełnia funkcję jak powyżej, oprócz tego umożliwia też rozdzielenie temperatur na grzejniki

wyższej i podłogówkę niższej. Wspomaga też oczywiście odszranianie.

Dlaczego nie może być małe sprzęgło (np. 10L)?, ponieważ wyłączy się ogrzewanie na grzejniki i na

podłogówkę co w konsekwencji może spowodować że będzie za mało wody w układzie.

Te porady pasują do koncepcji hydraulicznej (2 osobne obiegi wtórne) tak często stosowanej przez Twoją firmę.

Dlaczego wyłączenie strefy gwarantującej minimalny zład, nie może być sprzężone z pozwoleniem na pracę urządzenia?

Bufor stosujemy też gdy inwestor chce mieć sterowanie każdym pomieszczeniem osobno, lub grupami

pomieszczeń. Przy takim sterowaniu strefowym bufor/sprzęgło też jest potrzebny.

E tam...

Nieprawda.

Trochę pokrętna logika.

Wydać takie pieniądze na urządzenie grzewcze.

Używać go wyłącznie jako podgrzewacz bufora.

A utrzymanie temperatury w domu powierzyć najtańszym termostatom z allegro.

Skoro aż 800 klientów jest z tego rozwiązania zadowolona, to ty musisz być mistrzem "języka korzyści"

I jeszcze opinia, jakoby FTC4 był przestarzałym kontrolerem.

Mówi to instalator, który zazwyczaj nie korzysta z wbudowanego w urządzenie regulatora.

Fantastycznie.

Wiesz, jakie zagrożenie sprowadza użycie różnicówki "trzyfazowej" do urządzeń jednofazowych?

Oczywiście, że ilość, rodzaj i rozplanowanie różnicówek ma znaczenie. I nawet dwie równolegle, to zdecydowanie za mało (a szeregowo bez sensu).

jak wygrzać podłogówkę przed montażem PC, skoro musi być wykafelkowana?

Czemu kanalizacja ma wystawać 5 cm? Żeby łatwo było kielich uszkodzić?

Cyrkulacja 3/4 czemu ma służyć?

Sprawdź definicję rozdzielni.

Kaizen, nie chcę się czepiać i się powtarzać, ale nie pogrążaj się.

Czy mógłbyś wytłumaczyć jakie zagrożenie niesie zabezpieczenie instalacji 3-fazowej różnicówką 3-fazową, gdzie mamy odbiorniki 1-fazowe.

Wierz mi, ta różnicówką spełni swoją funkcje, jaką jest ochrona przed porażeniem.

Osobnym tematem, pozostaje fakt, że nawet CNC nie wie po co te wyłączniki stosuje, jak takich rzeczy nie widzi.

Edytowane przez michancia

Kaizen, nie chcę się czepiać i się powtarzać, ale nie pogrążają się.

Czy mógłbyś wytłumaczyć jakie zagrożenie niesie zabezpieczenie instalacji 3-fazowej różnicówką 3-fazową, gdzie mamy odbiorniki 1-fazowe.

Wież mi, ta różnicówką spełni swoją funkcje, jaką jest ochrona przed porażeniem.

Osobnym tematem, pozostaje fakt, że nawet CNC nie wie po co te wyłączniki stosuje, jak takich żeczy nie widzi.

Zagrożenia nie niesie żadnego, bo nie ma różnicówek 3-fazowych. Są za to 4 polowe. I powiedz nam co się stanie jak w takiej różnicówce zabranie N?

Nie wiem co CNC wie, ale ja na 99% wiem, że Panasonic każe w instrukcji instalatora RCD dawać. Tylko nie mogę teraz znaleźć tej instrukcji. Jutro poszukam i wkleję. Inną sprawą jest to, że AFAIK nasze przepisy w takim przypadku RCD nie wymagają.

Edytowane przez agb

Fajny poradnik.

Czy planujesz uzupełnić go o rozwiązania z klimakonwektorami i klimatyzacją?

Te porady pasują do koncepcji hydraulicznej (2 osobne obiegi wtórne) tak często stosowanej przez Twoją firmę.

Dlaczego wyłączenie strefy gwarantującej minimalny zład, nie może być sprzężone z pozwoleniem na pracę urządzenia?

E tam...

Nieprawda.

Trochę pokrętna logika.

Wydać takie pieniądze na urządzenie grzewcze.

Używać go wyłącznie jako podgrzewacz bufora.

A utrzymanie temperatury w domu powierzyć najtańszym termostatom z allegro.

Skoro aż 800 klientów jest z tego rozwiązania zadowolona, to ty musisz być mistrzem "języka korzyści"

I jeszcze opinia, jakoby FTC4 był przestarzałym kontrolerem.

Mówi to instalator, który zazwyczaj nie korzysta z wbudowanego w urządzenie regulatora.

Fantastycznie.

Pytasz dlaczego nie może być tak że jak ostatni obieg się wyłącza to pompa przestaje pracować, oczywiście może i tak jest, ale czasem jest tak że wyłączenie zapotrzebowania występuje podczas odszraniania, i wtedy pompa musi dokończyć pracę i cykl. Jeżeli nie będzie miała wody bo np. obiegówki się wyłączą lub zawory pozamykają to wyskoczy błąd przy odszranianiu bo proces nie mógł zostać zakończony ze względu na mały zład lub temperaturę wody.

Od każdej z tych reguł mogą być wyjątki bardzo rzadko i nie ma sensu o nich pisać bo to nie ma być rozbudowany wykład tylko prosta instrukcja dla kowalskiego i jego "fachowców" a to że napiszesz "e tam nieprawda" da się wkleić pod większość instrukcji gdzie ktoś stara się wytłumaczyć coś prosto, bo wtedy zawsze trzeba pominąć przypadek jakiś marginalny który występuje 1 raz na 1000 instalacji.

Nie wiem o co Ci chodzi z tym FTC4.

Zabezpieczamy obwody - mowa o różnicówce trzyfazowej do obwodów jednofazowych.

https://ise.pl/forum/urzadzenia-maszyny-sieci-i-instalacje/dziwna-awaria-uszkodzenie-roznicowki-16315

Wierz mi, ta różnicówką spełni swoją funkcje, jaką jest ochrona przed porażeniem.

Już nie chroni kabla?

Wierz mi. Różnicówki nie chronią przed porażeniem. Nie robi tego ani pierwsza, ani druga, ani dziesiąta wpięta szeregowo Jak nie wierzysz, to złap sobie za fazowy za różnicówką (UWAGA DLA NIEROZSĄDNYCH - TO SARKAZM, NIE RÓBCIE TEGO. RÓŻNICÓWKA NIE CHRONI PRZED PORAŻENIEM, OGRANICZA NIECO JEGO SKUTKI).

Pytasz dlaczego nie może być tak że jak ostatni obieg się wyłącza to pompa przestaje pracować, oczywiście może i tak jest, ale czasem jest tak że wyłączenie zapotrzebowania występuje podczas odszraniania, i wtedy pompa musi dokończyć pracę i cykl. Jeżeli nie będzie miała wody bo np. obiegówki się wyłączą lub zawory pozamykają to wyskoczy błąd przy odszranianiu bo proces nie mógł zostać zakończony ze względu na mały zład lub temperaturę wody.

Ale masz świadomość, że ten problem stworzył Wasz układ hydrauliczny z pompami sterowanymi z zewnętrznych termostatów?

W momencie gdy pompa ciepła się odszrania układ powinien zapewniać odbiór chłodu - czy do tego konieczny jest bufor? Nie.

To trochę tak, jakby w klimatyzatorze split, dać klientowi możliwość wyłączenia wentylatora jednostki wewnętrznej.

Wybraliście najprostszy wariant, który nie wymaga myślenia.

Wstawiacie bufor i problem z głowy.

I tak, za dodatkowy osprzęt i utratę miejsca w kotłowni "płaci" klient.

Rozumiem to o ile podłączasz się do nieznanej instalacji.

Ale stosować tą samą pokrętną konstrukcję we własnej instalacji - nielogiczne.