Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego pompa 5kW jest za mała na dom 105m Ostrzeżenie przy doborze zbyt małych pomp

NC_PC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Możemy pokusić się o stwierdzenie ,że obecnie żaden producent sprężarek nie daje grzałek kartera ( nie karteru...).

Dopiero producent pompy ciepła przepasa sprężarkę taką gumową grzałką naciąganą sprężyną i na całość nakłada jeszcze ocieplenie . ( tak jest w przypadku Panasoniców).

@_John , skoro to nie jest po to ,żeby zapewnić ciepłych warunków sprężarce ( przynajmniej wtedy jak nie pracuje) , to powiedz po co to jest ?

Możemy pokusić się o stwierdzenie ,że obecnie żaden producent sprężarek nie daje grzałek kartera ( nie karteru...).

Dopiero producent pompy ciepła przepasa sprężarkę taką gumową grzałką naciąganą sprężyną i na całość nakłada jeszcze ocieplenie . ( tak jest w przypadku Panasoniców).

@_John , skoro to nie jest po to ,żeby zapewnić ciepłych warunków sprężarce ( przynajmniej wtedy jak nie pracuje) , to powiedz po co to jest ?

No tez czekam na odpowiedz John bo jakos u mnie jesli jest na zewnatrz cieplo to pompa na postoju ciagnie 7W a jak jest zimno to na postoju pobiera co jakis czas powiedzmy 40W i wedlug mojej wiedzy utrzymuje odpowiednia temperature oleju.Ale zaczekam na odpowiedz fachowca

No tez czekam na odpowiedz John bo jakos u mnie jesli jest na zewnatrz cieplo to pompa na postoju ciagnie 7W a jak jest zimno to na postoju pobiera co jakis czas powiedzmy 40W i wedlug mojej wiedzy utrzymuje odpowiednia temperature oleju.Ale zaczekam na odpowiedz fachowca

Ja też tym bardziej że mam klimatyzator dedykowany do gzrania w warunkach Środkowo-europejskich do -25 bez żadnych grzałek. Po prostu ponżej pewnej temperatury sprężarka się już nie wylącza tylko moduluje więc co tam ma zamarznąć?

Trzeba sobie powiedzieć chyba jasno ze postęp w dziedzinie chłodniczej nastąpiał podobnie jak i środkach smarujacych do sprężarek i tylko zabytki mają grzałki. Nie porównuje się hybrydy do furmanki bo w furmance rura wydechowa jest naprzeciw twarzy kierowcy a w hybrydzie nie.:lol2:

Wg instrukcji grzałka sprężarki włącza się poniżej temperatury zewnętrznej +5 stopni.

Mam jeszcze kilka pytań.

1. Split + zbiornik z nierdzewki czy all in one, który już ma zbiornik z nierdzewki w sobie? A może nie warto dopłacać za nierdzewke?

2. Rozdzielacz w kotłowni w garażu czy gdzieś w części mieszkalnej?

3. Cyrkulacja czy bez? Najdalsze pobór ciepłej wody to kuchnia oddalona od kotłowni 15m.

4. Rekuperator w kotłowni czy może na strychu?

Pewnie nie w tym temacie , ale spróbuję odpowiedzieć:

Ad.1 Wg mnie warto dopłacić (ale to indywidualna sprawa , i ktoś może powiedzieć ,że nie warto ) , a czy split+ zbiornik czy All-In-One to już co Ci taniej wyjdzie , chyba ,że chcesz mieć wszystko w jednym.

Ad.2 Rozdzielacz czego ? Podłogówki ? Tam gdzie z rurami podłogówki będzie najbliżej . Dobrze dobrane na pewno nie szumią , można je jakoś względnie zamaskować...

Ad.3. Zawsze możesz ją wyłączyć , lepiej dać niż później żałować ,że się nie dało.

Ad.4 Też tak ,żeby było względnie blisko i nie trzeba było ciągnąć rur w tą i z powrotem. Strych jak nieocieplony to trzeba ew ocieplić sam rekuperator , ale też tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi gdzie lepiej.

Celem grzałki (ogrzewania kompresora) jest odparowanie czynnika z oleju.

Olej, ani sprężarka nie musi być grzany by pracował poprawnie, dlatego też nie wszystkie urządzenia posiadają grzałki opaskowe.

W Mitsubishi grzałek opaskowych na karterze nie ma, kompresory podgrzewane są w inny sposób.

Czyli podgrzewany jest olej , ale nie po to ,żeby był rzadszy , tylko po to ,żeby odparować czynnik z oleju ,jak sprężarka nie pracuje. Tak czy inaczej , na pewno to podgrzanie oleju powoduje ,że lepiej smaruje , choć nie jest to główny powód.

Ok , Mitsubishi nie ma grzałki , ale też podgrzewa , ( podejrzewam ,że jeśli nie przez obudowę , to po prostu sterując odpowiednio inverterem przepuszcza prąd przez uzwojenia kompresora w taki sposób ,aby się grzały , ale nie spowodowały jego obracania) .

Mam jeszcze kilka pytań.

1. Split + zbiornik z nierdzewki czy all in one, który już ma zbiornik z nierdzewki w sobie? A może nie warto dopłacać za nierdzewke?

2. Rozdzielacz w kotłowni w garażu czy gdzieś w części mieszkalnej?

3. Cyrkulacja czy bez? Najdalsze pobór ciepłej wody to kuchnia oddalona od kotłowni 15m.

4. Rekuperator w kotłowni czy może na strychu?

ad 1 to zależy ile

ad2 tego nie rozumiem co ma split wspólnego ze zbiornikiem ???

ad3 wogóle bym nie robił żadnych rozdzielaczy bo to drogie i nic nie warte, ale będzie pewno tak zeby optymalnie zasilić pętle

ad 4 cyrkulacja jest bez sensu w kuchni zrobiłbym ogrzewacz przepływowy wyjdzie lepiej niż ciąganie 30mb rury bez sensu

ad5 tam gdzie bedzie ciszej

ad 1 to zależy ile

ad2 tego nie rozumiem co ma split wspólnego ze zbiornikiem ???

ad3 wogóle bym nie robił żadnych rozdzielaczy bo to drogie i nic nie warte, ale będzie pewno tak zeby optymalnie zasilić pętle

ad 4 cyrkulacja jest bez sensu w kuchni zrobiłbym ogrzewacz przepływowy wyjdzie lepiej niż ciąganie 30mb rury bez sensu

ad5 tam gdzie bedzie ciszej

1. Roznica kilku stówek. Split ze zbiornikiem ma tyle wspolnego ze pompa chyba musi miec jakis zbiornik cwu, a w All In One zbiornik jest juz w obudowie i do tego z nierdzewki.

2. Sarkazm?:D

3. Ogrzewacz przepływowy? a czemu 30mb? po drodze jest jeszcze lazienka i wc... tak gdzies 10m od kotlowni, wiec chyba te 5m dalej mozna pociagnac do tej kuchni.

1. Roznica kilku stówek. Split ze zbiornikiem ma tyle wspolnego ze pompa chyba musi miec jakis zbiornik cwu, a w All In One zbiornik jest juz w obudowie i do tego z nierdzewki.

2. Sarkazm?:D

3. Ogrzewacz przepływowy? a czemu 30mb? po drodze jest jeszcze lazienka i wc... tak gdzies 10m od kotlowni, wiec chyba te 5m dalej mozna pociagnac do tej kuchni.

Napisałeś że kuchnia jest oddalona o 15m jeżeli masz mieć cyrkulację to x 2.

mam PC cwu z zasobnikiem 300 l ale żadnych splitów tam nie ma , co według ciepie oznacza słowo split w kontekście urządzeń grzewczo-chłodniczych

Jak powietrzna to rozumiem a ten zbiornik po co i w którym miejscu?

Zbiornik od cwu. W pompie typu split jest oddzielnie a w pompie typu All in One jest zintegrowsny z jednostka wewnętrzna, dlatego pytam jesli w tej samej cenie jest All in One i split ze zbiornikiem do cwu z nierdzewki to co lepiej wybrac. Czyli jedno zintegrowane urzadzenir w kotlowni czy jednostka i zbiornik cwu oddzielnie w kotlowni.

Zbiornik od cwu. W pompie typu split jest oddzielnie a w pompie typu All in One jest zintegrowsny z jednostka wewnętrzna, dlatego pytam jesli w tej samej cenie jest All in One i split ze zbiornikiem do cwu z nierdzewki to co lepiej wybrac. Czyli jedno zintegrowane urzadzenir w kotlowni czy jednostka i zbiornik cwu oddzielnie w kotlowni.

:eek: