gogush 13.10.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Nie będę tego rozwijał. Zadałem fachowcowi pytanie na priv i otrzymałem odpowiedź jak napisałem. Teraz wiem, że owszem są nowsze sterownik(np FTC5), ale i pracują jeszcze też FTC2. Wtedy w GB FTC4 był do kupienia w dobrej cenie oraz w dobrych cenach "Mercedesy" wśród pomp pod Wieliczką. Pytam bo mam i nie narzekam (nie zaglądam do PC od dwóch lat - miałem jeden przegląd ). Może nie wiem że powinienem się martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.10.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Twierdzisz, że urzędnicy wydziałów architektury doszkolili się i będą potrafili weryfikować "obliczenia" w projektach? poza projektantem nikt obliczeń jakichkolwiek nie weryfikuje, a już na pewno nie Urząd, który tzw. Projekt Techniczny zobaczy z chwilą, gdy budynek będzie zrealizowany, tj.na etapie składania wniosku o wydanie pozwolenia na użytkowanie - ... takie " udogodnienia " dla Urzędu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.10.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 poza projektantem nikt obliczeń jakichkolwiek nie weryfikuje, a już na pewno nie Urząd, który tzw. Projekt Techniczny zobaczy z chwilą, gdy budynek będzie zrealizowany, tj.na etapie składania wniosku o wydanie pozwolenia na użytkowanie - ... takie " udogodnienia " dla Urzędu ! Dlatego dalej każdy będzie budował jak chce i nowe WT tego nie zmienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.10.2020 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 poza projektantem nikt obliczeń jakichkolwiek nie weryfikuje, A szkoda, brak kontroli sprzyja patologii fałszowania charakterystyk energetycznych i ogólnie obliczen cieplnych. Znam kilka przypadku odebrania uprawnien audytorom energetycznym, o architektach nie słyszałem. Taka sobie kasta, na razie nietykalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 13.10.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Dane wyjściowe dom 105m2 Zapotrzebowanie na ciepło 4,7kW przy -20°C Ilość osób w domu 4 osoby, zapotrzebowanie na CWU 1kW Czyli łącznie dom przy -20°C potrzebuje: Na wodę użytkową: 24kWh( jest to duże zużycie na CWU większość domów ma około 10kWh) Na ogrzewanie: 112,8kWh Pompa ciepła Panasonic SDC 5kW wyprodukuje przy -20°C na CWU 24kWh w ciągu około 8h. Pompa na CWU pracuje z mniejszą mocą około 3kW ze względu na wyższą temperaturę zasilania oraz priorytet COP. Przez te 8h(zazwyczaj w cyklach 4x2h) będzie pracować tylko na potrzeby CWU bez użycia grzałki. Na ogrzewanie będzie pracować przez pozostałe 16h. Przez 16h pracując z pełną mocą wyprodukuje 16h x 3,9kW = 62,4 kWh. Ma wyprodukować 112,8kWh, więc na 14h( bo nie od razu) dołączy sobie grzałkę. Grzałka pracująca przez 14h x 3kW = 42kWh BRAKUJE 8,4kWh. WNIOSEK pompa Panasonic SDC 5kW przy -20C nie da sobie rady nawet pracując na 100% grzałką i sprężarką. Pompa ma też przestoje ze względu na okienka pracy na CO i CWU czyli nie pracuje cały czas, jak dobrze się dopasuje okienka to będzie pracować przez 80-90% czasu w ciągu doby. Więc już pewnie w temperaturach -13 – (-15°C) mogą być problemy z temperaturą. Jak dołożymy do tego jeszcze że są, np. święta czy sylwester, mamy gości większe zużycie wody, ludzie wchodzą i wychodzą to taka pompa da znać o braku mocy jeszcze wcześniej. Mnóstwo można tu znaleźć opisów że pompa 5kW jest super na domy nawet większe niż 100m2. To wszystko niestety złe dobory. Moja firma nigdy nie założyła pompy 5kW na domy o normalnej izolacji większy niż 80m2. [ATTACH=CONFIG]449047[/ATTACH] Trochę błędnych informacji, tutaj mój dom 130kv.m z 5kW. Cały monitoring tutaj www.vorupe.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 13.10.2020 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Trochę błędnych informacji, tutaj mój dom 130m2 z 5kW. Cały monitoring tutaj http://www.vorupe.eu Wszystko zależy od tego, jak ciepły jest dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.10.2020 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Wszystko zależy od tego, jak ciepły jest dom Dlatego podałem jego zapotrzebowanie w kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 14.10.2020 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Wszystko zależy od tego, jak ciepły jest dom Według nowych WT MUSI być ciepły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.10.2020 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 A tu jeszcze wstawka z podręcznika projektowania instalacji odnośnie tego że trzeba doliczać zapotrzebowania CWU do zapotrzebowania CO żeby dostać oczekiwaną moc grzewczą pompy ciepła. Żeby zaraz ktoś się nie wyrwał przed szereg że CWU się nie dolicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 14.10.2020 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 A tu jeszcze wstawka z podręcznika projektowania instalacji odnośnie tego że trzeba doliczać zapotrzebowania CWU do zapotrzebowania CO żeby dostać oczekiwaną moc grzewczą pompy ciepła. [ATTACH=CONFIG]449108[/ATTACH] Powinieneś uważać bo w tym podręczniku może być więcej kwiatków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 14.10.2020 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Producent w swojej "Autodiagnostyce pomp ciepła" dla obciążenia cieplnego 4,5 -5 i 5,5kW sugeruje dobór urządzenia "5kW" jako najbardziej optymalne. A w linku fragment z autodiagnostyki i informacja:Kolor zielony to "Dobór optymalny. Temperatura biwalentna z przedziału -5C do -13C. Łączna moc pompy oraz grzałki pokrywa 100%zapotrzebowania przy -20°C." https://drive.google.com/file/d/15YVqssZuSCHxTOnNGYmD0v9CHCqBoeG_/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.10.2020 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Według nowych WT MUSI być ciepły.... Według jednego papieru drugi papier musi musi mówić, że jest ciepły. Nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.10.2020 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Producent w swojej "Autodiagnostyce pomp ciepła" dla obciążenia cieplnego 4,5 -5 i 5,5kW sugeruje dobór urządzenia "5kW" jako najbardziej optymalne. A w linku fragment z autodiagnostyki i informacja: Kolor zielony to "Dobór optymalny. Temperatura biwalentna z przedziału -5C do -13C. Łączna moc pompy oraz grzałki pokrywa 100% zapotrzebowania przy -20°C." https://drive.google.com/file/d/15YVqssZuSCHxTOnNGYmD0v9CHCqBoeG_/view?usp=sharing Jak założysz że masz 5kW razem z CWU to jeszcze się mieści. Ale jak jest to bez CWU to już nie da rady, chyba że CWU dla 1 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.10.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 (edytowane) Producent w swojej "Autodiagnostyce pomp ciepła" dla obciążenia cieplnego 4,5 -5 i 5,5kW sugeruje dobór urządzenia "5kW" jako najbardziej optymalne. A w linku fragment z autodiagnostyki i informacja: Kolor zielony to "Dobór optymalny. Temperatura biwalentna z przedziału -5C do -13C. Łączna moc pompy oraz grzałki pokrywa 100% zapotrzebowania przy -20°C." https://drive.google.com/file/d/15YVqssZuSCHxTOnNGYmD0v9CHCqBoeG_/view?usp=sharing Jeżeli kolega ma możliwość , to dobrze by było ; - nanieść na wykres Panasonic/Altherma, - przebieg mocy dla pompy Panasonic 9 kW/3f Edytowane 15 Października 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 15.10.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Jeżeli kolega ma możliwość , to dobrze by było ; - nanieść na wykres Panasonic/Altherma, - przebieg mocy dla pompy Panasonic 9 kW/3f https://drive.google.com/file/d/1ktE9JmQSvB4K0jLwCFaKhAr4pE4PdVnF/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.10.2020 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 https://drive.google.com/file/d/1ktE9JmQSvB4K0jLwCFaKhAr4pE4PdVnF/view?usp=sharing Jest super !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 16.10.2020 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Dzięki za link , a macie jeszcze dane od LG therma V ? 7 i 9 kW , pomogło by to w wyborze bo teraz porównując z wykresu już chyba odpuszczam T-Capa bo nie potrzebuję tyle mocy , coś słabszego przy -20st plus na 2 x 3kW grzałki włączane w razie potrzeby 3kW albo 6 kW jakby przyszedł mróz -25st np, taniej wyjdzie niż t-cap a po za tym w temperaturach dodatnich modulacja lepiej się dopasuje do zapotrzebowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 18.10.2020 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Absolutnie nie chciałbym by instalator wciskał mi armatę na wróbla. (Jednego pogoniłem, jak się upierał przy kotle 6-24kW dla mojego domu). Ty też być tych 1500zł wiecej nie wyciągnął ode mnie, bo po pierwsze - mam taki małotrafiony gadżet, który przy -20C wreszcie zaznaczyłby swoją przydatność (kominek), po drugie - gdzieś głęboko w szafie jest schowany drugi gadżetem przydatny, kiedy jeszcze mieszkałem w wielkiej płycie (farelka 2000W). Budując dom widzę 15 lepszych sposobów na zagaspodarowanie tych 1500zł, niż przewymiarowywanie pompy, bo przez dwie doby może być -20C Bdb napisane. Podpisuję się pod tym. Oczywiście inwestor powinien być uświadomiony przez instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek89g 20.10.2020 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Tak czytam i czytam i już sam zgłupiałem komu zaufać przy doborze pompy... przy obciążeniu 4700W dostałem wyceny na 5kw jak i na 7kw... Różnica prawie 2000zł. Już chyba lepiej te kilka dni w roku w razie czego wspomóc się grzałką z pc niż dopłacać do pompy i zastanawiać się czy nie będzie taktować (z mojego punktu widzenia czyli inwestora). Od biedy mozna klimę założyć do chlodzenia sie latem a co za tym idzie dogrzania w zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.10.2020 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Już chyba lepiej te kilka dni w roku w razie czego wspomóc się grzałką z pc niż dopłacać do pompy i zastanawiać się czy nie będzie taktować (z mojego punktu widzenia czyli inwestora). Od biedy można klimę założyć do chlodzenia sie latem a co za tym idzie dogrzania w zimę. Prawidłowy kierunek myślenia; - łączna moc pompy plus moc grzałki pokrywa 100% zapotrzebowania .....przy - 20°C, " - minimalna moc modulacyjna PC to około 1,0 kW, Warto, abyś w stopce umieścił ; - dane budynku, - OZC, - ogrzewanie podłogowe czy grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts