Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego pompa 5kW jest za mała na dom 105m Ostrzeżenie przy doborze zbyt małych pomp

NC_PC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta już to widzę :D Za taką współpracę to by trzeba zapłacić a akurat architekci (wszyscy jakich znam) do tego skorzy nie są :D

- a widzisz. W ramach opracowywania projektu budowlanego, sprawdzeni w bojach branżyści z którymi współpracuję, mają się ( z tego co czytam ) wyjątkowo dobrze - komfortowo !!!, ponieważ to nie ja im płacę za usługę, np. opracowania części instalacyjnej projektu, tylko Inwestor ! i to bezpośrednio, i poza mną !

Czyli mamy sytuację w rozliczeniach : czystą, przejrzystą dla wszystkich uczestników procesu inwestycyjnego od projektanta ( każdego ), po Inwestora.

- cóż może jestem wyjątkiem w tych zasadach jw ( ? )

- tak czy nie, wycena projektu jest SUMĄ całościowej pracy projektowej wszystkich projektantów ( A+K+IS+IE ) za które nie powinien płacić Architekt, tylko ( jak sądzę :) ) Inwestor ! zamawiający opracowanie

- jeśli Inwestor chce dodatkowo np. audytora, np. sprawdzającego pracę projektanta IS ( w zakresie PCHE ) – proszę bardzo – na zasadach, które opisałem powyżej.

- jw. dot. wszystkich zleconych przez Inwestora opracowań, tj. tych, które stanowią zakres projektu przedstawiony w Rozporządzeniu w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu, ale też innych działań, np. przedprojektowych, czy dodatkowych w trakcie opracowywania projektu, czy np. nadzorów na budowie w trakcie realizacji budynku, itd

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Czy są tu uzytkownicy pomp ciepla, ktorzy dobrali pompe na styk? Tzn np. tak jak u mnie 4,5kW obciążenia i pompa 5kw? A może sa i tacy którzy wzieli pc 5kW a obciazenie mieli ciut wyzej niz 5kW?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334455-ANONIMowa-STODO%C5%81A-DIY&p=7730657&viewfull=1#post7730657

Pisz do Anonima;)

Pisz do kolegi Vaikisa z Litwy:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7868558&viewfull=1#post7868558

i był jeszcze kolega Stafik73

Dzięki wielkie. Dobór pompy nie daje mi spokoju... Nie chcę po prostu pokombinować.

Dzięki wielkie. Dobór pompy nie daje mi spokoju... Nie chcę po prostu pokombinować.

Chcesz grzać czasowo (głównie w II taryfie) bierz troche mocniejszą pompę , jak praca stała to może być na "styk".

Przy grzaniu czasowym ważne jest aby szybko np. dogrzać wodę (np. do CWU) .

Dla mnie pompa powinna działać bez grzałek. Nie po to kupujemy pompę aby później grzać grzałkami ..

Ale to moja opinia ...

Czy są tu uzytkownicy pomp ciepla, ktorzy dobrali pompe na styk? Tzn np. tak jak u mnie 4,5kW obciążenia i pompa 5kw? A może sa i tacy którzy wzieli pc 5kW a obciazenie mieli ciut wyzej niz 5kW?

Nie wiem czego się boisz ale są gorsze przypadki - ja kazałem sobie zamontować konkretną PC PW tylko na podstawie wcześniej zużywanej ilości opału oraz energii na cele c.w.u.

Nie namawiam oczywiście...

Dla mnie pompa powinna działać bez grzałek. Nie po to kupujemy pompę aby później grzać grzałkami ..

U mnie chodzi chyba cały rok na starcie. Nie pamietam dokładnie ale GHs przekonał mnie chyba do takich ostawień. Kilka minut startu a dla pompy to chyba lepiej. Ale mogłem cos pokręcić bo to juz rok.

Swoją drogą te zestawy mono z szafą pracują doskonale.

@Przemek89g

Już kilka lat temu ustaliłem ile mój dom potrzebuje ciepła metodą pomiarową. Kupiłem kocioł elektryczny Kospel (popsuty) i po wyremontowaniu testowałem zużycie prądu gdy na dworze było zimno - wyszło, że wystarczy około 4 kW przy temperaturach -10 do -15 st.C. Wcale nie łatwo trafić na pogodę stabilną. Taki Kospel to "źre" na potęgę EE, więc i prób było tylko kilka.

To było kilka lat temu. Po założeniu gazu sprawdzałem jego zużycie i wyniki wyszły zbliżone uwzględniając wartość kaloryczną oraz sprawność kotła.

PC (6 kW) pracuje u mnie w sposób ciągły i jest komfortowo ciepło. Co więcej - odłączyłem w hydroboksie stycznik dający napięcie na grzałkę.

Co do Twoich obaw - w razie czego założysz klimę, która "dobije" ciepła jak będzie za mało, a w letnie upały też może się przydać.

Ale jak pisałem - pracuje u mnie 24h/dobę.

Na ciepło własciwe, nie dopinając na maksa wskaźników miałem wynik na poziomie 5kw z cwu. Kupiłem Samsunga mono z szafą 8kw za 22 tys. 5kw kosztowała chyba 1500zł mniej, wiec nie wiem o co kruszyć kopie.

:yes:, Zapotrzebowanie średnie mam ok 2,4 kWh, dotychczas miałem grzejniki łącznie 7kw, teraz mam klimatyzator 2,9kWh+podłogówka 0,38 kWh

Należy poznać ile godzin w sezonie w Twojej miejscowości są temperatury

ujemne, przy których będzie pracować grzałka.

Tam gdzie mieszkam i nie są to Suwałki temperatury są niższe niż w oddalonym o kilkanaście kilometrów mieście.

Myślę że to "zasługa" tego że mieszkam w pradolinie Wisły , obok mam jeziora i rzekę za zabudowa dość "luźna".

2 czy 3 lata temu miałem temperaturę -28 stopni ...

W tym tygodniu a mamy jeszcze październik miałem 2 dni z temperaturą minusową (do -3 stopni).

Poza tym jak dobrze pamiętam cena pompy LG Therma 5KW a 9KW to różnica w cenie 1000 zł , więc niema jakiejś przepaści finansowej.

Dla mnie pytający powinien zadać sobie pytanie czy interesuje go grzanie czasowe (głównie w II taryfie) czy stałe , bo przy czasowym wyższa moc się przydaje ..

Oczywiście wszystko z umiarem ...

Trochę mocniejsza pompa nie zaszkodzi ..

U mnie grzałki mam zupełnie wyłączone.

Należy poznać ile godzin w sezonie w Twojej miejscowości są temperatury

ujemne, przy których będzie pracować grzałka.

A gdzie znajdę takie informacje?

Na wycenie od instalatora, który wyliczył pompę 5kW było napisane tylko, że grzałka zużyje mi prądu za 3zl żeby wspomóc pompę.

Kaszpir zgodzę się z Tobą że pompę kupuje się po to żeby grzała bez żadnej pomocy ale czy jest sens wydawać 1600zl więcej na pc 7kw żeby tylko nie zużyć w ciągu roku kilka kwh za kilka złotych na grzanie grzałka? Wolałbym grzać większą część czasu w tanszej taryfie.

Poza tym czemu większość wciska mi bufor 200l do pompy 7kw?

Edytowane przez Przemek89g

Na wycenie od instalatora, który wyliczył pompę 5kW było napisane tylko, że grzałka zużyje mi prądu za 3zl żeby wspomóc pompę.

Kaszpir zgodzę się z Tobą że pompę kupuje się po to żeby grzała bez żadnej pomocy ale czy jest sens wydawać 1600zl więcej na pc 7kw żeby tylko nie zużyć w ciągu roku kilka kwh za kilka złotych na grzanie grzałka? Wolałbym grzać większą część czasu w tanszej taryfie.

Poza tym czemu większość wciska mi bufor 200l do pompy 7kw?

Nie znam Twojego zapotrzebowanie na energię i dla jakich warunków były liczone.

Jesteś w III strefie więc powinno być liczone zapotrzebowanie na -20 stopni.

Jak masz zapotrzebowanie przy temperaturze ??? zapewne 20 stopni przy -20 stopni na zewnątrz 4,5KW to szukasz pompy która da taką moc przy tej temeperaturze i tyle.

Jak spojrzysz w tabele jakie oferuje producent to będzie wiedział czy potrzebujesz pompy 5 czy 7 a może 9KW.

I wtedy będziesz miał dobraną pompę odpowiednia do 100% zapotrzebowania na energię , bez ewentualnej potrzeby dogrzewania grzałkami , kominkiem czy też farelkami.

Pamiętaj że grzejąc czasowo grzejesz głównie w nocy a wtedy zapotrzebowanie na energię jest większe niz w dzień a grzejąc czasowo tak naprawdę starasz sie z możliwie najkrótszym czasie zmagazynować jak najwięcej energii w posadzce, aby potem tą energię wykorzystać w ciągu dnia.

Przy zbyt małej pompie nie uda Ci się zmagazynować tyle ile trzeba energii albo będzie mocno pompa wspomagała się grzalką.

Dlatego ważne czy chcesz grzać ciągłe czy czasowo.

Przy grzaniu ciagłym może być pompa dobrana na styk. Przy grzaniu czasowym lepszy zapas mocy.

Edytowane przez kaszpir007

Nie znam Twojego zapotrzebowanie na energię i dla jakich warunków były liczone.

Jesteś w III strefie więc powinno być liczone zapotrzebowanie na -20 stopni.

Jak masz zapotrzebowanie przy temperaturze ??? zapewne 20 stopni przy -20 stopni na zewnątrz 4,5KW to szukasz pompy która da taką moc przy tej temeperaturze i tyle.

Jak spojrzysz w tabele jakie oferuje producent to będzie wiedział czy potrzebujesz pompy 5 czy 7 a może 9KW.

I wtedy będziesz miał dobraną pompę odpowiednia do 100% zapotrzebowania na energię , bez ewentualnej potrzeby dogrzewania grzałkami , kominkiem czy też farelkami.

Pamiętaj że grzejąc czasowo grzejesz głównie w nocy a wtedy zapotrzebowanie na energię jest większe niz w dzień a grzejąc czasowo tak naprawdę starasz sie z możliwie najkrótszym czasie zmagazynować jak najwięcej energii w posadzce, aby potem tą energię wykorzystać w ciągu dnia.

Przy zbyt małej pompie nie uda Ci się zmagazynować tyle ile trzeba energii albo będzie mocno pompa wspomagała się grzalką.

Dlatego ważne czy chcesz grzać ciągłe czy czasowo.

Przy grzaniu ciagłym może być pompa dobrana na styk. Przy grzaniu czasowym lepszy zapas mocy.

Dobrze więc postawię na 7kw żeby spać spokojnie... na wypadek tych ziem po -20 *C.

Ponawiam pytanie, czemu instalatorzy proponują bufor 200l do pc 7kw?

Dobrze więc postawię na 7kw żeby spać spokojnie... na wypadek tych ziem po -20 *C.

Ponawiam pytanie, czemu instalatorzy proponują bufor 200l do pc 7kw?

Pewnie po to żeby wydłużyć cykle pracy pompy w okresach przejściowych. I pewnie z dodatkową pompką obiegową za buforem.

90% sezonu grzewczego pompa 7kW i tak będzie przewymiarowana. Instalatorowi chodzi pewnie o to żeby ten "nadmiar" przerzucić do bufora i potem rozprowadzić po domu. Oczywiście taka instalacja będzie odpowiednio droższa. Jest też inne wyjscie z sytuacji. Grzać podłogę bezpośrednio bez bufora i ograniczać temperaturę termostatem pokojowym tak jak robi większość z tego forum. Albo dobrać mniejszą pompę i puścić ją samopas. "Twój wybór, Twoja woda" ;)

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej - dla Twojej miejscowości ;

- pytaj instalatora

Na wycenie od instalatora, który wyliczył pompę 5 kW było napisane tylko,

że grzałka zużyje mi prądu za 3 zl żeby wspomóc pompę.

Poza tym czemu większość wciska mi bufor 200 l do pompy 7 kW?

Instalator z reguły proponuje ; mocniejszą pompę i bufor ;

- Bo chce więcej zarobić,

Przy podłogówce - bufor raczej zbyteczny;

- bo podłogówka zapewnia odpowiedni zład wodny