kaszpir007 23.10.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Bez urazy ale to głupota. W tanszych modelach pomp zapotrzebowanie 5kw dla -20 ma pewnie pompa 12kw. Wtedy mały 100m domek bedziesz grzał pompą wielokrotnie przewymiarowaną przez 99% dni w roku. Nie przesadzaj ... Moja LG Therma V 9KW przy -20 daje 6KW mocy i osiąga COP prawie 2.0 LG Therma V 7KW daje 4,7KW mocy przy -20 stropni COP też prawie 2 Więc spokojnie dla pełenego zapotrzebowania na energię starczy TANIA pompa LG 7KW. Nie zachęcam aby pytający kupował pompę 9KW (np.T_CAP) czy mocniejszą bo to głupota , ale jak kupi troszkę większej mocy to nie nie straci za zyska to że grzałka mu się nigdy nie włączy albo bardzo sporadycznie. Lekkie przewymiarowanie nie jest problemem ... Edytowane 23 Października 2020 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.10.2020 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Budynek potrzebuje mocy cieplnej dla OZC;4,5 kW/-20 C4,5 kW.....- dla......- 20 C,3,4 kW.....- dla..... - 10 C ,2,3 kW.....- dla...........0 C,1,7 kW.....- dla...........5 C,1,1 kW.....- dla.........10 C Tak więc w większości sezonu ; - moc pompy 5 kW będzie większe niż potrzebna moc cieplna budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek89g 23.10.2020 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Instalator z reguły proponuje ; mocniejszą pompę i bufor ; - Bo chce więcej zarobić, Przy podłogówce - bufor raczej zbyteczny; - bo podłogówka zapewnia odpowiedni zład wodny Od tego konkretnego instalatora mam wycenę właśnie na 5kW i 7kw. Według ich wyliczeń 5kW bedzie wystarczajace jak chce grzac tylko w taniej to 7kW i bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.10.2020 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Nic nie widać w stopce!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek89g 23.10.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Nic nie widać w stopce!!!! Nie wiem czemu, w ustawieniach mam stopkę napisaną jak i włączone jej pokazywanie. Wczoraj jeszcze mi sie świeciła pod postami a nic nie zmieniałem. Może to przez to, że piszę z telefonu? Edytowane 23 Października 2020 przez Przemek89g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.10.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Nie wiem czemu, w ustawieniach mam stopkę napisaną jak i włączone jej pokazywanie. Wczoraj jeszcze mi sie świeciła pod postami a nic nie zmieniałem. Może to przez to, że piszę z telefonu? Bierz 7kw bez żadnych buforów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.10.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Bierz 7kw bez żadnych buforów Powtórzę za innymi; - są uwagi użytkowników pomp, że pompa taktuje, - nie było ani jednej uwagi na forum, że komuś jest zimno .... i pompa nie dogrzewa, Przemek89g - ma cienkie wylewki. Edytowane 23 Października 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek89g 23.10.2020 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Cienkie wylewki? Projektantka chciała mi dać tylko 6cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.10.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Cienkie wylewki? Projektantka chciała mi dać tylko 6cm������ a czy ściany nie akumulują ciepła? Projektantka pewnie nie wie co to pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.10.2020 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Powtórzę za innymi; - są uwagi użytkowników pomp, że pompa taktuje, - nie było ani jednej uwagi na forum, że komuś jest zimno .... i pompa nie dogrzewa, Przemek89g - ma cienkie wylewki. Dobra mniej teorii wiecej praktyki . O ile mniejsza moc wytworzy pompa np.panasonic 5kw od 7kw ? Tylko bez tych wykresów z najnizszymi modulacjami pomp bo to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. A rzeczywistosc jest taka ze tak jak np.dzisiaj na zewnatrz plus 13st.pompa 7kw na 19hz moc minimalna 2,8-3kw . Teraz czekamy niech sie pochwali użytkownik 5kw (powtarzam użytkownik) ile będzie mniej 0,2kw? To coś zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2020 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Cienkie wylewki? Projektantka chciała mi dać tylko 6cm������ a czy ściany nie akumulują ciepła? Ściany owszem, akumulują - ale nie grzeją, bo mają temperaturę co najwyżej równą temperaturze powietrza (zewnętrzne, przez straty, z definicji niższą). Dosyć często wrzucany wykres/schemat doboru grubości wylewki (jest też na 23 stronie kompendium Devi) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=395752 Przy czym przy płytkach ich grubość wraz z klejem wlicza się do grubości płyty grzewczej. Dobór mocy, wbrew pozorom, nie jest łatwy. Nawet, jak masz profesjonalne obliczenia w tym zakresie. Bo obciążenie cieplne, to jest ilość ciepła jaką dom traci przez przegrody i wentylację przy zadanej temperaturze zewnętrznej i wewnętrznej. W praktyce ZAWSZE masz zyski bytowe. Nawet w środku nocy, nawet jak jest awaria prądu i nikogo nie ma w domu - bo ciepło oddaje co najmniej zasobnik z CWU. Przez akumulację i bezwładność podłogówki bardziej by się przydał wskaźnik "maksymalne zapotrzebowanie na kWh w ciągu doby" z uwzględnieniem realnych temperatur (nich będzie to najniższa - ale nie chwilowa, a średnia dobowa) i zysków słonecznych i bytowych. Jak podzielisz to przez 24h to masz to, co faktycznie potrzebujesz. Ale dalej jak trochę zabraknie, to nie dzieje się nic strasznego, bo ćwierć stopnia nie zauważysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek89g 23.10.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Myślałem że dobór pompy jest prostszy a tu ilu ludzi tyle opinii. Czyli podsumowujac 5kW do grzania całodobowo A może da radę i w taniej a 7kW do grzania tylko w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Myślałem że dobór pompy jest prostszy a tu ilu ludzi tyle opinii. Czyli podsumowujac 5kW do grzania całodobowo Zależy od konkretnej pompy, bo moc znamionowa to tak naprawdę widzimisię producenta i to nie musi być tak samo dla każdego modelu tego samego producenta. tu masz przykład klim jednego producenta - dla jednego modelu podaje moc znamionową dla +7, a dla innego dla -7. Patrz na realne moce w różnych temperaturach. Ale czego byś nie wybrał, to jak wyciągnie realnie 4kW ŚREDNIO w ciągu doby o najniższej temperaturze - to i tak będzie zapas w postaci zysków bytowych i słonecznych w ciągu tej doby. A przez zdecydowaną większość sezonu zmieścisz się w taniej strefie jak będziesz chciał (tylko trzeba pamiętać, żeby znacząco podbić temperaturę w okienku dziennym, żeby przypadkiem przez duże zyski słoneczne pompa nie przespała okienka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.10.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Cienkie wylewki? Projektantka chciała mi dać tylko 6cm������ a czy ściany nie akumulują ciepła? Więcej jak 9 cm pewnie nie wcisne na podłogę chyba ze by zaczal kombinowac z jakas plyta pir na zasadzie zamiast 20cm styro to 12cm styro i 5cm pir i wtedy 3cm więcej wylewki ale nie wiem czy to gra warta swieczki. Mam czas na zastanowienia nad mocą pompy do nowego roku (-w ostateczności rzuce moneta i wybor sam sie nasunie)������ Daj te 9 cm wylewki i pompę 7kW. Pompa moduluje, więc według krzywej, sobie spokojnie poradzi. Taka grubość, to sporo. Jesli zaczną się wahania temp. to wejdzie w drogą taryfę, bo i tak przy 5 kW chcesz grzać całodobowo w extremalnych warunkach. Edytowane 23 Października 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.10.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Mam pytanie co akumulowanie ma na celu? w II strefie mamy tanio a I za darmo z PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.10.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Mam pytanie co akumulowanie ma na celu? w II strefie mamy tanio a I za darmo z PV Kto ma, ten ma. Tauron nie ma. Napisałem o sobie i innych z Taurona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.10.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Kto ma, ten ma. Tauron nie ma. Napisałem o sobie i innych z Taurona. Czego Tauron nie ma ? taryf g12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.10.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Powtórzę za innymi; - są uwagi użytkowników pomp, że pompa taktuje, - nie było ani jednej uwagi na forum, że komuś jest zimno .... i pompa nie dogrzewa, Przemek89g - ma cienkie wylewki. 9cm, to cienkie wylewki? U mnie anhydryt 5cm i pompa nie taktuje, a ma 8 kW na papierku. Pomijam, że tania. Pewnie przy -10, włączę sobie grzałeczki z kociołka. Modulacja na auto działa. Nie mam bufora, nawet do defrostu na powrocie. To Haier split, ten od lodówek. Edytowane 23 Października 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.10.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Czego Tauron nie ma ? taryf g12? Nie ma rozliczenia według produkcji prądu z taryf. Ma proporcjonalne według zużycia. Naprodukujesz sobie np 80% w drogiej, a Tauron przeliczy według mojego, że mam 90 w taniej, 10% w drogiej i tak rozliczy. Takie miałem zużycie do końca września. Rozlicza według zużycia prądu. Nie ma znaczenia czy produkowałeś w taniej, czy w drogiej. Dodatkowo, jeśli nie zużyłeś prądu według rozliczenia proporcjonalnego, to nadwyżka przepada. W innych ZE, przerzucają do innych taryf. Tutaj, tego nie ma. Przepada. Za to mam prąd w taniej na teraz, po 30gr w taniej. 'Takie uroki. Edytowane 23 Października 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.10.2020 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Nie ma rozliczenia według produkcji prądu z taryf. Ma proporcjonalne według zużycia. Naprodukujesz sobie np 80% w drogiej, a Tauron przeliczy według mojego, że mam 90 w taniej, 10% w drogiej i tak rozliczy. Takie miałem zużycie do końca września. Tauron i tak jest najtańszy, jednak nie powinno byc tak źle bo: nie tylko PC jest w domu, w dzień jest spora autokonsumpcja i przy pc bez kagańców o zużyciu na potrzeby gosp domowego wychodzi zużycie 60/40 II i produkcja dokąłdnie odwrotnie i autonosumpcja średnioroczna 35% pod jednym warunkiem ze wielkość instalacji nie jest przewymiarowana. U mnie cena prądu jest dość wysoka 75/40 żrednia z faktury za pierwsze półrocze wyszła 49 gr Edytowane 23 Października 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts