Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Monolityczna ściana fundamentowa

4w3e

Recommended Posts

Witajcie

Mam już wykonane ławy fundamentowe, jak pogoda pozwoli chciałbym zacząć robić monolityczne ściany fundamentowe, i moje pytanie brzmi jak poprawie zrobić izolację poziomą między ławą a ścianką fundamentową?

W projekcie jest tak Ławy.jpg

Kilku ""fachowców"" odradza mi takie wykonanie, argumentując tym, że papa pomiędzy ławą a ścianą fundamentową, sprawi że jedna z drugą się dobrze "nie połączą" ( z ław nie wystają żadne startery, druty itp w celu połączenia ławy oraz ściany fundamentowej) budynek nie jest podpiwniczony.

Jakieś rady?

Edytowane przez 4w3e

Kilku ""fachowców"" odradza mi takie wykonanie, argumentując tym, że papa pomiędzy ławą a ścianą fundamentową, sprawi że jedna z drugą się dobrze "nie połączą" ( z ław nie wystają żadne startery, druty itp w celu połączenia ławy oraz ściany fundamentowej) budynek nie jest podpiwniczony.

Jakieś rady?

Rób tak jak w rysunku a tych "fachowców" się nie słuchaj. Jak dajesz izolacje pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą parteru domu to czym obie ściany są powiązane?? to jest taka sama izolacja jak między lawą fundamentową a ścianą fundamentową.

Czy grunt jest podmokły?

Wody gruntowe są bardzo niskie, ale teren to glina, przy opadach woda długo się utrzymuje na powierzchni a jak jest sucho to ziemia zamienia się w kamień.

A gdzie on lepik znajdzie i kto teraz wie jak się układa papa razy dwa na lepiku

Dam jakąś inną formę papy, na forum jest kilka polecanych.

Wody gruntowe są bardzo niskie, ale teren to glina, przy opadach woda długo się utrzymuje na powierzchni a jak jest sucho to ziemia zamienia się w kamień.

W takiej sytuacji zamiast pchać kasę w ścianę monolityczną lepiej zrobić murowaną z bloczka, a oszczędności włożyć w drenaż.

Rób monolit, olej bloczek! Oszczędnosci sa pozorne a izolacji nie zrobisz skutecznej. Na jednej z obsługiwanych budów (lekki skłon, grunt gliniasty), ściany piwnicy były z bloczka i ponad rok walczą z przeciekającymi ścianami. Zrobiony drugi głębszy drenaż 5m od budynku, coś strzykane w ściany i dalej w jednym narożniku jest mokro. Ja tam bywam na kolejne pomiary drenażu. Zdalna budowa, ekipa miała nie być droga "wypożyczanie szalunków to koszty". No to było taniej zbudowane a koszty pojawiły się z wodą w piwnicy (był "basen" :bash:) chyba do połowy łydki.