Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pleśń, zielony nalot na listwach

luk225

Recommended Posts

Witam, nie wiem czy pisze w dobrym temacie ale odkad wprowadziliśmy się do nowego domu od dewelopera a będzie już rok od jesieni przez okres jesienno zimowy pojawia mi się pleśń na listwach przypodłogowych które wycieram minimum 2 razy w tygodniu. Ogrzewanie mam podłogowe utrzymuje się temperatura 21, 22 stopnie. Z tego co wiem wszyscy mówią dookoła żeby się nie przejmować ze wychodzi wilgoć domu i tylko grzać wietrzyć grzać wietrzyć. Moim zdaniem problem jest inny, wezwaliśmy dewelopera lecz jak to on po swojej stronie nie ma nic do zarzucenia. Ktoś miał podobny problem? Wzywać rzeczoznawcę? Nie wiem co robić a chciałbym problem rozwiązać

A co mogę zrobić z tą wentylacja? Wentylatory są tylko umieszczone w łazience i WC w salonie z aneksem jest tylko okap.. I dlaczego to wychodzi na listwach?

Bo są zimne - najzimniejsze w pomieszczeniu dodatkowo u dołu gdzie jest minimalny ruch powietrza lub nie ma go wcale.

Mostek termiczny tzn lepiej żeby go tam nie było? Czy to w wyniku fuszerki?

Można nazwać standardem deweloperskim, można fuszerką. Jak zgodnie z projektem - to deweloper jest kryty. Nawet, jak nie ocieplił fundamentów wcale - bo prawo tego nie wymaga.

Ale to ciągle zgadywanie. Może być mostek, może być zbyt mało wydajna wentylacja, może być jeszcze wilgoć technologiczna, może nieszczelna hydroizolacja, może coś jeszcze innego (a najprawdopodobniej połączenie kilku czynników).

Tak domek budowany i wykańczany dosyć szybko, pleśń jak zdjąłem listwę w jednym miejscu tocyla od strony zewnętrznej taki zielony nalot bo są to listwy przeciwwilgociowe pokryte od wewnątrz taka zielona farba, kupiłem osuszacz powietrza dosyć drogi bo wydajność 40l na 24h zaczynam używać i zobaczymy jak będzie