luk225 12.10.2020 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Witam, nie wiem czy pisze w dobrym temacie ale odkad wprowadziliśmy się do nowego domu od dewelopera a będzie już rok od jesieni przez okres jesienno zimowy pojawia mi się pleśń na listwach przypodłogowych które wycieram minimum 2 razy w tygodniu. Ogrzewanie mam podłogowe utrzymuje się temperatura 21, 22 stopnie. Z tego co wiem wszyscy mówią dookoła żeby się nie przejmować ze wychodzi wilgoć domu i tylko grzać wietrzyć grzać wietrzyć. Moim zdaniem problem jest inny, wezwaliśmy dewelopera lecz jak to on po swojej stronie nie ma nic do zarzucenia. Ktoś miał podobny problem? Wzywać rzeczoznawcę? Nie wiem co robić a chciałbym problem rozwiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk225 12.10.2020 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Na całym obwodzie się nie pojawia najczęściej z tego co widzę po stronie zewnętrznych ścian. Ostatnio nawet zauważyłem że z listwy pojawiło się nawet z tyłu na zabudowy szafy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.10.2020 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Wada wentylacji - trzeba działać bo zimą będzie tylko gorzej i bardziej nieprzyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk225 12.10.2020 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 A co mogę zrobić z tą wentylacja? Wentylatory są tylko umieszczone w łazience i WC w salonie z aneksem jest tylko okap.. I dlaczego to wychodzi na listwach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk225 12.10.2020 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Zaznaczę ze dom jest wietrzony codziennie w pokojach zamontowane sa wywietrzniki na oknach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.10.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 A co mogę zrobić z tą wentylacja? Wentylatory są tylko umieszczone w łazience i WC w salonie z aneksem jest tylko okap.. I dlaczego to wychodzi na listwach? Bo są zimne - najzimniejsze w pomieszczeniu dodatkowo u dołu gdzie jest minimalny ruch powietrza lub nie ma go wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.10.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Postaraj się to zwalczyć aby się tak intensywnie nie namnażało - jest preparat SAVO na ściereczkę - rękawiczki konieczne i zetrzyj tym jak zwykle - wietrzeje po 2h, zapach chloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk225 12.10.2020 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 CityMatic pryskane jest za każdym razem jak wyjdzie i tak już 2 jesien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.10.2020 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Wygląda na spory mostek cieplny. Masz pirometr? Z bliska zmierz temperatury w różnych miejscach (z bliska - bo niektórzy myślą, że jak pirometr ma laser, to mierzy temperaturę punktu, który oświetla laser, a to nieprawda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk225 12.10.2020 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Mam zmierzę i podam wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk225 12.10.2020 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Mostek termiczny tzn lepiej żeby go tam nie było? Czy to w wyniku fuszerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.10.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Mostek termiczny tzn lepiej żeby go tam nie było? Czy to w wyniku fuszerki? Można nazwać standardem deweloperskim, można fuszerką. Jak zgodnie z projektem - to deweloper jest kryty. Nawet, jak nie ocieplił fundamentów wcale - bo prawo tego nie wymaga. Ale to ciągle zgadywanie. Może być mostek, może być zbyt mało wydajna wentylacja, może być jeszcze wilgoć technologiczna, może nieszczelna hydroizolacja, może coś jeszcze innego (a najprawdopodobniej połączenie kilku czynników). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk225 12.10.2020 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Domek parterowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.10.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Zmierzyć poziom wilgoci, może trzeba będzie użyć osuszacza powietrza. Patrzyłeś czy pleśń jest pod listwami? Jak się zadomowiła w ścianach, to ozonatorem trzeba będzie lub chemią.Domek miałeś budowany w tempie kilkumiesięcznym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk225 12.10.2020 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Tak domek budowany i wykańczany dosyć szybko, pleśń jak zdjąłem listwę w jednym miejscu tocyla od strony zewnętrznej taki zielony nalot bo są to listwy przeciwwilgociowe pokryte od wewnątrz taka zielona farba, kupiłem osuszacz powietrza dosyć drogi bo wydajność 40l na 24h zaczynam używać i zobaczymy jak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk225 12.10.2020 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Poziom wilgoci to średnio około 75 procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.10.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Jak dla mnie to dużo. W mieszkaniach z WG mam od kilku dni max 55% Jeśli masz tylko wilgoć z powodu niedosuszenia budynku, osuszacz pomoże. Gorzej jak coś jest niedocieplone odpowiednio, bo wilgoć zawsze idzie w zimne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk225 12.10.2020 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 (edytowane) Pytanie ile bym musiał używać tego osuszacza zauważyłem że zejdę osuszaczem do poziomu 55 minie doba i nadal tam jest około 70. Edytowane 14 Października 2020 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts