Huskygit 13.10.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Witam - chcę jeszcze przed zimą zmienić ogrzewanie z węglowego na gazowe. W domu jest instalacja gazowa (odbiornik - kuchenka). Żeby podłączyć kocioł kondensacyjny trzeba pociągnąć od skrzynki (ew. od zaworu wewnątrz domu) rurę o długości ~5 m. I tutaj mam do Was pytanie - czy potrzebuję do takiej modernizacji zlecać wykonanie projektu? Pierwotny projekt jest z 2006 r. (oczywiście nie zawiera planowanych zmian). Jeden z fachowców od pieców gazowych od razu powiedział, że potrzeba projekt. Drugi - że to opcjonalne i że niepotrzebny koszt. Jakie są konsekwencje zrobienia przyłącza (przez wykwalifikowanego człowieka) bez tego projektu? Choć ja - zwłaszcza że chodzi o gaz - chcę wszystko zrobić zgodnie z obowiązującymi przepisami.Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
overhill 14.10.2020 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Cześć, Przed zimą może być ciężko, żeby zdążyć Odpowiadając na Twoje pytania : I tutaj mam do Was pytanie - czy potrzebuję do takiej modernizacji zlecać wykonanie projektu? Tak, potrzebujesz. Choćby to był metr tej rury to potrzebujesz mieć na to projekt. Jeden z fachowców od pieców gazowych od razu powiedział, że potrzeba projekt. Drugi - że to opcjonalne i że niepotrzebny koszt. Jak będziesz rozważał, którego z fachowców wybrać do roboty tej instalacji, weź tego pierwszego Drugiego pogoń, bo ewidentnie nie wie o czym mówi i chcę Ciebie narazić na konsekwencje prawne. Jakie są konsekwencje zrobienia przyłącza (przez wykwalifikowanego człowieka) bez tego projektu? Takie jak w przypadku samowoli budowlanej. Pomijam to, że w przypadku gazu (choć wszystkiego innego też) naprawdę nie warto zatrudniać ludzi, którzy podpowiadają rozwiązania, które narażają inwestora na konsekwencje prawne. Choć ja - zwłaszcza że chodzi o gaz - chcę wszystko zrobić zgodnie z obowiązującymi przepisami. W świetle przepisów nie ma to żadnego znaczenia. Jestem akurat na tym temacie, bo właśnie dopiąłem modernizacje instalacji gazowej w istniejącym budynku. Gaz był doprowadzony jedynie do gotowania oraz ogrzewania ciepłej wody termą. Kolejność jest taka, że musisz wystąpić do gazowi o zmianę warunków przyłączenia gazowego - obecna instalacja z tego, co rozumiem istnieje tylko w celach przygotowania posiłku. Musisz zmienić te warunki na cele grzewcze i podgrzewanie cwu. Musisz wystąpić o pozwolenie na budowę, znaleźć kogoś kto zrobi Ci projekt oraz kierownika budowlanego, który na końcu prac wykona test szczelności po remoncie. No i potrzebny oczywiście wykwalifikowany wykonawca, ale to chyba oczywiste. Przed rozpoczęciem prac teoretycznie powinieneś też wystąpić do gazowni o wstrzymanie dostaw gazu, wtedy przyjeżdżają chłopaki, zdejmują licznik i wio. Po zakończeniu prac zgłaszasz gotowość instalacji do napełnienia, znowu przyjeżdżają, sprawdzają raz jeszcze szczelność, zakładają licznik, Ty podpisujesz nową umowę. W takim dużym uproszczeniu Mi sprawa zajęła 6 miesięcy, bo za samymi papierami się czeka najwięcej. Remont instalacji trwał dwa dni No, ale takie mamy realia. Dlatego bardzo wątpię, żeby udało Ci się zdążyć przed zimą. + do podliczonych kosztów dolicz koszty projektu, kierownika budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
overhill 14.10.2020 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Jeszcze jeden update - mam wątpliwości co do konieczności uzyskania pozwolenia na budowę, bo widzę, że 19 września prawo uległo zmianie. Jeśli dobrze je rozumiem - wystarczy tylko zgłoszenie, ale nadal jest obowiązek projektu i kierownika budowy. Od 19 września 2020 r., zgodnie ze zmienionym art. 29 ust. 3 pkt. 3 lit. d prawa budowlanego, nie będzie wymagać pozwolenia na budowę, ale będzie wymagać zgłoszenia „instalowanie wewnątrz i na zewnątrz użytkowanego budynku instalacji gazowych”. Przytoczyłam wyżej cały przepis, żeby zwrócić uwagę na to, że w przepisie jest mowa o robotach budowlanych polegających na „instalowaniu” i dotyczą one użytkowanego budynku (instalacje gazowe w budynkach, które nie są użytkowane, nie będą podlegać procedurze zgłoszenia). Ale to nie wszystko. Do zgłoszenia trzeba będzie dołączyć projekt, a dokładniej dokumenty wskazane w art. 33 ust. 2 pkt 1, 2, 4, czyli m.in. trzy egzemplarze projektu zagospodarowania działki lub terenu oraz projektu architektoniczno-budowlanego wraz z opiniami, uzgodnieniami, pozwoleniami i innymi dokumentami. Wynika to z art. 30 ust. 4c. Czyli mamy już drugi przepis dotyczący tego samego zagadnienia. Ale to nadal nie wszystko. Oprócz powyższego przed rozpoczęciem robót trzeba będzie sporządzić projekt techniczny, zgodnie z art. 42 ust. 1 pkt 1, i ustanowić kierownika budowy – co z kolei wynika z art. 42 ust. 1 pkt 2. Czyli podsumowując: jeśli zajrzymy wyłącznie do art. 29, to będzie nam się wydawać, że instalacje gazowe wymagają tylko zgłoszenia. Jeśli dokładnie przeczytamy ten przepis, to dowiemy się, że chodzi o instalowanie instalacji gazowych wewnątrz i na zewnątrz użytkowanego budynku. A jeśli przejrzymy pozostałe przepisy, to okaże się, że w przypadku tych robót inne procedury są takie jak przy pozwoleniu na budowę (konieczność sporządzenia projektu i ustanowienia kierownika budowy). Źródło : oprawiebudowlanym.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.10.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Gdy wcześniej przygotujesz temat formalnie i pozgrywasz terminy, to jednego dnia zdejmą licznik, robisz wszystko + protokoły a na drugi dzień zakładają licznik i masz obiad oraz wystartowany piec - przez serwisanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Huskygit 15.10.2020 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Dzięki za odpowiedzi - decyzja zatem zapadła. A z terminem - zobaczymy na kiedy się uda, tutaj czasu czekania nie przeskoczymy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts