Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam wyprowadzone 2 rurki plastikowe z domu z wodą do ogrodu. Zapomniałem (nic dziwnego - 1-szy raz taki obowiązek na mnie spadł) spuścić z nich wodę. Rury zakończone są puszkami gardeny z aqua stopem i po odcięciu zasilania wodą, żeby spuścić wodę, która stoi w rurach trzeba włożyć na chwilę wąż do złączki, żeby spadło ciśnienie i aqua stop się odblokował - wtedy woda wypływa. Zapomniałem tego zrobić i w tych niebieskich rurach stoi teraz woda. Czy przy obecnych mrozach szlag trafi te rury? Czy jutro mam rzucać wszystko (mam kupę roboty do środy) i jechać na działkę i spróbować tą wodę jakoś spuścić (pewnie już zamarzła), czy może nic się nie stanie, bo rura plastikowa może się trochę rozszerzyć i nie pęknie od razu? Kto coś wie na ten temat?
https://forum.murator.pl/topic/25790-zapomnia%C5%82em-zakr%C4%99ci%C4%87-wod%C4%99-do-ogrodu-i-co-teraz/

witam Mieczu,

nie napisałeś, czy te rurki są na dworze, w domu, w ziemi ...

Zeszłej zimy nie ogrzewałem domu, ale był już zamknięty.

W domu miałem napełniony i działajacy hydrofor.

Cała zimę nie spuszczałem wody i nic się nie stało.

Kupiłem termometr z pamięcią i nigdy w budynku temp. nie spadła poniżej zera.

No ale jak te rurki nie są w ziemi tylko na zewnątrz, to bym pojechał ...

Cz.

są na dworze w ziemi i pewnie już zamarzły

ale czy te plastiki popękają, czy się rozszerzą tylko, w końcu plastik jest jakoś-tak trochę elastyczny, nie?

Pewnie jest. Musisz tylko uważać, żeby ich nie połamać. Może teraz ten plastik być kruchy.

Jak są w ziemi, to pewnie tylko końcówki przymarzły.

Garnek ciepłej wody i po robocie.

są na dworze w ziemi i pewnie już zamarzły

ale czy te plastiki popękają, czy się rozszerzą tylko, w końcu plastik jest jakoś-tak trochę elastyczny, nie?

jeśli są w ziemi, to nie panikuj,

dzisiaj byłem na spacerze, i pod 10 cm śniegu "czyste" błotko :lol:

zaglądałem też do szamba :x , przykry obowiązek, gdyż nie mam jeszcze czujnika a sprawdzić trzeba jakie stany się utrzymują i ciepełko buchnęło ...

Ziemia jest nagrzana jeszcze ...

Jeśli masz rurki w ziemi to spokojnie nic im nie będzie.

Cz.

Jezeli to ta "niebieska"do wody to nie powinna pęknac najwyżej ją trochę

"rozedmie" moja całą poprzednią zime tak wytrzymała i nic.

zaglądałem też do szamba :x , przykry obowiązek, gdyż nie mam jeszcze czujnika a sprawdzić trzeba jakie stany się utrzymują ...

Jaki czujnik planujesz :) ?

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Mieczu spoko plastiki tak prędko nie pękaja na mrozie. Jak przyjdzie odwilż to spuścisz wodę. Dobrze że masz armaturę z plastiku. Najpredzej to pękaja zaworki metalowe. Wiem coś o tym :wink:

Pozdrawiam

Wczoraj "odwadniałem" instalację w ogrodzie (sprężarką) na razie w ziemi nic nie zamarzło, ze spokojem jedź i spuszczaj tą wodę. Obawiam się że mimo elastyczności nawet plastik nie wytrzyma zamarzającej wody.

Krzysztof

zaglądałem też do szamba :x , przykry obowiązek, gdyż nie mam jeszcze czujnika a sprawdzić trzeba jakie stany się utrzymują ...

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Widziałem w ostatnim Muratorze lub Ładnym Domu reklamę czujnika bezprzewodowego który sygnalizuje zapełnienie szamba - cena ok 400 zł o ile dobrze pamiętam.

mieczu - ja spóźniłem się o jeden dzień z ociepleniem przyłącza znajdującego się wewnątrz domu surowego totalnie otwartego. Przy jakichś 3 - 4 stopniach mrozu niebieska rura na szczęście nie pękła, w plastikowych złączkach woda zamarzła, ale po ogrzaniu odpuściło. Niestety zaworki kulowe zaczęły nieco przepuszczać - obecnie z kranu lekko kapie.

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Do 2 lat założą mi kanalizację, więc nie wiem czy się w to bawić :-?

Zbiornik będę wykorzystywał na deszczówkę do podlewania trawnika.

Ale zastanawiałem się nad kilkoma rozwiązaniami, wpierw znalazłem coś w necie całkiem niedrogo, ale nie mam już tej strony w "ulubionych"

póxniej wpadłem na inny sposób - mam starą pompę do brudnej wody z takim pływakiem, który pozwala jej pracować jak jest pionowo i wyłącza jak ( pływak ) opadnie gdy nie ma wody.

Może pokombinuję z tym pływakiem i jakąś lampką/diodą.

Inny prosty pomysł, zaczerpnięty tutaj na forum to długa rurka umocowana równo z powierzchnią zbiornika, w niej druga dłuższa zakończona od spodu butelką pet. Wszysko umocoewane tak aby nie wpadło do środka. Jak płynów w zbiorniku przybędzie na odpowiednią wysokość, to z zewnętrznej rurki zacznie wyłaniać się na powierzchnię ta wewnętrzna i masz czujnik ! :D

Cz.

Jeżeli ktoś ma wyprowadzoną w ziemi rurę wodociągową do podlewania ogrodu i nie ma możliwości spuszczania z niej wody, to można do końca tej rury wystającej z ziemi wprowadzić cienką rurkę igelitową długości około 80 cm, zaślepioną z obu stron pianką (lub wypełnioną całkowicie).

Koniec rurki zamocować drutem aby nie wpadł zbyt głęboko.

Wtedy nawet jeśli rura jest metalowa lód jej nie rozsadzi.