Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno plastikowe - problem z zamykaniem

Recommended Posts

okno uchylne.jpg

Witam

Proszę o pomoc nie wiem co sie porobiło ale jak otwieram okno na uchylne to potem mam problem z jego domknieciem i musze z prawej strony posrodku go docisnąć bardzo mocna zęby klamka sie złamka. (zaznaczyłem na rysunku strzałka)

jesli otwieram na oścież to okno zamyka sie bezproblemu

Wyglada że jest jakiś problem ze środkowym zaczepem po stronie zawiasowej. Otwórz okno, obejrzyj ten zaczep, może coś tam się przesunęło, może element na skrzydle wystarczy lekko przestawić na mniejszy docisk.

Może też być jakieś "ciało obce" na górze, w okuciach i ono blokuje.

Trzeba to okno dokładnie obejrzeć..

Tutaj wrzuciłem Filmik:

https://megawrzuta.pl/download/a0c52936222ff86427b577597b10299d.html

co do nazwy okien to nigdzie nie mogę znaleźć nazwy firmy

Proszę pomóżcie bo mecze sie nad tym od kilku tygodni.

Nie wiem co się może blokować. i to tylko przy otwarciu uchylnym. jeśli otworze na oścież problemu nie ma.

Nasmarowałem wszystko co sie rusza i dalej problem.

Moze mnie ktos nakieruje w ktorym miejscu szukac problemu ewentualnie ktore miejsce wyregulować bo jak mam wszystkie to mogę tylko pogorszyć

Jeżeli trzeba jakies dodatkowe zdjecie to napiszcie którego miejsca mam zrobić

Edytowane przez hatanit

Poradniki z internetu mają wartość taką jaką mają. Masz okucia Maco z niedorobioną mikrowentylacją w rozwórce czyli w elemencie na górze skrzydła. Raczej nie smarowałeś wszystkiego co się rusza, na górze w odległości około 10-15 cm od zawiasu są 2 suwaki. Otwierasz skrzydło, na otwartym klamka do góry, wtedy się rozsuną i smarujesz je nie żałując. Kilka ruchów klamką, ponowne smarowanie i będzie chodziło

https://okucia24.com/maco-rozworka-gr-00-gr-0-gr-1-gr-2-gr-3,id42.html

Do okuć stosuje się raczej "oleje". Wazelina nie zaszkodzi (dłużej podziała) ale potrzebujesz czegoś, co szybko rozpłynie się po okuciu.

Inna sprawa: może lepiej będzie zaprosić do serwisu okien jakiegoś fachowca?

Rozumiem. Moje uznanie za chęci.

Na podstawie udostępnionych przez Ciebie informacji można wyciągnąć wnioski jakie padły. W zasadzie wszystko napisał IVO. Pozostaje Ci to skutecznie wdrożyć w życie - lub - jeśli to jednak coś innego to nadal szukać przyczyny.

Może zrób jakieś zdjęcia tych elementów/ nagraj film.... a nóż rzuci się w oczy coś niepokojącego.

Jeżeli nie mikrowentylacja to jakieś krzywizny ościeżnicy lub skrzydła, które trzeba docisnąć, aby wskoczyło w ramię rozwórki.

Proszę sprawdzić łatą 2-metrową od strony zawiasów, czy są proste ramy.

Może to po prostu wysoki balkon, lekko wygięty, niekonserwowany i mamy kumulacje niekorzystnych zjawisk...

Jeżeli nie, to pojedynczo odkręcać zaczepy i sprawdzać jak się zamyka.