Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur czy prefabrykat

Natwill

Recommended Posts

Witam, przyklad z rodziny co właśnie stawiają dom z prefabrykatu

Koszt stan deweloperski koszt 280tyś

Ta sama firma za postawienie domu do deweloperki koszt 350tyś.

Wiem, że ten co zbudował z prefabrykatu zawsze będzie mowil, że jest super bo do błędu się nie przyzna ale chce wiedzieć w co lepiej pieniądze zainwestować. Czy 350tyś na mur czy 280tyś za płytę.. wiadomo płyta to tydzień i stoi.

Sam przerabiam teraz ten temat. Mam ofertę na dom prefabrykowany w technologii skandynawskiej. Dom murowany wychodzi mi drożej o jakieś 20-30 tys.

Wadą prefabrykatu (wg mnie) jest to, że instalacje elektryczne musisz mieć już rozplanowane na etapie projektu i ciężko jest cokolwiek zmienić (bez dopłat).

Zanim zdecydujesz się na szkielet kanadyjski to dużo czytaj, zagłębiaj się itp. Łatwo jest zbudować, ale potem niektóre błędy już są nie do naprawy.

Ściany muszą być dyfuzyjnie otwarte. Pomijając szkodliwość OSB (kleje itp) to taka płyta nie jest paroprzepuszczalna i jest duża szansa, że w warstwie wełny będą skropliny.

Ostatecznie sam się chyba zdecyduję na murowany, ale tylko z tego powodu, że ciężko jest stwierdzić jakość wykonanych prac firm, którymi się interesuję, bo najstarszy dom ma 2-3 lata.