Natwill 15.10.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Witam, przyklad z rodziny co właśnie stawiają dom z prefabrykatu Koszt stan deweloperski koszt 280tyśTa sama firma za postawienie domu do deweloperki koszt 350tyś. Wiem, że ten co zbudował z prefabrykatu zawsze będzie mowil, że jest super bo do błędu się nie przyzna ale chce wiedzieć w co lepiej pieniądze zainwestować. Czy 350tyś na mur czy 280tyś za płytę.. wiadomo płyta to tydzień i stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 a dlaczego pytasz w dziale z domami drewnianymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natwill 15.10.2020 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Bo w opisie działu jest domy prefabrykowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 ale to chodzi o gotowe ścianki z drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natwill 16.10.2020 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Tak, osb, wata osb. Gotowe ściany z oknami do poskładania jak lego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 16.10.2020 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Sam przerabiam teraz ten temat. Mam ofertę na dom prefabrykowany w technologii skandynawskiej. Dom murowany wychodzi mi drożej o jakieś 20-30 tys. Wadą prefabrykatu (wg mnie) jest to, że instalacje elektryczne musisz mieć już rozplanowane na etapie projektu i ciężko jest cokolwiek zmienić (bez dopłat).Zanim zdecydujesz się na szkielet kanadyjski to dużo czytaj, zagłębiaj się itp. Łatwo jest zbudować, ale potem niektóre błędy już są nie do naprawy. Ściany muszą być dyfuzyjnie otwarte. Pomijając szkodliwość OSB (kleje itp) to taka płyta nie jest paroprzepuszczalna i jest duża szansa, że w warstwie wełny będą skropliny. Ostatecznie sam się chyba zdecyduję na murowany, ale tylko z tego powodu, że ciężko jest stwierdzić jakość wykonanych prac firm, którymi się interesuję, bo najstarszy dom ma 2-3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Tak, osb, wata osb. Gotowe ściany z oknami do poskładania jak lego ok, bo prefabrykaty sa także z betonu, keramzytobetonu, więc nie wiedziałam o który ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts