Kaizen 30.09.2021 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Ok, zrobię tak, też dobra uwaga, może i za 10 lat będzie gaz na wiosce Nie licz na to. Wiedeń już dawno zakazał montażu kotłów gazowych, niedawno Norwegia a ostatnio Francja. Nie rozpatruj opcji na gaz bo też zostanie zakazany. A do tego własnych zasobów mamy co kot napłakał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 . Ale taki układ z buforem na pewno się pojawi, i z grzałkami, kospel wybity z głowy . To wyjdzie na to że bufor w układzie zamkniętym i kominek też z automatu. To tylko bojler z wężownicą i na sezon grzewczy podpięty do buforu , albo w sumie bufor z wężownicą i wpięte do zasobnika cwu .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 30.09.2021 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Bufor z kominkiem w układzie zamkniętym to kiepski pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 W sumie może i racja. Patrząc na ceny i restrykcje paliw stałych i całej reszty to niedługo zostanie tylko prąd. Gorzej z samochodami, co będę musiał zrobić żeby móc jeździć swoim samochodzikiem jak on jest starym dobrym dieslem, obawiam się ostrzału na ulicy ze strony ekologów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 No dobra czyli niech będzie np Alpha Thermotec PSH 1000 coś takiego z wężownicą . Rozumiem że ma być ona podpięta bezpośrednio do instalacji wodnej, plus pompka cyrk, Ewentualnie na czasówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Bufor z kominkiem w układzie zamkniętym to kiepski pomysł . Wytłumacz mi dlaczemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2021 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 W sumie może i racja. Patrząc na ceny i restrykcje paliw stałych i całej reszty to niedługo zostanie tylko prąd. Najbardziej promowane (nie marketingowo - przepisami) są odnawialne źródła. W tym biomasa z której najwygodniejszy jest pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 30.09.2021 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Wytłumacz mi dlaczemu ? https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-01-30/wybuch-pieca-weglowego-na-mazowszu-zginely-dwie-osoby/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.09.2021 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 . Ale taki układ z buforem na pewno się pojawi, i z grzałkami, kospel wybity z głowy . To wyjdzie na to że bufor w układzie zamkniętym i kominek też z automatu. To tylko bojler z wężownicą i na sezon grzewczy podpięty do buforu , albo w sumie bufor z wężownicą i wpięte do zasobnika cwu .? Trochę mylisz pojęcia. Bufor ma być taki, aby posiadał wewnątrz wężownicę do CWU. CWU ogrzewasz przepływem wewnątrz wężownicy, a pompka cyrkulacyjna ewentualnie do cyrkulacji CWU, aby ciepła woda od razu leciała z kranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 30.09.2021 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Trochę mylisz pojęcia. Bufor ma być taki, aby posiadał wewnątrz wężownicę do CWU. CWU ogrzewasz przepływem wewnątrz wężownicy, a pompka cyrkulacyjna ewentualnie do cyrkulacji CWU, aby ciepła woda od razu leciała z kranu. Dokładnie tak jak mówisz ,trzeba tylko b dobrze zaizolować rurki lub poprowadzić je w warstwie izolacji. Po przeczytaniu wątku ,,Wór bez dna '' porzuciłem jednak temat cyrkulacji u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2021 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Dokładnie tak jak mówisz ,trzeba tylko b dobrze zaizolować rurki lub poprowadzić je w warstwie izolacji. Po przeczytaniu wątku ,,Wór bez dna '' porzuciłem jednak temat cyrkulacji u siebie. Robienie tego samego bufora dla CWU i niskotemperaturowej podłogówki nie ma sensu. Cały czas będziesz miał duże straty postojowe (w lecie ze 100W możesz oszczędzać - a 100W x 120 dni x 24h = 288kWh). Zimą też straty będą niższe, jak w tym wielkim baniaku będziesz miał o >20 stopni niższą temperaturę, niż potrzebna do grzania przepływowego CWU. Najbardziej taki zintegrowany bufor zaboli jak zechcesz zamontować PC - bo COP przy grzaniu do >45* będzie drastycznie niższy, niż jak będziesz grzał do 25-30*. A cyrkulacja może oszczędzać i energię, i wodę, i czas. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132577-Inteligentna-cyrkulacja-CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.09.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Robienie tego samego bufora dla CWU i niskotemperaturowej podłogówki nie ma sensu. Cały czas będziesz miał duże straty postojowe (w lecie ze 100W możesz oszczędzać - a 100W x 120 dni x 24h = 288kWh). Zimą też straty będą niższe, jak w tym wielkim baniaku będziesz miał o >20 stopni niższą temperaturę, niż potrzebna do grzania przepływowego CWU. Najbardziej taki zintegrowany bufor zaboli jak zechcesz zamontować PC - bo COP przy grzaniu do >45* będzie drastycznie niższy, niż jak będziesz grzał do 25-30*. A cyrkulacja może oszczędzać i energię, i wodę, i czas. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132577-Inteligentna-cyrkulacja-CWU Jak zwykle trochę naginasz rzeczywistość. Owszem, bufor ma straty postojowe, większe niż mały zasobnik, ale: Latem grzałką grzeje się w połowie wysokości bufora (500 dm3) vis zasobnik 300l Jakbym miał 100W straty, to w pomieszczeniu technicznym (4,5m2) latem miałbym saunę, a nie kilka st.C więcej. Bo w tęgie mrozy potrzebuję 30 W/m2 COP PC spada, ale razem z ceną za ee. w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 30.09.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Kaizen ,baniak o którym mówimy tworzy warstwowy rozkład temperatur .Jeżeli jest on dobrze zrobiony ,kolana Hamburskie w na zasilaniach i powrotach w odpowiednich kierunkach powodują wirowy ruch wody .Jeżeli króciec do zasilania co wyprowadzony jest poniżej zładu cwu wszystko działa jak należy .Jakieś tam straty postojowe występują ,to w zależności od grubości i jakości izolacji .Ale nawet jeśli to energia nie idzie w próżnie ,tylko pośrednio ogrzewa dom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 30.09.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Na cwu idzie mi 1-1,5 kwh dziennie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Jakbym miał 100W straty, to w pomieszczeniu technicznym (4,5m2) latem miałbym saunę, a nie kilka st.C więcej. Padł konkretny model: No dobra czyli niech będzie np Alpha Thermotec PSH 1000 coś takiego z wężownicą . który wg danych technicznych ma straty ciepła 129,4W. A co do umieszczenia grzałki - słuszna uwaga. W tym buforze grzałka jest jedna. Mniej więcej w połowie wysokości. Więc pół zasobnika będzie się marnowało. Niestety, to generalna zasada - trudno znaleźć bufor czy zasobnik z wężownicą który ma grzałkę na dole. Jak do tego dochodzi jeszcze że ma być z nierdzewki, to zostaje na zamówienie albo Joule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.09.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Faktycznie nie zajrzałem do spec. tech. proponowanego bufora. Mam bufor fabryczny, firmy Atmos, z jedną wężownicą u góry mocno zagęszczoną.Króćce do grzałek przewidziane w połowie i na dole. Z tym że ten króciec w połowie bufora ma przewidzianą wolną przestrzeń pomiędzy zwojami wężownicy.Podejrzewam że podane wartości strat odnoszą się do max. temp. w buforze. Ja swój grzeję do 42*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2021 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 ....- trudno znaleźć bufor czy zasobnik z wężownicą który ma grzałkę na dole. Jak do tego dochodzi jeszcze że ma być z nierdzewki, to zostaje na zamówienie albo Joule. E tam trudno, Atmopol (Wrocław) ma wszystkie bufory z dwiema mufami 6/4 na grzałki , na dole i w połowie zbiornika. Notabene te dwie mufy producent montuje na mój wniosek juz od 3 lat. Powierzchnia węzownic to 8 lub 9 m2 oczywiscie z nierdzewki. Ciekawe ze z innymi rzeczami nie masz problemu z wyszukaniem, a tu twierdzisz ze trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.09.2021 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 To ja mam ten Atmopol, a nie atmos:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 No dobra, pominiemy COP, przy grzałkach, i teraz dla wyjaśnienie tego co sam już tu namieszałem, tak czysto i na temat co źle w tym co napisze-bufor 1m3-grzalka 8kilo na dole -grzalka 2 w połowie.- wężownicą cwu w buforze.- grupy pompowej na dwa obiegi podlogowki plus sterownie pokojowe do zaworów podmieszania- zbiornik cwu z grzałka 2k 150lt +-, czy przy wężownicą nie potrzebny ?(łazienka i kuchnia daleko od kotłowni, ok 20 m więc wykonałem cyrkulację żeby co dwa dni nie pompować szamba)- kominek z pw ( w układzie otwartym/zamkniętym dalej nie wiem) do buforu A chciałbym latem mieć ciepłą wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 No dobra, pominiemy COP, przy grzałkach, i teraz dla wyjaśnienie tego co sam już tu namieszałem, tak czysto i na temat co źle w tym co napisze-bufor 1m3-grzalka 8kilo na dole -grzalka 2 w połowie.- wężownicą cwu w buforze.- grupy pompowej na dwa obiegi podlogowki plus sterownie pokojowe do zaworów podmieszania- zbiornik cwu z grzałka 2k 150lt +-, czy przy wężownicą nie potrzebny ?(łazienka i kuchnia daleko od kotłowni, ok 20 m więc wykonałem cyrkulację żeby co dwa dni nie pompować szamba)- kominek z pw ( w układzie otwartym/zamkniętym dalej nie wiem) do buforu A chciałbym latem mieć ciepłą wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts