pawelk85 17.10.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Witam,Mam w całym domu (160m2, parter + poddasze) wodne ogrzewanie podłogowe z dwoma obiegami, na dole podłoga wyłożona gresem, na poddaszu panele podłogowe z wyjątkiem pralni i łazienki gdzie mam gres. Piec gazowy kondensacyjny zasilany gazem płynnym. Na czym polega problem - pomimo zasilania obiegu na poddaszu temperaturą wody 30C (temperatura wody na powrocie 25C) temperatura podłogi nie przekracza 21C , co prowadzi do tego że nie osiągam zadanej temperatury w pokoju czyli 21,5C. Na parterze na pierwszym obiegu tego problemu nie mam, podłoga ma temperaturę 23C, jest ciepło przyjemnie i to pomimo niższej temperatury wody na wejsciu około 27C. Czym to może być spowodowane? Czy tak niska temperatura podłogi przy takim zasilaniu jest normalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 ... Czym to może być spowodowane? Czy tak niska temperatura podłogi przy takim zasilaniu jest normalna? To pytanie do instalatora, czy był projekt do podłogówki?. Przyczyn moze byc kilka, moze są za małe srednice rur zasilajacych rozdzielacz na parterze? Wklej kilka zdjec kotłowni i rozdzielaczy. Posród forumowiczów nie takich ze zdolnosciami P. Jackowskiego który widzi rzeczy których nigdy wczesniej nie widział czyli ogolnie brak tu jasnowidzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 17.10.2020 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Przyczyną niższej wydajności OP (niższej temp. powierzchni podłogi) na piętrze może też być inne wykończenie podłogi - panele podłogowe.Na dole jest gres więc tu sytuacja jest bardziej korzystna, kamień lepiej przewodzi ciepło. Może wystarczyłoby podnieść temperaturę zasilania instalacji podłogowej na piętrze np. do 33-35st. C, o ile jest taka możliwość (zawór mieszający). Oczywiście bez dodatkowych szczegółów to tylko zgadywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Czym to może być spowodowane? Czy tak niska temperatura podłogi przy takim zasilaniu jest normalna? Przyczyn może być kilka: 1. Większe obciążenie cieplne. Poddasze to większa powierzchnia przegród zewnętrznych i to zazwyczaj o U gorszym od ścian parteru. Niższa temperatura w pomieszczeniu = niższa temperatura podłogi przy tej samej tz. 2. Okładziny o większym oporze cieplnym - czyli dla uzyskania tej samej mocy podłogi trzeba zwiększyć TZ i/lub przepływy a przecież w związku z p. 1 potrzeba większej mocy grzewczej. 3. Może być wylewka grzewcza (za) słabo odizolowana od stropu i podłogówka na poddaszu jest nie tylko ogrzewaniem podłogowym poddasza, ale też część oddaje do parteru jako ogrzewanie sufitowe. Tak czy inaczej - zmniejsz tz parteru i/lub przepływy i/lub zwiększ TZ i/lub przepływy dla poddasza. Można to było inaczej załatwić na etapie projektowania dobierając rozstaw rur i przepływy do obciążenia danego pomieszczenia i do rodzaju okładziny - ale jak rozumiem projektu nie było, był proforma albo wykonawca z tytułu "panie, zrobię jak robię od trzydziestu lat i będzie Pan zadowolony, a te projekty to gryzipiórki robią co nie mają pojęcia o ogrzewaniu". Możesz też sprawdzić termowizją, czy nie masz nadmiarowych strat ciepła na poddaszu (np. wełna nie osiadła czy niedopilnowana ekipa sprywatyzowała wełnę i nie ma jej wcale). A może dałeś się przekonać, że piana natryskowo 2x cieńsza da tyle samo ciepła, co 2x grubsza wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelk85 17.10.2020 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Sprobuje zmniejszyć tz na parterze a zwiększyć tz na poddaszu, z regulacją przepływów mam problem, bo regulacji muszę dokonywać kręcąc imbusem metoda na czuja, bo nie mam rotametrow zainstalowanych. Na poddaszu mam wełnę 15cm+10cm. Na posadzce jeśli mnie pamięć nie myli 4+4 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.10.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 To pytanie do instalatora, czy był projekt do podłogówki?. Przyczyn moze byc kilka, moze są za małe srednice rur zasilajacych rozdzielacz na parterze? Wklej kilka zdjec kotłowni i rozdzielaczy. Posród forumowiczów nie takich ze zdolnosciami P. Jackowskiego który widzi rzeczy których nigdy wczesniej nie widział czyli ogolnie brak tu jasnowidzów. Asolt nie każdy musi korzystać z Twoich usług, ja z nich chciałem skorzystać lecz termin oczekiwania 1 rok trochę mnie przytłoczył.Zrobiłem po swojemu rurki co 15 cm, rozdzielacz ze sterownikiem który zamyka wygrzane sekcje, owszem dodatkowe obwódy przy oknie. Za ciepło na pewno nie będzie, w tym roku przyjdzie Knauf Etixx 0,031 na zewnętrzne ściany, czapka 40 cm wełny do tego rekuperacja, solary i 7kWp PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.10.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Jeżeli przy 7 stopniach na zewnątrz i temperaturze zasilania 30 stopni nie możesz nabić temp do 21 stopni to winne może być niewystarczające docieplenie domu. Źle wykonane poddasze to może być gwoźdź do trumny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.10.2020 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 (edytowane) Ja proponuję sprawdzić najpierw przeplywy jeśli są ok. to podnieś temperaturę zasilania a nie zganiac od razu na panele czy ocieplenie pierwsze od czego bym zaczął to od wklejenia zdjęć rozdzielaczy bo może ktoś ci założył rozdzielacze takie jak do smieciuchow z pompkami w których jest mieszana woda.Ok.nie masz rotametrow nie mam pytań Edytowane 17 Października 2020 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2020 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Asolt nie każdy musi korzystać z Twoich usług, ja z nich chciałem skorzystać lecz termin oczekiwania 1 rok trochę mnie przytłoczył.Zrobiłem po swojemu rurki co 15 cm, rozdzielacz ze sterownikiem który zamyka wygrzane sekcje, owszem dodatkowe obwódy przy oknie. Za ciepło na pewno nie będzie, w tym roku przyjdzie Knauf Etixx 0,031 na zewnętrzne ściany, czapka 40 cm wełny do tego rekuperacja, solary i 7kWp PV. Co to ma wspolnego z zapytaniem/ problemem tworcy watku? Czy opis Twojej instalacji pomoze w rozwiazaniu problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.10.2020 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Asolt może przypomnę pierwsze zdanie z Twojej odpowiedzi na problem użytkownika: czy był projekt do podłogówki?. Chcesz zarobić po wykonanej robocie? I raz jeszcze, proponować ułożenie rurek i zalanie ich kolejną warstwą betonu tylko z tą różnicą że ta będzie miała Twoje błogosławieństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Asolt może przypomnę pierwsze zdanie z Twojej odpowiedzi na problem użytkownika: Chcesz zarobić po wykonanej robocie? I raz jeszcze, proponować ułożenie rurek i zalanie ich kolejną warstwą betonu tylko z tą różnicą że ta będzie miała Twoje błogosławieństwo? Jak o projekt podłogowki w podobnych przypadkach pyta Kaizen to wtedy nie ma Twojej reakcji, jak zapytałem ja to wtedy przypomniales o mnie. Dlaczego? To jest Twoja nadinterpretacja, jezeli byłby projekt to nalezało wykonac i wyregulowac przepływy zgodnie z nim. Jezeli go nie było a inwestor nie ma zadnej dokumentacji to tylko zgadywanie. Skad wiesz czy chce zarobic po wykonanej robocie?, nie chce zarobic jezeli Ciebie to tak interesuje. Gdzie proponowałem skucie wylewek i powtórne wykonanie podłogówki, zacytuj. Twoje insynuacje bo przypuszczeniami nazwac tego nie mozna mnie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.10.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Kaizen nie robi projektów podłogówki i OZC, a Ty zamiast po godzinach usiąść zrobić kilka przeliczeń za pieniądze wolisz na forum łapać klientów którym każesz rok czekać. Nie wnikam co proponujesz ale na "dzień dobry" chcesz projekt podłogówki aby udowodnić jaki to nieomylny jesteś... a ile to projektów zrobiłeś i jak niewiele należało zrobić abyś Ty to zrobił lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Kaizen nie robi projektów podłogówki i OZC, a Ty zamiast po godzinach usiąść zrobić kilka przeliczeń za pieniądze wolisz na forum łapać klientów którym każesz rok czekać. Nie wnikam co proponujesz ale na "dzień dobry" chcesz projekt podłogówki aby udowodnić jaki to nieomylny jesteś... a ile to projektów zrobiłeś i jak niewiele należało zrobić abyś Ty to zrobił lepiej... Nie ma przymusu korzystania z moich usług, nie odpowiadał termin to trzeba było znalezc kogos innego. Ja namawiałem Ciebie abys czekał rok?, nie przypominam sobie takiej rozmowy. Nigdy nikomu nie proponowalem roku oczekiwania na projekt. To są jedynieTwoje fantazje. Nieistotne ze Kaizen nie wykonuje projektów, ale o nie pyta, ja zapytac nie moge bo mam Twoj zakaz, od kiedy zarzadzasz czy i kto ma sie wypowiadac na jakis temat. Przejałes funkcje cenzora na tym forum? Edytowane 18 Października 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.10.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Znasz kogoś na forum kto równie nachalnie promuje swoje usługi? Poza Vieśśmanem Edytowane 18 Października 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2020 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Znasz kogoś na forum kto równie nachalnie promuje swoje usługi? Poza Vieśśmanem A co to ma do rzeczy? Z tego wynika ze nie mogę sie wypowiadac sie tu forum, a jezeli juz to mam nie uzywac pewnych okreslen lub nazw. Nie wiem dlaczego mi tego zabraniasz? Napisz cos wiecej o tym rocznym oczekiwaniu na projekt, bo takiego terminu nie mam dla nikogo. Czy aby nie mijasz sie z prawdą?, nie wiem tylko w jakim celu. Jezeli kazda moj post kojarzy sie Tobie z nachalnym promowaniem usług to moze oznaczac jakąs obsesję, ilu innym posiadaczom PP zwracales na to uwagę? Pytam z ciekawosci i nie licze na odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts