Eccentric 18.10.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Witam wszystkich, Na pewnym odcinku łąw fundamentowych mam ocieplenie ze styroduru. Dziś kontrolując plac budowy po ostatnich ulewach w okolicach Gdańska zauważyłem, że w jednym miejscu styrodur ten został wyciśnięty do góry. Podejrzewam że jest to związane z naporem mokrego gruntu i minimalnym osunięciem się go w stronę ławy, w wyniku czego styropian nieprzytwierdzony od góry został poszedł w górę. Zanim jutro porozmawiam z wykonawcą i KB chciałbym poznać Wasze opinie. Grunt rodzimy to glina twardoplastyczna, po ociepleniu ławy zostały obsypane żwirem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.10.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 w wyniku czego styropian nieprzytwierdzony od góry został poszedł w górę. Co znaczy styrodur nieprzytwierdzony ? Może wypłynął ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.10.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 A co tu opiniować, łopata/szpadel w dłoń i Voilà.odkopać i sprawdzic przyczynę, poprawić i zakopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 18.10.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Widzi mi się że ta twardoplastyczna glina w wyniku kontaktu z wodą w fundamentach nabrała wilgoci i przybrała na objętości . Wywarła nacisk na styro i w słabszych miejscach uniosło go tam gdzie najmniejszy miał opór. Odkopać dobrze przymocować z powrotem i upewnić się ze woda nie będzie wsiąkała w glinę tylko odpływała gdzieś czy naturalnie(studnie chłonne) czy z pomocą pompy ( sugestia odwodnienie fundamentów). Czy upewniając się ze żadna woda nie będzie napływała w fiundamenty . Zabudowa powierzchni pod murami i odprowadzenie wody opadowej.Wybór należy do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 18.10.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 No istnieje szansa że zwyczajnie styro nie przymocowane i ciśnienie samej wody delikatnie uniosło te kilka sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eccentric 19.10.2020 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Co znaczy styrodur nieprzytwierdzony ? Może wypłynął ? Miałem na myśli że od góry nic go nie blokowało, np kolejny styrodur. Więc wystarczyła siła skierowana pionowo i zerwało łączenia Widzi mi się że ta twardoplastyczna glina w wyniku kontaktu z wodą w fundamentach nabrała wilgoci i przybrała na objętości . Wywarła nacisk na styro i w słabszych miejscach uniosło go tam gdzie najmniejszy miał opór. Odkopać dobrze przymocować z powrotem i upewnić się ze woda nie będzie wsiąkała w glinę tylko odpływała gdzieś czy naturalnie(studnie chłonne) czy z pomocą pompy ( sugestia odwodnienie fundamentów). Czy upewniając się ze żadna woda nie będzie napływała w fiundamenty . Zabudowa powierzchni pod murami i odprowadzenie wody opadowej. Wybór należy do ciebie Dziękuję za rady. Tak właśnie podejrzewałem. Jutro odkopiemy i zobaczymy co tam się zadziało i jeszcze w tym tygodniu wykonawca będzie robił drenaż dookoła ław fundamentowych. A co tu opiniować, łopata/szpadel w dłoń i Voilà. odkopać i sprawdzic przyczynę, poprawić i zakopać. Tak właśnie wykonawca jutro to zrobi. No istnieje szansa że zwyczajnie styro nie przymocowane i ciśnienie samej wody delikatnie uniosło te kilka sztuk Przymocowane, widać na nim resztki kleju. Może nie złapał lub było go za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.10.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Dziękuję za rady. Tak właśnie podejrzewałem. Jutro odkopiemy i zobaczymy co tam się zadziało i jeszcze w tym tygodniu wykonawca będzie robił drenaż dookoła ław fundamentowych. wcześniej wyczytałem, ze masz gliniasty teren, to ciekawi mnie, gdzie z tego drenazu zrobi odpływ Grunt rodzimy to glina twardoplastyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.10.2020 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Przymocowane, widać na nim resztki kleju. Może nie złapał lub było go za mało. Na klejone to nie wygląda - raczej na koniec tylko zamaskowali szczelinę od góry. U mnie ekipa dodatkowo zrobiła jeden rząd kołkowania. Ale masz większy problem. Ściana fundamentowa powinna kończyć się co najmniej kilkanaście centymetrów wyżej - zwłaszcza przy glinie, żeby na niej i na chudziaku zrobić poziomą hydroizolację, nad którą nie dostanie się woda nawet w czasie ulewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.10.2020 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Ale masz większy problem. Ściana fundamentowa powinna kończyć się co najmniej kilkanaście centymetrów wyżej - zwłaszcza przy glinie, żeby na niej i na chudziaku zrobić poziomą hydroizolację, nad którą nie dostanie się woda nawet w czasie ulewy.to jest tylko ława, ściana fundamentowa jest jeszcze 6-7 bloczków wyżej(6 widac na zdjęciu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eccentric 19.10.2020 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 (edytowane) Na klejone to nie wygląda - raczej na koniec tylko zamaskowali szczelinę od góry. U mnie ekipa dodatkowo zrobiła jeden rząd kołkowania. Ale masz większy problem. Ściana fundamentowa powinna kończyć się co najmniej kilkanaście centymetrów wyżej - zwłaszcza przy glinie, żeby na niej i na chudziaku zrobić poziomą hydroizolację, nad którą nie dostanie się woda nawet w czasie ulewy. to jest tylko ława, ściana fundamentowa jest jeszcze 6-7 bloczków wyżej(6 widac na zdjęciu) Miejsce przedstawione na zdjęciu to miejsce gdzie są ławy pod ścianę oporową. Dom jest "wkopany" w skarpę, piwnica jest odsłonięta z jednej strony. W tym miejscu nie będzie chudziaka, to miejsce będzie pod tarasem na poziomie parteru. Na poniższym rysunku miejsce ze styropianem jest zaznaczone czerwonym okręgiem. Czerwone zygzaki to skarpa, niebieskie to płaski teren. Spadek/zejście ze skarpy oznaczyłem czarną strzałką. wcześniej wyczytałem, ze masz gliniasty teren, to ciekawi mnie, gdzie z tego drenazu zrobi odpływ Zerknij proszę na powyższy rysunek. Odpływ zrobimy do zbiorników wkopanych na poziomie ław, na styku obszaru czerwonego i niebieskiego. Nie przewiduję dużej ilości wody ponieważ na wysokości parteru planuję odwodnienie liniowe odprowadzane do dedykowanego zbiornika na deszczówkę (niestety położony powyżej ław, ze względu na skarpę. Edytowane 19 Października 2020 przez Eccentric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts