Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki przewód do garażu 4 czy 5 żyłowy

Recommended Posts

Do domu przychodzi przewód 4x10 oraz dodatkowy 5 przewód uziemienia z bednarki zakopanej w ziemi.

Chce podprowadzić prąd do garażu długość przewodu 15 metrów przewód według projektu 5x4 ale dla pewności dam 5x6 zastanawiam się tylko czy nie wystarczy 4x6 i nie chodzi tu o oszczędność.

Czy w garażu nie powinno być osobne uziemienie (kolejna bednarka dla uziemienia )

Do domu przychodzi przewód 4x10 oraz dodatkowy 5 przewód uziemienia z bednarki zakopanej w ziemi.

Chce podprowadzić prąd do garażu długość przewodu 15 metrów przewód według projektu 5x4 ale dla pewności dam 5x6 zastanawiam się tylko czy nie wystarczy 4x6 i nie chodzi tu o oszczędność.

Czy w garażu nie powinno być osobne uziemienie (kolejna bednarka dla uziemienia )

Niestety 4x6 niezgodny z przepisami. Minimalny przekrój PEN w miedzi to 10 kwadrat.

Dlatego autor ma projekt, do którego powinien się odnieść, i zwiększenie przekroju o jeden stopień nie będzie błędem. W drugą stronę już tak.

Wskazane, by autor coś więcej napisał o projekcie, ale również o WTP z Energetyki, żebyśmy nie błądzili po omacku.

Mimo wszystko dodatkowe uziemienie w garażu w niczym mu nie zaszkodzi, a nawet pomoże.

Wątpię również, by projektant miał na myśli przewód, nie kabel ziemny.

Chyba że ...

Edytowane przez elpapiotr

Dlatego autor ma projekt, do którego powinien się odnieść, i zwiększenie przekroju o jeden stopień nie będzie błędem. W drugą stronę już tak.

Wskazane, by autor coś więcej napisał o projekcie, ale również o WTP z Energetyki, żebyśmy nie błądzili po omacku.

Mimo wszystko dodatkowe uziemienie w garażu w niczym mu nie zaszkodzi, a nawet pomoże.

Wątpię również, by projektant miał na myśli przewód, nie kabel ziemny.

Chyba że ...

Już widzę ten projekt. Niestety czasami nie ma wyjścia i trza po omacku;-) Jesteś pewien że dodatkowe uziemienie nie zaszkodzi, w TT będzie niezbędne w TN niekoniecznie ale podłączone jak w TT może zaszkodzić;-)

Sprawdziłem w warunkach przyłączenia domu: Siec pracuje w układzie TN

Przewód już zamówiony 5x6mm (według was to mało na garaż wolnostojący), co do samego projektu, to jest tam coś pomieszane bo ten przewód w ogóle nie jest ziemny w projekcie...

Niestety 4x6 niezgodny z przepisami. Minimalny przekrój PEN w miedzi to 10 kwadrat.

Chodzi ci o przesył PE do garażu że minimum 10mm2

Czyli podsumowując mam przewód 5x6 jeśli 6mm to mało na przesył lini PE to rozumiem ze w garażu mam być osobny uziom (wkopana bednarka ) ? A sam przewód PE z domu pozostaje wolny ?

Edytowane przez zip20

Do domu dochodzi 4 żyły ze skrzynki w granicy + 5 piąty przewód połączony z bednarką w ziemi. Z tego co pamiętam (ale teraz już nie jestem pewien musiał bym zerknąć ) jeden z przewodów ze skrzynki (niebieski) jest połączony w rozdzielnicy z tym idącym od bednarki.

Czyli potrzebne dodatkowe uziemienie do tego garażu czy nie ?

Edytowane przez zip20

Sprawdziłem w warunkach przyłączenia domu: Siec pracuje w układzie TN

Przewód już zamówiony 5x6mm (według was to mało na garaż wolnostojący), co do samego projektu, to jest tam coś pomieszane bo ten przewód w ogóle nie jest ziemny w projekcie...

Chodzi ci o przesył PE do garażu że minimum 10mm2

Czyli podsumowując mam przewód 5x6 jeśli 6mm to mało na przesył lini PE to rozumiem ze w garażu mam być osobny uziom (wkopana bednarka ) ? A sam przewód PE z domu pozostaje wolny ?

Rozumiem że mało rozumiesz o czym tutaj piszą;-)

TN-C to 4 żyły, L1,L2,L3 i PEN ostatnia żyła dla tego sytemu to minimum 10 kwadrat dla miedzi i 16 kwadrat dla aluminium. TN-S to 5 żył, L1,L2,L3, N i PE. Jeśli dasz kabel pięciożyłowy to nawet 5x2,5 może być, kwestia zabezpieczeń i tego co chcesz podłączyć (moc). 5x6 powinno wystarczyć chyba że chcesz tam jakąś produkcję uruchomić. Dodatkowe uziemienie przy tych odległościach raczej nie będzie konieczne ale też nie zaszkodzi uziemienie żyły PE (tylko PE). Kabel powinien być YKY.

Rozumiem że mało rozumiesz o czym tutaj piszą;-)

TN-C to 4 żyły, L1,L2,L3 i PEN ostatnia żyła dla tego sytemu to minimum 10 kwadrat dla miedzi i 16 kwadrat dla aluminium. TN-S to 5 żył, L1,L2,L3, N i PE. Jeśli dasz kabel pięciożyłowy to nawet 5x2,5 może być, kwestia zabezpieczeń i tego co chcesz podłączyć (moc). 5x6 powinno wystarczyć chyba że chcesz tam jakąś produkcję uruchomić. Dodatkowe uziemienie przy tych odległościach raczej nie będzie konieczne ale też nie zaszkodzi uziemienie żyły PE (tylko PE). Kabel powinien być YKY.

Dzięki,

Jakie zabezpieczanie w domu zastosować na ten przewód ? myślałem nad różnicówką 4P C 0,03A + nadprądowy 3P 20A

W garażu będzie pod rozdzielnia na kilka gniazd + oświetlenie

Jakie zabezpieczanie w domu zastosować na ten przewód ? myślałem nad różnicówką 4P C 0,03A + nadprądowy 3P 20A

W garażu będzie pod rozdzielnia na kilka gniazd + oświetlenie

Ciort swoje, pop swoje.

I jak ci RCD i/lub wyłącznik samoczynny zadziała, będziesz ganiał do domu, by załączyć?

PS. Elektrycy poumierali w Polsce, jak widać. Na Covida!

Oczywiście. Zabezpieczenie kabla zasilającego tę podrozdzielnicę.

Ale zabezpieczenia poszczególnych obwodów to już inne kryteria, prawda?

Proszę posiłkować się wieloarkuszową normą 60364 - poszczególnych arkuszy już wymieniał nie będę.

Jedne z ważniejszych to nr 4-41 i nr 6.

Oczywiście w garażu osobne RCD na oświetlenie oraz gniazda i kilka obwodów z wyłącznikami nadpradowymi 16A na gniazda i 10A na oświetlenie

Do garażu misusz ciągnąć 5x

Zależy co ma być w tym garażu:)

Ja dałem 5x2,5 i żałuję ponieważ dorabiałem ogrzewanie domu 2x1,5kW i CWU 2kW.

I trzeba było kombinować na fazach aby upchnąć hydrofor, odkurzacz i pierdoły.

Koszt nie duży jeśli to kilka kilka metrów dałbym grubszy nie zaszkodzi