Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka i kuchnia - przebudowa

Qentinios

Recommended Posts

Cześć, obecnie przymierzam się do dość sporego remontu i chciałem zapytać się o radę:

Mam dom jednorodzinny, który składa się z parteru (który kiedyś był w większości magazynem), a następnie było dobudowane piętro jako pomieszczenia mieszkalne. Z tego powodu mam do dyspozycji tylko jeden pion, i niestety będę musiał raczej zrobić łazienkę obok kuchni.

Pomieszczenie koło pionu ma około 290 x 440cm, zamierzam zbudować ściankę działową (jest już na projekcie) żeby zmieścić tam i łazienkę i kuchnię.

To mój aktualny projekt:

pomieszczenie.jpg

1. Zmywarka
  2. Kuchenka
  3. Zlewozmywak
  4. Sedes
  5. Pralka
  6. Umywalka
  7. Wanna

Czerwone kółko w prawym górnym rogu to pion kanalizacyjny.

Niebieski obszar to skos (wyżej są schody) który ma przy ścianie 150cm a potem idzie do góry.

Wysokość pomieszczenia 250cm.

Czy odległość sedesu od pionu może wynosić 3m? (zachowany spadek 2-3cm na metr)

Czy wejście do tej toalety może znajdować się w kuchni tak jak na rysunku? (w innym wypadku musiałbym robić drzwi w ścianie nośnej)

Czy potrzeba jakąś dodatkową wentylację w tej toalecie jeżeli nie ma w niej okna?

Czy widzicie jakieś inne problemy które mogą się pojawić?

Wielkie dzięki za pomoc - dodam że nie znam się na przepisach budowlanych i projektowaniu pomieszczeń, pewnie czeka mnie rozmowa z architektem ale wolałbym już się czegoś dowiedzieć.

Edytowane przez Qentinios
dodatkowe informacje

• 2 weeks później...
Wejście do toalety z kuchni to niezbyt dobre rozwiązanie, lepiej pokombinować z przebiciem ściany nośnej. Łazienka powinna mieć wentylację, zwykła grawitacyjna to minimum. Jeśli wyjście z łazienki będzie na kuchnię lub salon to dodatkowa wymuszona wentylacja byłaby praktyczna.