Qentinios 20.10.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 (edytowane) Cześć, obecnie przymierzam się do dość sporego remontu i chciałem zapytać się o radę: Mam dom jednorodzinny, który składa się z parteru (który kiedyś był w większości magazynem), a następnie było dobudowane piętro jako pomieszczenia mieszkalne. Z tego powodu mam do dyspozycji tylko jeden pion, i niestety będę musiał raczej zrobić łazienkę obok kuchni. Pomieszczenie koło pionu ma około 290 x 440cm, zamierzam zbudować ściankę działową (jest już na projekcie) żeby zmieścić tam i łazienkę i kuchnię. To mój aktualny projekt: Zmywarka Kuchenka Zlewozmywak Sedes Pralka Umywalka Wanna Czerwone kółko w prawym górnym rogu to pion kanalizacyjny. Niebieski obszar to skos (wyżej są schody) który ma przy ścianie 150cm a potem idzie do góry. Wysokość pomieszczenia 250cm. Czy odległość sedesu od pionu może wynosić 3m? (zachowany spadek 2-3cm na metr) Czy wejście do tej toalety może znajdować się w kuchni tak jak na rysunku? (w innym wypadku musiałbym robić drzwi w ścianie nośnej) Czy potrzeba jakąś dodatkową wentylację w tej toalecie jeżeli nie ma w niej okna? Czy widzicie jakieś inne problemy które mogą się pojawić? Wielkie dzięki za pomoc - dodam że nie znam się na przepisach budowlanych i projektowaniu pomieszczeń, pewnie czeka mnie rozmowa z architektem ale wolałbym już się czegoś dowiedzieć. Edytowane 20 Października 2020 przez Qentinios dodatkowe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Sedes powinen być najbliżej pionu. Doczytałam o wyposażeniu łazienki - na piętrze nie macie łazienki, że pełny program potrzebny jest na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qentinios 20.10.2020 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Dom będzie podzielony na dwie osobne części, dwie rodziny jakby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 drzwi do łazienki umieść w narożniku. Sedes na ścianie gdzie jest pion kanalizacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.10.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Wejście do toalety z kuchni to niezbyt dobre rozwiązanie, lepiej pokombinować z przebiciem ściany nośnej. Łazienka powinna mieć wentylację, zwykła grawitacyjna to minimum. Jeśli wyjście z łazienki będzie na kuchnię lub salon to dodatkowa wymuszona wentylacja byłaby praktyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts