Zbigniew B. 21.10.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Witajcie. Pojawił się w domu dziwny dźwięk-niskie brumienie. Nie jest głośny, ale wkurza. Pomyślałem że to z rekuperatora. Niestety nie. Potem pomyślałem że PC-też nie. W końcu odłączyłem całkowicie prąd-bez zmian. Idzie chyba z gruntu, bo słychać to w całym domu mniej-więcej jednakowo. Wiatraki stoją jakieś 2-3km w lini prostej. Żadnych zakładów pracy. Wiocha, las, rzeka... Zawsze była cisza. Co to może być??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 21.10.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Wiatr zawiał z innej niż normalnie strony i coś słychać. Bez problemu może być słychać infradźwięki od wiatraków. Ja mam ekspresówkę w odległości 2km. Gdy wiatr wieje z innej strony (nie musi być mocny, wystarczy ogólny ruch mas powietrza) to nawet nie wiem, że tam jest jakaś droga. Gdy wieje od strony drogi to jest nieraz tak, jakbym stał na jej poboczu. I tak, dookoła też góry, las... W domu na parterze tego nie słychać, a na poddaszu odgłosy drogi zamieniają się w różne dziwne dźwięki- buczenie i tym podobne. Zdarza mi się wyjrzeć przez okno co się dzieje, bo dźwięki są jakby ktoś na tym moim pustkowiu coś mi przy domu kombinował... Pudła rezonansowe z tych wszystkich kartongipsów, membran itd. robią swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew B. 21.10.2020 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Wiatr zawiał z innej niż normalnie strony i coś słychać. Wszystko OK, tylko dom mam od 15 lat i zdażyło się to raz wcześniej przez jakieś parę godzin. Teraz leci trzecia doba z tym brumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.10.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Wszystko OK, tylko dom mam od 15 lat i zdażyło się to raz wcześniej przez jakieś parę godzin. Teraz leci trzecia doba z tym brumieniem. Tak jak kolega wspomniał - może łożyska wiatraka wpadły w rezonans - psują się , przez lata były dobre teraz - "warczą " a dźwięk jak "rycie" kreta się przenosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew B. 21.10.2020 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Tak jak kolega wspomniał - może łożyska wiatraka wpadły w rezonans - psują się , przez lata były dobre teraz - "warczą " a dźwięk jak "rycie" kreta się przenosi. Też obstawiam te wiatraki (bo w 5G nie wierzę ). Tylko co z tym zrobić? Muszę chyba tam podjechać i posłuchać „u źródła”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.10.2020 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Z bliska może nie być słyszalne. Jeśli źródłem jest wirnik (łożyska, łopaty) to niesie się powietrzem, może być kierunkowe maximum. Oczywiście może też nieść się wiezą a potem gruntem (infradźwięki lepiej). Okaże się dopiero gdy któryś wiatrak stanie (zatrzyma się) a dźwięki znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2020 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Nie potrafię podpowiedzieć ale zapytam co znaczy słowo "brumienie" - pierwszy raz takie słowo spotykam. Coś w stylu "buczenie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.10.2020 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Onomatopeja = wyraz dźwiękonaśladowczy. W szkole nie uczyli czy wagarowało się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2020 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Onomatopeja = wyraz dźwiękonaśladowczy. W szkole nie uczyli czy wagarowało się ? Może Cię zaskoczę ale nie- nie wagarowałem. Tłumaczenie z wikipedii nie wnosi wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.10.2020 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Rozchodzenie dźwięku zależy od wielu czynników temperatury, otoczenia wiatru itp. Dom sąsiada oddalony jest od mojego o ok 15 m, stoi w tej samej linii zabudowy, oddziela go podwójny zywopłot ok 4m wysokości i ja na prawdę nic nie słyszę przy otwartych oknach pomimo otwartych okien. Dom sąsiadki oddalony jest od domu sąsiada tego samego po przekątnej będzie z 70 m i u niej na balkonie słychać dokładnie treść rozmów sąsiadów siedzących na tarasie byłem w szoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew B. 22.10.2020 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Przegwizdane. W nocy słychać tak, jakbym miał odpalony agregat prądotwórczy w piwnicy. Brumienie-to z żargonu muzyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.10.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Przegwizdane. W nocy słychać tak, jakbym miał odpalony agregat prądotwórczy w piwnicy. Brumienie-to z żargonu muzyków. a co na te dźwięki sąsiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew B. 22.10.2020 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 a co na te dźwięki sąsiedzi? Nic nie zauważyli. Są jacyś specjaliści Zajmujący się takimi akustycznymi niespodziankami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.10.2020 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Nic nie zauważyli. Są jacyś specjaliści Zajmujący się takimi akustycznymi niespodziankami? Piszesz o wiatrakach, ktoś podpowiedział, abyś sprawdził czy brumienie jest jak wiatraki "stoją", czy sprawdziłeś tą opcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.10.2020 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Nic nie zauważyli. Są jacyś specjaliści Zajmujący się takimi akustycznymi niespodziankami? Może wyłącz wszystko w domu heblem i wtedy sprawdź, w jakiej odległości są sąsiednie domy? Czy nie ma stacji trafo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.10.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Może Cię zaskoczę ale nie- nie wagarowałem. Tłumaczenie z wikipedii nie wnosi wiele. Pojęcie znałem w czasach gdy net jeszcze nie istniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew B. 23.10.2020 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Może wyłącz wszystko w domu heblem i wtedy sprawdź, w jakiej odległości są sąsiednie domy? Czy nie ma stacji trafo? Od wyłączenia wszystkiego zacząłem. Nie ma trafo. Najbliższy sąsiad-100m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 24.10.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 kanalizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.10.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Jeśli gruntem niesie się od wiatraków, to nawet brak u sąsiadów o niczym nie świadczy. Kwestia geologii - budowy gruntu. Czekaj aż awaria wyłączy wiatrak, to bedzie potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.10.2020 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 kanalizacja? Ja ma mechaniczną ale gdyby nie mrugnięcie światła przy stracie to bym nie wiedział że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts