Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwny dźwięk-brumienie.

Zbigniew B.

Recommended Posts

Chłopcze, jesli włączenie pompki od od szamba powoduje przygaśnięcie światła, to z instalacją jest coś niezbyt pięknie. Dlatego takie pytanie.

Ja niczego nie włączam pompa działa automatycznie ale jak łatwo zauważyć jedyny silnik jaki możliwy jest do zanurzenia w kupach to silnik indukcyjny i posiada fazę transformatorową wspomagającą w momencie startu jest kilkanaście amper i to jest jak najbardziej normalne i nic w tym dziwnego chyba że ktoś nie uważał w szkole na fizyce.

@gaweł

Faza transformatorowa??????????? No,no...

No proszę a jednak myślisz, aczkolwiek najpier czepiałeś się przyłącza energetycznego :cool: Faza jest oczywiście kondensatorowa tylko pompa ma moc 2,8 kw to dość sporo a ten kondensator bardzo dużo i czasami wywala termik jak tam się nieco nagromadzi na dnie jakiegoś syfu, ogólnie to działa ale wymaga reżimu i nie wrzucania wszystkiego do kibelka jak leci.

PS mój błąd chodziło o kondensator oczywiście :bash:

Edytowane przez gawel

Jeśli potrafisz olej , bo wyciszenie niezmiernie trudne. Aaa chcesz wiedzieć...

Dobra. Zacznij od siebie czy to nie jest wytwór twego własnego organizmu. Ciśnienie krwi , perystaltyka. Wgraj na smartfona apkę do analizy dźwięków. Nagraj. To będziemy znali częstotliwości Potem uweźmijże długi pręt metalowy cienki z ciężarkiem na końcu wbij między domem a podejrzanymi wiatrakami na sztywno tj. dobrze wbity Nagraj filmik . Przenieś się z prętem za dom, następnie o te kilka km dalej od wiatraków i domu. Porównaj wyniki.

Beczka z wodą, duża czy bęben z pyłem na membranie też może być

U mnie hałasował strop w pokoju, wchodził w rezonans ( a raczej dudnienie) z kompresorem w zakładzie w odległości ok 300m. Na zewnątrz koło domu nie było tego słychać, słychać było jedynie jak podeszło się bliżej zakładu.

Dość uciążliwe jak się zasypiało.

Oczywiście trochę w tym gdybania bo absolutnej pewności nie mam. Z czasem zniknęło i hałasy od kompresora i dudnienie.

Znajomi mają turbinę wiatrową ok 500metrów od domu, za górką. Kiedy po jej uruchomieniu,przyjechał do nich syn w odwiedziny, to około północy pytał matki, kiedy pralka się wyłączy.

Jak wiatr wieje w kierunku turbiny, to żadnych hałasów a jak od niej, to latem spać nie mogą przy otwartych oknach.

Podobne przeboje miał kolega, który mieszkał kilkaset metrów od tartaku. Jak włączali tam trak, to w domu wszystko co mogło wpadało w rezonans. Na szczęście dla okolicznych mieszkańców tartak padł.

• 3 weeks później...
Jeśli potrafisz olej , bo wyciszenie niezmiernie trudne. Aaa chcesz wiedzieć...

Dobra. Zacznij od siebie czy to nie jest wytwór twego własnego organizmu. Ciśnienie krwi , perystaltyka. Wgraj na smartfona apkę do analizy dźwięków. Nagraj. To będziemy znali częstotliwości Potem uweźmijże długi pręt metalowy cienki z ciężarkiem na końcu wbij między domem a podejrzanymi wiatrakami na sztywno tj. dobrze wbity Nagraj filmik . Przenieś się z prętem za dom, następnie o te kilka km dalej od wiatraków i domu. Porównaj wyniki.

Beczka z wodą, duża czy bęben z pyłem na membranie też może być

Dziękuję wszystkim za opinie.

gnago. Nie mam czasu na zabawy z prętami, czy beczkami. Co do autoprzyczyn, zastanawiam się nad tym, ponieważ przeszedłem „dziwną grypę”. Może COVID?

Pojawiło się to w trakcie...

Powiem Wam tak: napierdziela niski dźwięk, na jednej wysokiści. Dźwięk zanika i jest połączony z odczuciem fizycznym, jak przy infradzwiękach. Dla mnie to dziwne, bo nikt poza mną tego nie słyszy/odczuwa.

Są jakieś firmy zajmujące się takimi problemami akustycznymi?