Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątpliwości co do fugi do płytek Paradyż Burial Bianco

Recommended Posts

Witam,

na poddaszu planuję zamontować płytki Paradyż Burial Bianco. Wielki problem mam jednak z doborem fugi do tych płytek. Dużo się naczytałem na temat doboru fug do płytek i głosy są podzielone. Jedni piszą, że najlepiej dobierać taką, która będzie się najmniej wyróżniać przy zmróżonych oczach, inni żeby dobierać do najciemniejszych elementów na płytce... Jeszcze inni piszą, żeby do drewnopodobnych najlepiej stosować szarości. Po wizycie w Castoramie i przykładaniu płytki do wzornika z kolorami fug, wychodzi, że ze wzornika Mapei dla fug cementowych najbardziej z płytkami zlewa się 111 Silver lub 130 Jaśmin. Jednak obydwa kolory będą znacznie jaśniejsze, niż słoje na płytce (najciemniejszy odcień na płytce). Powierzchnia jest duża (całe poddasze), wątpliwości jeszcze większe, dlatego proszę o bardziej doświadczone osoby o poradę. A może ma ktoś już w/w płytki Burial Bianco i jest w stanie coś poradzić? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Pascalt
https://forum.murator.pl/topic/258088-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-co-do-fugi-do-p%C5%82ytek-parady%C5%BC-burial-bianco/

Jak Ci ze dwie osoby doradzą zielone fugi, to je kupisz? Po to są wzorniki, byś sam wybrał to co lubisz. Jedni lubią jasne inni ciemne a jeszcze inni z brokatem...:D
Fuga 1 mm kolor antracyt.

Przepraszam, nie dodałem, że płytki będą kładzione na wylewkę z ogrzewaniem odłogowym, więc fuga 1mm raczej odpada. Myślę, że 2,5mm będzie minimalną grubością fugi Kolor antracyt będzie się ciekawie prezentował z tą płytką. Weźmiemy pod uwagę. Dziękuję bardzo za sugestię.

Myślę, że 2,5mm będzie minimalną grubością fugi Kolor antracyt będzie się ciekawie prezentował z tą płytką.

Niejeden ma (w tym ja) "normalnie", bez cudów fugę 1mm na podłogówce - tylko wysoko elastyczny klej (minimum S1).

Ale można też "profesjonalnie" - i nawet nie przenosić dylatacji: