desta13 21.10.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Dzień dobry,w dniu dzisiejszym postanowiłem zweryfikowałem poziom chudziaka fundament, po wymurowaniu pierwszej warstwy ścian konstrukcyjnych. Wszystko ze względu na fakt, że woda deszczowa zatrzymywała się w jednym miejscu budynku. Z wyliczeń wyszła rzecz następująca: okazało, się że z przodu budynku chudziak jest 5 cm niżej niż jego tył na odległości 12 metrów. W tej sytuacji nie wiem czy to już kwestia samego chudziaka czy źle zniwelowana wysokość sciany fundamentowej. Wzywam kier buda ale co dalej z tym fantem nie wiem czy jest sens brnąć dalej w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.10.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 A co chcesz zdziałać? W czym Ci to przeszkadza? Dom zaczyna się walić? Wszystko Ci robią z dokładnością co do milimetra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desta13 21.10.2020 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 To może inaczej napiszę. Robiąc posadzkę w domu okaże się w pewnym momencie, że jeden koniec domu w podłogę dam 18 cm styro a w drugim końcu jedynie 12 cm styro. W takim wpypadku ktoś będzie musiał wyprostowoać to co zostało sp*%$# na poziomie chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.10.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Pogoń ekipę. Bo poziom ściany fundamentowej i narożników nadziemia powinni regularnie niwelatorem sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.10.2020 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 nie wiem czy jest sens brnąć dalej w temacie. Nie ma sensu, trzeba wyburzyć wszystko i zacząć od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desta13 24.10.2020 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 szukam skutecznej metody naprawy tego błędu. Zastanawiam się czy można na chudziaka wylać posadzkę betonową lub "coś" co zniweluje różnice, na to już styropian i na niego już posadzkę docelową. Czy może są lepsze rozwiązania ?Jeśli taka możliwość jest to czy wykonać wyrównanie wylewką przed czy po wymurowaniu działówek w domu ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.10.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Człowieku, ochłoń trochę.Wybuduj, postaw ściany wewnętrzne, a różnice zniwelujesz styropianem w każdym pomieszczeniu oddzielnie.Naprawdę nie masz teraz innych problemów na budowie i masz taki nadmiar kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desta13 24.10.2020 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 @Sławko123chcę poznać możliwości. To czy mam nadmiar $ czy inne problemy nie są tematem tego wątku natomiast jak rozumiem- mogę wyrównać wszystko styropianem (czy z czasem taka posadzka nie popęka)- czytałem już coś o wysypaniu perlitu (co jest pewnym rozwiązaniem)- wylewka z mixokreta grubości od 1 do 4 cm (najdroższa opcja ale nie wiem czy tak w ogóle można)proszę o poradę osób, które mają doświadczeniejak rozumiem @Sławko123 dla Ciebie / Pana nie jest to żadna nowość i nic nadzwyczajnego. Jednak odchył w poziomie +/- 2 cm jest akceptowalny tak duża różnica już nie. Dziękuję za zrozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.10.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 To czy mam nadmiar $ czy inne problemy nie są tematem tego wątkuoczywiście, ze tak, to była taka przenośnia - mogę wyrównać wszystko styropianem (czy z czasem taka posadzka nie popęka)nie, nie popęka, ważne aby była płaszczyzna(nie chodzi o poziom) - wylewka z mixokreta grubości od 1 do 4 cm (najdroższa opcja ale nie wiem czy tak w ogóle można)najgorsze co mógłbyś zrobić Jednak odchył w poziomie +/- 2 cm jest akceptowalny tak duża różnica już nie.5cm na długości 12m? uważasz, ze to jest dużo? No cóż....... chyba jednak nie masz innych problemów, ale rób co chcesz. o perlicie zapomnij, chyba, ze pomiędzy jakieś legary, albo tego perlitu wysypiesz z 10cm i na to styropian, ale mnie by nie przyszło do głowy tak robić. Na forum nie ma "Panów", wszyscy są równi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desta13 25.10.2020 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 @Sławko123 pomijając wątki personalne nie, nie popęka, ważne aby była płaszczyzna(nie chodzi o poziom) czy wiesz może jak to ma się do podłogówki czy jednak nie wymaga ona odpowiedniego wypoziomowania najgorsze co mógłbyś zrobić dlaczego ? rozumiem, że taka wylewka popęka przy takiej grubości ? ułożenie styropianiu na takich nierównościach jeśli one nie są równomierne będzie trudne by styropian równo całą powierzchnią przylegał do podłogi. 5cm na długości 12m? uważasz, ze to jest dużo? Kierownik budowy twierdzi, że tak. Mnie się też wydaje, że to sporo. Reasumując zalecasz styropian. Dobrej alternatywy dla styropianu @Sławko123 nie widzisz ? O skuwaniu chudziaka nie wspominam nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.10.2020 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 @Sławko123 pomijając wątki personalne czy wiesz może jak to ma się do podłogówki czy jednak nie wymaga ona odpowiedniego wypoziomowania A co Ci da idealne wypoziomowanie? to nie ma znaczenia, ważne aby była płaszczyzna, a pi razy oko wyrównasz styropianem dlaczego ? rozumiem, że taka wylewka popęka przy takiej grubości ? ułożenie styropianiu na takich nierównościach jeśli one nie są równomierne będzie trudne by styropian równo całą powierzchnią przylegał do podłogi. Tak popęka taka cienka z miksokreta, poza tym kto Ci to zrobi? Da rade ułożyć odpowiednio styropian, a uskoki mniej więcej zetrzesz tarką. Kierownik budowy twierdzi, że tak. Mnie się też wydaje, że to sporo. Owszem 5cm to sporo, ale masz na dużej odległości, spadek wychodzi ok 0,4% Reasumując zalecasz styropian. Dobrej alternatywy dla styropianu @Sławko123 nie widzisz ? O skuwaniu chudziaka nie wspominam nawet Tak proponuje styropian, ale jak bardzo chcesz miec idealnie, to wylej posadzkę samopoziomująca, ale nie gipsową, tylko cementową A co proponuje KB? może zrób tak jak on radzi, w końcu to on ponosi odpowiedzialność i sie pod tym podpisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts