Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krzywy chudziak

desta13

Recommended Posts

Dzień dobry,

w dniu dzisiejszym postanowiłem zweryfikowałem poziom chudziaka fundament, po wymurowaniu pierwszej warstwy ścian konstrukcyjnych. Wszystko ze względu na fakt, że woda deszczowa zatrzymywała się w jednym miejscu budynku. Z wyliczeń wyszła rzecz następująca: okazało, się że z przodu budynku chudziak jest 5 cm niżej niż jego tył na odległości 12 metrów. W tej sytuacji nie wiem czy to już kwestia samego chudziaka czy źle zniwelowana wysokość sciany fundamentowej. Wzywam kier buda ale co dalej z tym fantem nie wiem czy jest sens brnąć dalej w temacie.

szukam skutecznej metody naprawy tego błędu. Zastanawiam się czy można na chudziaka wylać posadzkę betonową lub "coś" co zniweluje różnice, na to już styropian i na niego już posadzkę docelową. Czy może są lepsze rozwiązania ?

Jeśli taka możliwość jest to czy wykonać wyrównanie wylewką przed czy po wymurowaniu działówek w domu ?

Pozdrawiam

@Sławko123

chcę poznać możliwości. To czy mam nadmiar $ czy inne problemy nie są tematem tego wątku natomiast jak rozumiem

- mogę wyrównać wszystko styropianem (czy z czasem taka posadzka nie popęka)

- czytałem już coś o wysypaniu perlitu (co jest pewnym rozwiązaniem)

- wylewka z mixokreta grubości od 1 do 4 cm (najdroższa opcja ale nie wiem czy tak w ogóle można)

proszę o poradę osób, które mają doświadczenie

jak rozumiem @Sławko123 dla Ciebie / Pana nie jest to żadna nowość i nic nadzwyczajnego. Jednak odchył w poziomie +/- 2 cm jest akceptowalny tak duża różnica już nie. Dziękuję za zrozumienie.

To czy mam nadmiar $ czy inne problemy nie są tematem tego wątku
oczywiście, ze tak, to była taka przenośnia :)

- mogę wyrównać wszystko styropianem (czy z czasem taka posadzka nie popęka)
nie, nie popęka, ważne aby była płaszczyzna(nie chodzi o poziom)

- wylewka z mixokreta grubości od 1 do 4 cm (najdroższa opcja ale nie wiem czy tak w ogóle można)
najgorsze co mógłbyś zrobić

Jednak odchył w poziomie +/- 2 cm jest akceptowalny tak duża różnica już nie.
5cm na długości 12m? uważasz, ze to jest dużo?

No cóż....... chyba jednak nie masz innych problemów, ale rób co chcesz.

o perlicie zapomnij, chyba, ze pomiędzy jakieś legary, albo tego perlitu wysypiesz z 10cm i na to styropian, ale mnie by nie przyszło do głowy tak robić.

Na forum nie ma "Panów", wszyscy są równi.

@Sławko123

pomijając wątki personalne :)

nie, nie popęka, ważne aby była płaszczyzna(nie chodzi o poziom)

czy wiesz może jak to ma się do podłogówki czy jednak nie wymaga ona odpowiedniego wypoziomowania

najgorsze co mógłbyś zrobić

dlaczego ? rozumiem, że taka wylewka popęka przy takiej grubości ? ułożenie styropianiu na takich nierównościach jeśli one nie są równomierne będzie trudne by styropian równo całą powierzchnią przylegał do podłogi.

5cm na długości 12m? uważasz, ze to jest dużo?

Kierownik budowy twierdzi, że tak. Mnie się też wydaje, że to sporo.

Reasumując

zalecasz styropian. Dobrej alternatywy dla styropianu @Sławko123 nie widzisz ? O skuwaniu chudziaka nie wspominam nawet

@Sławko123

pomijając wątki personalne :)

czy wiesz może jak to ma się do podłogówki czy jednak nie wymaga ona odpowiedniego wypoziomowania

A co Ci da idealne wypoziomowanie? to nie ma znaczenia, ważne aby była płaszczyzna, a pi razy oko wyrównasz styropianem

dlaczego ? rozumiem, że taka wylewka popęka przy takiej grubości ? ułożenie styropianiu na takich nierównościach jeśli one nie są równomierne będzie trudne by styropian równo całą powierzchnią przylegał do podłogi. Tak popęka taka cienka z miksokreta, poza tym kto Ci to zrobi? Da rade ułożyć odpowiednio styropian, a uskoki mniej więcej zetrzesz tarką.

Kierownik budowy twierdzi, że tak. Mnie się też wydaje, że to sporo. Owszem 5cm to sporo, ale masz na dużej odległości, spadek wychodzi ok 0,4%

Reasumując

zalecasz styropian. Dobrej alternatywy dla styropianu @Sławko123 nie widzisz ? O skuwaniu chudziaka nie wspominam nawet

Tak proponuje styropian, ale jak bardzo chcesz miec idealnie, to wylej posadzkę samopoziomująca, ale nie gipsową, tylko cementową

A co proponuje KB? może zrób tak jak on radzi, w końcu to on ponosi odpowiedzialność i sie pod tym podpisuje :)