goofy3 22.10.2020 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Cześć,Deweloper koło puszek do łączników wyprowadził kable jak do gniazdka. Tak więc podczas zakładania osprzętu, elektryk założył tam gniazdko. Miejsce totalnie bez sensu, więc skonsultowałem to z sąsiadem, u nich elektryk założył łącznik do gniazda ogrodowego. Tak więc gniazdo na ogrodzie może wl/wył łącznikiem w domu. Trochę dziwne rozwiązanie, można tak robić? Mój elektryk ma wątpliwości, w internecie też nic nie mogę znaleźć na ten temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 22.10.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Nie wiem, nie widzę tych puszek ale teraz nie robi sie puszek rozdzielczych, teraz przewody są łączone w puszkach od osprzętu. Te puszki są głębsze aniżeli tradycyjne.Wyłącznik w domu do załączania dopływu prądu do gniazda w ogrodzie jest to bardzo dobra i mądra rzecz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.10.2020 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Tak więc gniazdo na ogrodzie może wl/wył łącznikiem w domu. Trochę dziwne rozwiązanie, można tak robić? Mój elektryk ma wątpliwości, w internecie też nic nie mogę znaleźć na ten temat.Można, ale ... zabezpieczenie tego obwodu ma być nie większe niż 10 A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 25.10.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 (edytowane) Można, ale ... zabezpieczenie tego obwodu ma być nie większe niż 10 A. Tak. Albo łącznik ma być na 16A, chyba że działa przez przekaźnik. Większość łączników jest na 10A. Edytowane 25 Października 2020 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goofy3 26.10.2020 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Dzięki za odpowiedzi. Zabezpieczenie obwodu mamy 16A, łącznik też 16A, więc chyba powinno być ok. https://e-ospele.pl/lacznik-jednobiegunowy-bialy-lp-1r-m-00-sonata.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.10.2020 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Dzięki za odpowiedzi. Zabezpieczenie obwodu mamy 16A, łącznik też 16A, więc chyba powinno być ok. https://e-ospele.pl/lacznik-jednobiegunowy-bialy-lp-1r-m-00-sonata.html To jeszcze dopisz, jaki przekrój przewodu ma ten obwód, bo nie doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts