Neutral 22.10.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Witam,architekt powiedział mi, że mam się zastanowić nad rodzajem stropu i dachem jaki chce mieć w domu. Zastanawiam się nad stropem drewnianym i kopertowym. Moje obawy dotyczą przede wszystkim tego, że taki strop za 20 lat trzebabędzie wymienić przez złej jakości drewno. Dodatkowo dochodzi kwestia impregnacji drewna. Nie wiem na ile to jest częste i trudne po czasie. Zastanawiam się czy powinienem się również obawiać wichur? Za dachem kopertowym przemawia głównie estetyka i to, że nie potrzebuje miejsca na poddaszu.Czy pokrycie dachu trapezem będzie ok czy lepiej wybrać dachówkę? Decydując się na strop betonowy nie widzę powodu, żeby nie zrobić już dachu betonowego (płaski/jednospadowy). Przez to, że boję się drewna na suficie z wcześniej wspomnianych powodów zdecydowałbym się właśnie na takie rozwiązanie. Niestety dość sporym minusem jest estetyka, ale może da się jakoś z tego wybrnąć. I tak dla kogoś kto miał z tym kontakt to czy dobrze to uzasadniam? Jeśli zdecydowałbym się na strop betonowy to nie ma sensu robić dachu spadowego tylko płaski bo będzie spora oszczędność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 22.10.2020 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Chciałbyś dach kopertowy ale boisz się słabej jakości drewna a za chwilę piszesz, że może zdecydujesz się na strop betonowy i tym samym dach płaski ale on Ci się nie bardzo podoba. Trochę pomieszanie z poplątaniem. Ja tu widzę conajmniej dwa rozwiązania. Decydujesz się jednak na dach kopertowy (owszem ładny) i inwestujesz w dobrej jakości drewno (kvh, bsh) na strop jaki i na dach ale to będzie kosztowało. W drugiej opcji też jest dach kopertowy ale strop lany żelbetowy. Można kupić dobrej jakości drewno w Polsce, będzie ono droższe od nazwijmy to "standartowego" stosowanego na dachy ale za jakość się płaci. A i jeszcze jedna opcja jest: możesz zastosować wiązary, które są robione z drewna certyfikowanego. A o tym, że strop drewniany trzeba wymieniać po 20 latach słyszę pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neutral 22.10.2020 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Dziękuję swierol Dosyć dużo osób tutaj na forum z tego co czytałem w dziennikach przy domu parterowym decyduje się na wiązary właśnie. Wspominasz, że jest tam drewno certyfikowane, a to chyba dużo znaczy. Z tych trzech rozwiązań, które wydaje Ci się najbardziej optymalne pod względem finansowo-jakościowym? Bryła domu ma 15m na 12m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2020 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 W domach jednorodzinnych mało kto daje więźbę zgodnie z projektem i prawem (teoretycznie nie może być więźba niecertyfikowana). Ale jak cieśla zna swoje rzemiosło, to przecież takie dachy nawet nieimpregnowane grube dziesięciolecia stoją. A zagrożeniem jest nie tyle czas, co szkodniki, brak wentylacji czy przecieki. Więc tu się specjalnie nie przejmuj. IMO optimum koszty/funkcjonalność to dach płaski na stropie monolitycznym. Ale to nie wszędzie dopuszcza MPZP. I nie masz żadnej przestrzeni na niepotrzebne graty, których z jakichś względów nie chcesz wyrzucić.Wiązary, które będą robiły też za konstrukcję stropu wyjdą taniej od stropu monolitycznego i tradycyjnej więźby (chociaż same wiązary będą znacznie droższe od tradycyjnej więźby zwłaszcza, jakbyś ją robił z drewna niecertyfikowanego). Ale użytkowo będą ustępowały w kilku aspektach - przede wszystkim to dziura akustyczna a jak jeszcze zrobisz dach z blachy, to masz blaszany bębenek w czasie deszczu czy gradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 23.10.2020 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Nie chciałbym się wypowiadać na temat kosztów bo ceny wiązarów są mi totalnie obce. Drewno lite C24 to ok 1600 netto, można taniej kupić ale i drożej. Drewno klejone kvh to już dobrze ponad 2000brutto, bsh ponad 3000 brutto. Chociażby ze względu na ten stryszak chyba wybrałbym tą opcję czyli więźba tradycyjna z dobrego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts