Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja + wylewka

busy_beaver

Recommended Posts

Witam, mam zamontowane okna w warstwie ocieplenia (belka nośna kotwiona do bloczków o wysokości 10 cm)

Teraz mam problem jaki kupić styropian -chciałem dać 10 cm, później 9 cm wylewki, 1 cm kleju i płytka 1 cm.

Boję się jednak, że jak wylewka będzie wylana od razu na bloczki to będę grzał na dzień dobry mur wokół okna.

Ma ktoś pomysł jak to ogarnąć ? Sytuacja w dwóch oknach i drzwiach wejściowych.

4ce478979ffeaf8fmed.png

I bardzo dobrze myślisz. Musisz koniecznie oddzielić wylewkę i od ściany, i od bloczków. Miałem podobną sytuację, i w każdym przypadku gdzie wylewka miała stykać się z czymś "zimnym" - zastosowałem ( kto wie czy słusznie ), folie termoizolacyjną. Jest tego wiele na rynku, poszukaj. Są również bardzo cienkie i dobrze izolujące płyty izolacyjne, też mógłbyś je tam wstawić. Szczegóły, szczególiki... Powodzenia

busy_beaver napisał:

Boję się jednak, że jak wylewka będzie wylana od razu na bloczki to będę grzał na dzień dobry mur wokół okna.

Ma ktoś pomysł jak to ogarnąć ? Sytuacja w dwóch oknach i drzwiach wejściowych.

Jak na murze będzie 30cm EPS a pod płytą masz 20cm XPS to nie przejmuj się ucieczką ciepła.

Szkoda, że nie kotwiłeś do płyty (wyższe poszerzenie wtedy by było) - teraz to, czym EWENTUALNIE można się przejmować, to pękanie wylewki, jak styropian osiądzie.

Tu do rozważenia, czy nie zrobić osobnej, oddylatowanej wylewki w tej wnęce (bez ogrzewania). Tylko taką dylatację trzeba by też przenieść na okładzinę, jak będzie klejona. Jak walczysz o każdą Wh, to może być cieńsza na XPS czy ze styrobetonu.

Kaizen napisał:
Jak na murze będzie 30cm EPS a pod płytą masz 20cm XPS to nie przejmuj się ucieczką ciepła.

Szkoda, że nie kotwiłeś do płyty (wyższe poszerzenie wtedy by było) - teraz to, czym EWENTUALNIE można się przejmować, to pękanie wylewki, jak styropian osiądzie.

Nie było kotwione z powodu wybranego systemu (pełna ramka z kątowników soudala - gdzieś wrzucałem film)

Kaizen napisał:

Tu do rozważenia, czy nie zrobić osobnej, oddylatowanej wylewki w tej wnęce (bez ogrzewania). Tylko taką dylatację trzeba by też przenieść na okładzinę, jak będzie klejona. Jak walczysz o każdą Wh, to może być cieńsza na XPS czy ze styrobetonu.

[ATTACH=CONFIG]449604[/ATTACH]

Szkoda tylko płytek, bo miały ładnie dochodzić do okien i drzwi

Inne wyjście - zakup styropianu na parkingi :D

Edytowane przez busy_beaver

• 4 weeks później...

Chciałbym zamówić styropian pod wylewki. Na parter potrzebuje zrobić 11 cm a na piętrze 7 cm grubości.

Jako,że trochę peszli średnicy 20 mm po podłogach jest to wymyśliłem że zrobię tak:

Na parterze:

- pierwsza warstwa 50 mm

- druga warstwa 50 mm

- trzecia warstwa 10 mm XPSa (potrzebuję wejść na tą podmurówkę ze zdjęć powyżej) wtedy będzie jedna płaszczyzna na całym parterze

Na piętrze:

- pierwsza warstwa 20 mm

- druga warstwa 50 mm

Może być taki układ ?

busy_beaver napisał:
Doradzi ktoś kto ma już ten etap za sobą, jak to ugryźć by było dobrze :D

Żeby ograniczyć ryzyko pękania to pod ten XPS dałbym EPS200. Słabszy EPS to większa różnica w wytrzymałości na ściskanie, a trzeba patrzeć, że ten styropian będzie stale obciążany w perspektywie co najmniej 30-40 lat. Chyba, że wcześniej planujsze jakieś większe remonty albo wyprowadzkę do innej chałupy.

Co do warstw w jakich układać, to ten etap jeszcze przede mną, więc sam to muszę przemyśleć. Na pewno wodę chcę puścić w styropianie, żadnych rur bezpośrednio na betonie (nawet jak w otulinie z pianki), więc muszę tak dobrać, by się zmieścić i jak najmniej się narobić.