busy_beaver 25.10.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Witam, mam zamontowane okna w warstwie ocieplenia (belka nośna kotwiona do bloczków o wysokości 10 cm) Teraz mam problem jaki kupić styropian -chciałem dać 10 cm, później 9 cm wylewki, 1 cm kleju i płytka 1 cm. Boję się jednak, że jak wylewka będzie wylana od razu na bloczki to będę grzał na dzień dobry mur wokół okna. Ma ktoś pomysł jak to ogarnąć ? Sytuacja w dwóch oknach i drzwiach wejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 25.10.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 I bardzo dobrze myślisz. Musisz koniecznie oddzielić wylewkę i od ściany, i od bloczków. Miałem podobną sytuację, i w każdym przypadku gdzie wylewka miała stykać się z czymś "zimnym" - zastosowałem ( kto wie czy słusznie ), folie termoizolacyjną. Jest tego wiele na rynku, poszukaj. Są również bardzo cienkie i dobrze izolujące płyty izolacyjne, też mógłbyś je tam wstawić. Szczegóły, szczególiki... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 26.10.2020 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Myślę by zwiększyć grubość styropianu do 11 cm wtedy na te bloczki dam 1 cm xpsa , wylewki będzie 8 cm. Wrzucę tam siatkę by nie pękało na łączeniu okno - reszta podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 26.10.2020 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Albo tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Boję się jednak, że jak wylewka będzie wylana od razu na bloczki to będę grzał na dzień dobry mur wokół okna. Ma ktoś pomysł jak to ogarnąć ? Sytuacja w dwóch oknach i drzwiach wejściowych. Jak na murze będzie 30cm EPS a pod płytą masz 20cm XPS to nie przejmuj się ucieczką ciepła. Szkoda, że nie kotwiłeś do płyty (wyższe poszerzenie wtedy by było) - teraz to, czym EWENTUALNIE można się przejmować, to pękanie wylewki, jak styropian osiądzie. Tu do rozważenia, czy nie zrobić osobnej, oddylatowanej wylewki w tej wnęce (bez ogrzewania). Tylko taką dylatację trzeba by też przenieść na okładzinę, jak będzie klejona. Jak walczysz o każdą Wh, to może być cieńsza na XPS czy ze styrobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 26.10.2020 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 (edytowane) Jak na murze będzie 30cm EPS a pod płytą masz 20cm XPS to nie przejmuj się ucieczką ciepła. Szkoda, że nie kotwiłeś do płyty (wyższe poszerzenie wtedy by było) - teraz to, czym EWENTUALNIE można się przejmować, to pękanie wylewki, jak styropian osiądzie. Nie było kotwione z powodu wybranego systemu (pełna ramka z kątowników soudala - gdzieś wrzucałem film) Tu do rozważenia, czy nie zrobić osobnej, oddylatowanej wylewki w tej wnęce (bez ogrzewania). Tylko taką dylatację trzeba by też przenieść na okładzinę, jak będzie klejona. Jak walczysz o każdą Wh, to może być cieńsza na XPS czy ze styrobetonu. [ATTACH=CONFIG]449604[/ATTACH] Szkoda tylko płytek, bo miały ładnie dochodzić do okien i drzwi Inne wyjście - zakup styropianu na parkingi Edytowane 26 Października 2020 przez busy_beaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 20.11.2020 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Chciałbym zamówić styropian pod wylewki. Na parter potrzebuje zrobić 11 cm a na piętrze 7 cm grubości.Jako,że trochę peszli średnicy 20 mm po podłogach jest to wymyśliłem że zrobię tak:Na parterze:- pierwsza warstwa 50 mm- druga warstwa 50 mm- trzecia warstwa 10 mm XPSa (potrzebuję wejść na tą podmurówkę ze zdjęć powyżej) wtedy będzie jedna płaszczyzna na całym parterzeNa piętrze:- pierwsza warstwa 20 mm- druga warstwa 50 mm Może być taki układ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 24.11.2020 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Doradzi ktoś kto ma już ten etap za sobą, jak to ugryźć by było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 24.11.2020 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Doradzi ktoś kto ma już ten etap za sobą, jak to ugryźć by było dobrze Żeby ograniczyć ryzyko pękania to pod ten XPS dałbym EPS200. Słabszy EPS to większa różnica w wytrzymałości na ściskanie, a trzeba patrzeć, że ten styropian będzie stale obciążany w perspektywie co najmniej 30-40 lat. Chyba, że wcześniej planujsze jakieś większe remonty albo wyprowadzkę do innej chałupy. Co do warstw w jakich układać, to ten etap jeszcze przede mną, więc sam to muszę przemyśleć. Na pewno wodę chcę puścić w styropianie, żadnych rur bezpośrednio na betonie (nawet jak w otulinie z pianki), więc muszę tak dobrać, by się zmieścić i jak najmniej się narobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts