Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długie oczekiwanie ma ciepłą wodę

Przemek770716

Recommended Posts

pandzik napisał:

Można znaleźć coś takiego?

Dowolne smart gniazdko. U myfriendów ze 25zł/szt z darmową wysyłką (ale długo trzeba czekać), na allegro za jakieś 40zł znajdziesz ze smartem.

Możesz je spiąć z asystentem google i powiedzieć do telefonu "OK google, włącz cyrkulację", ustawić automat że po odpaleniu pompka chodzi np. 3 minuty i się sama wyłącza.

asolt napisał:
Własnie nie, bardzo prosto ten problem ominac, stosuje dodatkowy układ czasowy opozniajacy z regulacja czasu opoznienia. Najczesciej praktyka pokazuje ze jest od 20 do 30 min. Szukanie problemów tam gdziei ich nie ma nie prowdzi do ich rozwiazania. Jezeli chodzi o skorzystanie rano z cwu to nie wiem po co az kilka minut, wystarczy odpowiednia pompa cyrkulacyjna duzej mocy. Taka 4-5 W nie nadaje sie do takiego sterowania. Moje układy działaja i sie sprawdzaja w praktyce. Nie oznacza to ze jest 100% trafnych załaczen pompy, dla przykladu ktos wchodzi do łazienki po to aby sie uczesac, wtedy kazde załaczenie pompy jest zbedne. Na taki przypadek na razie nie ma sensownego rozwiazania.
a ja nie mam układów opóźniających, przełączających, wyprzedzających i innych tego typu. (dopisz sobie dowolnie co chcesz). mam pompę podłączoną pod sterownik kotła, wiem o której wstaje, wiec pompa 30minut wcześniej załącza cyrkulację na 3 minuty, wstaje i mam od razu goraca wodę. To samo jak wrócę(wrócimy) z pracy. Prosto, tanio i ekonomicznie.

po południu woda nie ma czasu wystygnąć w rurach, bo zawsze ktoś użyje co jakiś czas. (4 osoby). A w nocy? A w nocy to się śpi, a nie wodę zużywa :)

Cytat
Ekonomicznie? - uzasadnij ze jest to bardziej ekonomiczne,
nie udowodnię, bo nie mam sprzętu do pomiarów.

Cytat
W weekendy tez załączona rano i po południu?
tak, tylko w innych godzinach plus dodatkowe kilka razy w ciągu dnia.

Cytat
czy komfortowe nawet nie pytam.
i słusznie, w 95% zawsze mam ciepłą wodę od razu, w każdym razie nikt nie narzeka, ze zimna leci. zwłaszcza, że pierwsze sekundy( nawet jak nie ma cyrkulacji) leci ciepła, dopiero później zimniejsza. O ile inne rzeczy bym po usprawniał w domu, tak do cyrkulacji takiej jaką mam nie widzę potrzeby zmian.

Oczywiście każdy ma inne wymagania, inne instalacje, itd. itp.

Slawko123 napisał:
nie udowodnię, bo nie mam sprzętu do pomiarów.

tak, tylko w innych godzinach plus dodatkowe kilka razy w ciągu dnia.

i słusznie, w 95% zawsze mam ciepłą wodę od razu, w każdym razie nikt nie narzeka, ze zimna leci. zwłaszcza, że pierwsze sekundy( nawet jak nie ma cyrkulacji) leci ciepła, dopiero później zimniejsza. O ile inne rzeczy bym po usprawniał w domu, tak do cyrkulacji takiej jaką mam nie widzę potrzeby zmian.

Oczywiście każdy ma inne wymagania, inne instalacje, itd. itp.

Nawet w godzinach gdy cyrkulacja nie jest załaczona tez zawsze leci ciepła? Cuda Panie cuda, to po co cyrkulacja? Nie chodzi mi o te pierwsze sekundy

henrykow napisał:
Napisał wyraźnie przecież że:

I potwierdzam słowa napisane przez @Slawko123 bo u mnie jest tak samo z tym że nie mam cyrkulacji. najpierw leci letnia woda, potem przez chwile chłodna i potem już tylko ciepła.

Ja tez nie mam cyrkulacji, ale u mnie po dłuzszym czasie z niekorzystania z cwu leci najpierw zimna woda. Co wam podgrzewa wstepnie wode ze najpierw leci letnia a pozniej zimna nie wiem, po prostu cuda. Nie ma zródła ciepła a leci letnia.

Jak nie ma cyrkulacji, albo jest wyłączona to leci zimna.

Dlaczego najpierw leci ciepła a później zimniejsza? Ano dlatego, że większość rur leci w warstwie styropianu w podłodze i tam stygnie bardzo wolno. Ta naplywajaca zimna jest już z kotłowni gdzie rury nie mają tak dobrej izolacji. To nie cuda Panie @asolt tylko czysta fizyka.

• Like 1

Kaizen napisał:
Dowolne smart gniazdko. U myfriendów ze 25zł/szt z darmową wysyłką (ale długo trzeba czekać), na allegro za jakieś 40zł znajdziesz ze smartem.

Możesz je spiąć z asystentem google i powiedzieć do telefonu "OK google, włącz cyrkulację", ustawić automat że po odpaleniu pompka chodzi np. 3 minuty i się sama wyłącza.

:) Na kryzysowe sytuacje sie przyda. Bo na dłuższą zabawę to cyrkulacja jest strasznie nieekonomiczna. Chyba ze ma sie zbiornik z 600litrów. 200 litrowy wychładza sie w tempie 2-3 stopni na godzine.

Musze poszukać takich programowalnych elementów do przełączników świateł zewn.

Edytowane przez pandzik

U mnie zbiornik 200l bez cyrkulacji i bez zuzywania wody schladza się od 50st. do ok 20-25 st jakieś 6-7 dni. Jak mało wody zużywam z cyrkulacją od 55 do 25 st. ok 24h lub nawet dłużej. Ogólnie zbiornik jest dogrzewany srednio raz dziennie. Wody zużywam ok 10-12m3/mc. Większość ciepła. Nawet zmywarka pobiera tylko ciepłą wodę.

pandzik napisał:
:) Na kryzysowe sytuacje sie przyda. Bo na dłuższą zabawę to cyrkulacja jest strasznie nieekonomiczna.

Cyrkulacja na żądanie to najtańsze rozwiązanie, bo do zasobnika trafia woda co ma ponad 20* - a jak spuszczasz ją do kanalizacji, to nie tylko płacisz za wodę i ścieki, ale też do zasobnika napływa woda o kilkanaście stopni zimniejsza, a więc i droższa w ogrzaniu.