asolt 12.11.2020 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 gawel napisał: E tam ja już dawno sam się strzygę maszynką kupiona 5 lat temu za 70 zyla marki remington Zone tez strzyzesz (golisz) tym cudem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2020 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 pandzik napisał: Można znaleźć coś takiego? Dowolne smart gniazdko. U myfriendów ze 25zł/szt z darmową wysyłką (ale długo trzeba czekać), na allegro za jakieś 40zł znajdziesz ze smartem. Możesz je spiąć z asystentem google i powiedzieć do telefonu "OK google, włącz cyrkulację", ustawić automat że po odpaleniu pompka chodzi np. 3 minuty i się sama wyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.11.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 asolt napisał: Własnie nie, bardzo prosto ten problem ominac, stosuje dodatkowy układ czasowy opozniajacy z regulacja czasu opoznienia. Najczesciej praktyka pokazuje ze jest od 20 do 30 min. Szukanie problemów tam gdziei ich nie ma nie prowdzi do ich rozwiazania. Jezeli chodzi o skorzystanie rano z cwu to nie wiem po co az kilka minut, wystarczy odpowiednia pompa cyrkulacyjna duzej mocy. Taka 4-5 W nie nadaje sie do takiego sterowania. Moje układy działaja i sie sprawdzaja w praktyce. Nie oznacza to ze jest 100% trafnych załaczen pompy, dla przykladu ktos wchodzi do łazienki po to aby sie uczesac, wtedy kazde załaczenie pompy jest zbedne. Na taki przypadek na razie nie ma sensownego rozwiazania. a ja nie mam układów opóźniających, przełączających, wyprzedzających i innych tego typu. (dopisz sobie dowolnie co chcesz). mam pompę podłączoną pod sterownik kotła, wiem o której wstaje, wiec pompa 30minut wcześniej załącza cyrkulację na 3 minuty, wstaje i mam od razu goraca wodę. To samo jak wrócę(wrócimy) z pracy. Prosto, tanio i ekonomicznie. po południu woda nie ma czasu wystygnąć w rurach, bo zawsze ktoś użyje co jakiś czas. (4 osoby). A w nocy? A w nocy to się śpi, a nie wodę zużywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2020 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Slawko123 napisał: ... Prosto, tanio i ekonomicznie. . Prosto - ok Tanio - ok Ekonomicznie? - uzasadnij ze jest to bardziej ekonomiczne, czy komfortowe nawet nie pytam. W weekendy tez zalączona rano i po południu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.11.2020 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Cytat Ekonomicznie? - uzasadnij ze jest to bardziej ekonomiczne,nie udowodnię, bo nie mam sprzętu do pomiarów. Cytat W weekendy tez załączona rano i po południu?tak, tylko w innych godzinach plus dodatkowe kilka razy w ciągu dnia. Cytat czy komfortowe nawet nie pytam.i słusznie, w 95% zawsze mam ciepłą wodę od razu, w każdym razie nikt nie narzeka, ze zimna leci. zwłaszcza, że pierwsze sekundy( nawet jak nie ma cyrkulacji) leci ciepła, dopiero później zimniejsza. O ile inne rzeczy bym po usprawniał w domu, tak do cyrkulacji takiej jaką mam nie widzę potrzeby zmian. Oczywiście każdy ma inne wymagania, inne instalacje, itd. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.11.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Slawko123 napisał: nie udowodnię, bo nie mam sprzętu do pomiarów. tak, tylko w innych godzinach plus dodatkowe kilka razy w ciągu dnia. i słusznie, w 95% zawsze mam ciepłą wodę od razu, w każdym razie nikt nie narzeka, ze zimna leci. zwłaszcza, że pierwsze sekundy( nawet jak nie ma cyrkulacji) leci ciepła, dopiero później zimniejsza. O ile inne rzeczy bym po usprawniał w domu, tak do cyrkulacji takiej jaką mam nie widzę potrzeby zmian. Oczywiście każdy ma inne wymagania, inne instalacje, itd. itp. Nawet w godzinach gdy cyrkulacja nie jest załaczona tez zawsze leci ciepła? Cuda Panie cuda, to po co cyrkulacja? Nie chodzi mi o te pierwsze sekundy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.11.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 henrykow napisał: Napisał wyraźnie przecież że: I potwierdzam słowa napisane przez @Slawko123 bo u mnie jest tak samo z tym że nie mam cyrkulacji. najpierw leci letnia woda, potem przez chwile chłodna i potem już tylko ciepła. Ja tez nie mam cyrkulacji, ale u mnie po dłuzszym czasie z niekorzystania z cwu leci najpierw zimna woda. Co wam podgrzewa wstepnie wode ze najpierw leci letnia a pozniej zimna nie wiem, po prostu cuda. Nie ma zródła ciepła a leci letnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.11.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Jak nie ma cyrkulacji, albo jest wyłączona to leci zimna. Dlaczego najpierw leci ciepła a później zimniejsza? Ano dlatego, że większość rur leci w warstwie styropianu w podłodze i tam stygnie bardzo wolno. Ta naplywajaca zimna jest już z kotłowni gdzie rury nie mają tak dobrej izolacji. To nie cuda Panie @asolt tylko czysta fizyka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 14.11.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Kaizen napisał: Dowolne smart gniazdko. U myfriendów ze 25zł/szt z darmową wysyłką (ale długo trzeba czekać), na allegro za jakieś 40zł znajdziesz ze smartem. Możesz je spiąć z asystentem google i powiedzieć do telefonu "OK google, włącz cyrkulację", ustawić automat że po odpaleniu pompka chodzi np. 3 minuty i się sama wyłącza. Na kryzysowe sytuacje sie przyda. Bo na dłuższą zabawę to cyrkulacja jest strasznie nieekonomiczna. Chyba ze ma sie zbiornik z 600litrów. 200 litrowy wychładza sie w tempie 2-3 stopni na godzine. Musze poszukać takich programowalnych elementów do przełączników świateł zewn. Edytowane 14 Listopada 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.11.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 U mnie zbiornik 200l bez cyrkulacji i bez zuzywania wody schladza się od 50st. do ok 20-25 st jakieś 6-7 dni. Jak mało wody zużywam z cyrkulacją od 55 do 25 st. ok 24h lub nawet dłużej. Ogólnie zbiornik jest dogrzewany srednio raz dziennie. Wody zużywam ok 10-12m3/mc. Większość ciepła. Nawet zmywarka pobiera tylko ciepłą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2020 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 pandzik napisał: Na kryzysowe sytuacje sie przyda. Bo na dłuższą zabawę to cyrkulacja jest strasznie nieekonomiczna. Cyrkulacja na żądanie to najtańsze rozwiązanie, bo do zasobnika trafia woda co ma ponad 20* - a jak spuszczasz ją do kanalizacji, to nie tylko płacisz za wodę i ścieki, ale też do zasobnika napływa woda o kilkanaście stopni zimniejsza, a więc i droższa w ogrzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.11.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 no mam ZZ zaraz za pompą cwu. Musi być, bez niego cuda się dzieją. A ZZ jest u nie trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.11.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 henrykow napisał: Ja mam zawór zwrotny na powrocie z bojlera, gdy go nie miałem ciepła woda szybka sie wychładzała. I to dobrze bo większość o tym zapomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts