Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja dachu krytego płytą OSB

busy_beaver

Recommended Posts

Naczytałem się, że nie wolno bezpośrednio dawać piany na dach drewniany, że trzeba zachować przestrzeń wentylowaną.

Przypadkiem trafiłem na film

Jak to w końcu jest.

Planowałem zrobić sufit podwieszany i wdmuchiwać celulozę - nad tym przestrzeń wentylowana.

Jednak jeśli można, to łatwiej mi przed sufitem natrysnąć pianę i potem zrobić sufit

Naczytałem się, że nie wolno bezpośrednio dawać piany na dach drewniany, że trzeba zachować przestrzeń wentylowaną.]

A nie doczytałeś że można bez szczeliny wentylacyjnej?

Spokojnie możesz dać na pełne deskowanie bez żadnej szczeliny wentylacyjnej. Widziałem nawet jak piane kładli na membranę :confused:

Ktoś może natryskiwał pianę na pełne deskowanie z papą?

Jak myślisz, ile czasu będzie trwało, zanim mokre deski przegniją? I kiedy użytkownik to zauważy? Kto zauważy, że lambda mokrej piany jest daleka od deklaracji?

Mechanizm jest ten sam - więc możesz pogooglać, co się dzieje przy wełnie. Piana OK ma opór dyfuzyjny niewiele większy od wełny, więc przepuszcza parę wodną a ta, jak nie zostanie odprowadzona szczeliną wentylacyjną skrapla się.

Tutaj masz przykład bez deskowani i z membraną - więc widać, co się dzieje gdy membrana nie wyrabia (a niby przepuszcza parę wodną - ale widać, że nie w każdych warunkach daje radę wypuścić całą).

Jak masz papę - jeszcze cała para wsiąka w deski i pianę, jak nie ma szczeliny wentylacyjnej. Ale kiedy o tym się dowiesz? Jak wewnątrz wyjdzie grzyb i pleśń? Czy jak deskowanie pod papą będzie się zapadało pod robotnikami wymieniającymi krycie?