Insekt 28.10.2020 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 (edytowane) Cześć, Mam instalację taką jak na zdjęciu - chciałbym uzyskać informację jaką mniej więcej maksymalna temperaturę mogę mieć na wyjściu do rozdzielacza na podłodze drewnianej (max 25 stopni)? Zakładam, że temperatura na wyjściu np 25 stopni nie oznacza takiej temperatury podłogi tylko temperaturę na wyjściu z pieca. Czy to zależy również od metrów w domu (około 120 na piętro w tym przypadku). Fotka w załączniku Edytowane 28 Października 2020 przez Insekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.10.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 w miejscu "O Tu" temperatura jest zależna od ustawienia zaworu 3D termostatycznego. Ten co jest pod pompą i w poziomie po lewej ma pokrętło z cyferkami 1,2,3,4,5..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 http://www.instsani.webd.pl/236/zasady-projektowania-ogrzewania-podlogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Insekt 28.10.2020 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Slawko123,Tak to wiem. Pytam na jaką max temp mogę ustawić ten zawór żeby mi podłogi nie rozwalilo... 30/40/50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.10.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 (edytowane) 40-45st.CA najczęściej w przedziale 28-38st.C. Masz ręczna regulację, wiec ustaw sobie na ok 30st. A jak będzie za ciepło czy za zimno to wtedy skorygujesz. Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że to ręczne ustawianie nie jest najlepsze? W zależności od pogody będziesz często korygował. Edytowane 28 Października 2020 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Insekt 28.10.2020 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Tak rozumiem, ale naprawdę dopiero się uczę takiego ogrzewania. Jeszcze jedno pytanie - nie wiem od której pętli/pomieszczenia jest poszczególna "probówka" czy istnieje jakiś sposób aby to sprawdzic oprócz kręcenia każdej i sprawdzania gdzie temperatura się zmienia? (Nie mam projektu jak "idzie" ogrzewanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.10.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 jak nie masz zdjęć, to przedstawiony sposób jest najlepszy a w zasadzie jedyny. Zakręcaj te zaworki na dolnej belce(tam chyba jest najpierw kapturek(zaslepka) mosiężny a pod nim zaworek na klucz imbusowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Insekt 29.10.2020 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 (edytowane) Pozwolę sobie tutaj zadać pytanie aby nie tworzyć kolejnego wątku - piec De Dietrich MCR 24Dlaczego jeżeli mam włączony tryb c.o oraz c.w.u włączony to spada temperatura cwu na niższą niż mam ustawioną (45 stopni). Jeżeli mam c.o wyłączone, a włączony tylko tryb c.w.u to temp wody jest idealna taką jaka mam wprowadzoną. Czy działa to w ten sposób, że piec "ustawia" priorytet najpierw na ogrzewanie podłogowe (c.o), a dopiero potem na wodę (c.w.u)? Edytowane 29 Października 2020 przez Insekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts