Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom posadzki w stosunku do ławy

Qwerty1991

Recommended Posts

Budując budynek gospodarczy napotkałem na glinę (w fazie wykopywania ziemi pod ławę fundamentową). Chciałem wybrać glinę ale pech chciał, że skończyła się ona na głębokości 2m w stosunku do poziomu gruntu (Praktycznie maksymalny zasięg koparki). Dzięki temu mam wykop 5x7m głębokości około 2m na dnie którego jest piach. Mając prawie pionowe ściany wykopu i piach na dnie podjąłem decyzję o wylaniu ławy w szalunku. Mając taki wykop aż prosi się, o małą, niewysoką piwnicę. Problem jest w wysokości gdyż ława ma 40cm wysokości więc jeśli posadzkę zrobię na równo z nią, to zostanie mi 1,60 albo mniej. Jak wygląda sprawa z wylaniem posadzki poniżej górnej wysokości lawy fundamentowej (ale nie poniżej dolnej)?

Nie mam kierownika budowy, budynek na zgłoszenie. Miały być cztery ściany, wylewka i dach bez żadnych stropów i udziwnień. Problemem była glina - nie chciałem budować na tak niestabilnym gruncie więc ją wybrałem aż do piachu. Teraz albo wrzucę ją z powrotem do środka co jest bez sensu bo będzie siadać. Mogę też ją wywieźć co jest dość sporym kosztem i kupić piach na wypełnienie co jest jeszcze większym kosztem i trochę głupotą.

Ława ma wymiar 40x50 i zbrojona jest prętami fi12 ze strzemiączkami co 25cm, spawana. Wzoruję się na planie domu mieszkalnego + zapas od siebie. Ława już jest wylana betonem B-20. Nie mogłem jej umieścić niżej gdyż niżej był piach - nie muszę chyba mówić, co by było jakbym podciął ścianę gliny 40cm w piachu. Plan jest taki, żeby górny poziom posadzki był w połowie wysokości ławy (dolna krawędź równo. Na logikę biorąc ława ma pół metra grubości i nie wiem jakie siły musiałby ją ruszyć. Wykop stoi wykopany już szmat czasu i nic tam się za bardzo nie osuwa więc napór ziemi na dzień dzisiejszy jakby nie istniał.

Wiem wiem, druga kondygnacja itp. - ten temat zostawmy. Powiedzmy, że wszystko jest do załatwienia.