Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja z funkcją chłodzenia - wszystkie sugestie do kupy

Recommended Posts

Ale wymaga to trochę zabawy ze sterowaniem, przepływami itp.

I tu pewnie zabraknie wiedzy i umiejętności.

Inna opcja to klimatyzator w dobrym punkcie w domu.

To też jest jakiś pomysł na przyszłość (jak rozwalę podłogę na strychu - wtedy poprawie i WM i net i klimę dam), ale punkt byłby taki, że mało kucia i brzydota jedn. wew. mało by drażniła.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Używam kanałów wentylacji mechanicznej do wtłaczania zimnego powietrza z klimatyzatora przenośnego przerobionego na kanałowy (4kW). Wszystko pracuje w obiegu zamkniętym, po 12h ciągłej pracy mam stężenie CO2 nie wyższe niż 800ppm. Klimatyzator chłodzi powierzchnię ~150m2. Jestem w stanie utrzymać temperaturę na stałym poziomie (22-26*C, w zależności od lokalizacji pomieszczenia i wilgotność w granicach 40%) Warunek przymknięte rolety na oknach.

Moc mogłaby być większa, bo nie mam efektu "WOW jak tu zimno", ale obiektywnie wystarcza. Klimatyzator wtłacza ok 500m3/h.

Tym co się dopiero budują polecam pociągnąć dodatkowe kanały do klimatyzacji (mogą być nawet peflexy 75) i pompować np wodę lodową do chłodnicy z pompy ciepła - ja nie chcę już pruć scian więc mam położone do pomieszczeń pexy do wody lodowej i powieszę w newralgicznych miejscach splity. No ,ale to jak kupię PC.

Edytowane przez gregos11

Chyba nie mam dużych potrzeb chłodniczych. Coś pomyślę nad chłodzeniem/osuszaniem powietrza wentylacyjnego.

Dziś 33-34 *C (w cieniu) a w domu mam 23,5-24, bez chłodzenia, bez zasłaniania rolet.

A z ciekawość zerknąłem ile mam u siebie w salonie, z takimi przeszkleniami. Rolet nie posiadam ;)

20210618_200221_copy_1512x2016.jpg

• 1 year później...

Czy ktos wie jak w Rekuperator ThesslaGreen 650v obnizyc temp nawiewu temp ponizej 15stopni? Przy założonej chłodnicy sterowanie wylacza chłodnice wlasnie po osiganieciu 15 stopni. Wiem ze punkt zraszania i tak dalej. ale chcialbym przynajmniej o 3 stopnie obniżyc.

Prosba o wypowiedź osoby która to potrafi zrobić. Dziekuje

• 4 months później...

Cześć,

Tak więc jest rekuperacja z funkcją chłodzenia i grzania.

Tak chłodzi... z tym, że musi pracować od rana bo jak doprowadzimy do nagrzania się budynku (ściany itd) to pół dnia zbija temperaturę wyjąc na maksa.

Jeśli ustawimy chłodzenie to i tak często rekuperator chodzi na maksa by utrzymać chłód.

Efekt?

Na zewnątrz w słońcu 30 (jak nie lepiej), upał jak z-kur ma%u0025C5%u002582y-kurczak-ikona-ilustracja-emoji-ma%u0025C5%u002582a-kurczaka-w-bia%u0025C5%u0.jpg

W domu przyjemne 24-25 stopni. To na plus... działa i chłodzi a nawet bym powiedział że miejscami robiło się za simno (mówi to ktoś kto testował siedząc przy kompie cały dzień w ubraniu typowo letnim (lub czasem w galotach).

Minusy?

Na pełnej parze to nieźle darła japę... no słychać te rury i to mocno. Firma jakoś się miga, że w umowie nie było 'wyciszenia' i mam teraz zabawe. podobnie ze sterownikiem z wyświetlaczem, tostałem taniego sianoxa zamiast ten łatny wifi itd. Niemniej działa... i chłodzi.

Grzanie któregoś razu przetestuję ale boję się bo ceny prądu i wszystkiego duże.

Grunt że działa B_B

EDIT: Grzanie...

Chwilowo testuję bo w dobie dzisiejszych czasów zwyczajnie boję się rachunków.

1. Powietrze w domu 20 stopni

2. Temperatura na zewnątrz 0 stopni

3. Temperatura nawiewanego powietrza 28 stopni przy mocy wymiennika 10% (obiecujące)

4. Żona wpieniona bo jej poniżej 24 stopni jest zimno :/

Edytowane przez wic1
grzanie