giman 17.06.2021 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Ale wymaga to trochę zabawy ze sterowaniem, przepływami itp. I tu pewnie zabraknie wiedzy i umiejętności. Inna opcja to klimatyzator w dobrym punkcie w domu. To też jest jakiś pomysł na przyszłość (jak rozwalę podłogę na strychu - wtedy poprawie i WM i net i klimę dam), ale punkt byłby taki, że mało kucia i brzydota jedn. wew. mało by drażniła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.06.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Ja używam chłodnice, bo grzechem byłoby nie użyć dolnego źródła, a osuszanie to tylko uzupełnienie układu. Gdyby nie to, to bym robił klimę, najlepiej kanałową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 18.06.2021 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 (edytowane) Używam kanałów wentylacji mechanicznej do wtłaczania zimnego powietrza z klimatyzatora przenośnego przerobionego na kanałowy (4kW). Wszystko pracuje w obiegu zamkniętym, po 12h ciągłej pracy mam stężenie CO2 nie wyższe niż 800ppm. Klimatyzator chłodzi powierzchnię ~150m2. Jestem w stanie utrzymać temperaturę na stałym poziomie (22-26*C, w zależności od lokalizacji pomieszczenia i wilgotność w granicach 40%) Warunek przymknięte rolety na oknach. Moc mogłaby być większa, bo nie mam efektu "WOW jak tu zimno", ale obiektywnie wystarcza. Klimatyzator wtłacza ok 500m3/h. Tym co się dopiero budują polecam pociągnąć dodatkowe kanały do klimatyzacji (mogą być nawet peflexy 75) i pompować np wodę lodową do chłodnicy z pompy ciepła - ja nie chcę już pruć scian więc mam położone do pomieszczeń pexy do wody lodowej i powieszę w newralgicznych miejscach splity. No ,ale to jak kupię PC. Edytowane 18 Czerwca 2021 przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.06.2021 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 (edytowane) Chyba nie mam dużych potrzeb chłodniczych. Coś pomyślę nad chłodzeniem/osuszaniem powietrza wentylacyjnego. Dziś 33-34 *C (w cieniu) a w domu mam 23,5-24, bez chłodzenia, bez zasłaniania rolet. Edytowane 18 Czerwca 2021 przez giman temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 18.06.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Chyba nie mam dużych potrzeb chłodniczych. Coś pomyślę nad chłodzeniem/osuszaniem powietrza wentylacyjnego. Dziś 33-34 *C (w cieniu) a w domu mam 23,5-24, bez chłodzenia, bez zasłaniania rolet. A z ciekawość zerknąłem ile mam u siebie w salonie, z takimi przeszkleniami. Rolet nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabiec 01.07.2022 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Czy ktos wie jak w Rekuperator ThesslaGreen 650v obnizyc temp nawiewu temp ponizej 15stopni? Przy założonej chłodnicy sterowanie wylacza chłodnice wlasnie po osiganieciu 15 stopni. Wiem ze punkt zraszania i tak dalej. ale chcialbym przynajmniej o 3 stopnie obniżyc.Prosba o wypowiedź osoby która to potrafi zrobić. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 25.11.2022 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 (edytowane) Cześć, Tak więc jest rekuperacja z funkcją chłodzenia i grzania. Tak chłodzi... z tym, że musi pracować od rana bo jak doprowadzimy do nagrzania się budynku (ściany itd) to pół dnia zbija temperaturę wyjąc na maksa. Jeśli ustawimy chłodzenie to i tak często rekuperator chodzi na maksa by utrzymać chłód. Efekt? Na zewnątrz w słońcu 30 (jak nie lepiej), upał jak z-kur W domu przyjemne 24-25 stopni. To na plus... działa i chłodzi a nawet bym powiedział że miejscami robiło się za simno (mówi to ktoś kto testował siedząc przy kompie cały dzień w ubraniu typowo letnim (lub czasem w galotach). Minusy? Na pełnej parze to nieźle darła japę... no słychać te rury i to mocno. Firma jakoś się miga, że w umowie nie było 'wyciszenia' i mam teraz zabawe. podobnie ze sterownikiem z wyświetlaczem, tostałem taniego sianoxa zamiast ten łatny wifi itd. Niemniej działa... i chłodzi. Grzanie któregoś razu przetestuję ale boję się bo ceny prądu i wszystkiego duże. Grunt że działa B_B EDIT: Grzanie... Chwilowo testuję bo w dobie dzisiejszych czasów zwyczajnie boję się rachunków. 1. Powietrze w domu 20 stopni 2. Temperatura na zewnątrz 0 stopni 3. Temperatura nawiewanego powietrza 28 stopni przy mocy wymiennika 10% (obiecujące) 4. Żona wpieniona bo jej poniżej 24 stopni jest zimno :/ Edytowane 5 Grudnia 2022 przez wic1 grzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts