Andrzej5101 28.06.2022 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Bufor mam na zasilaniu c. o. Czy przerzucenie na powrót będzie miało jakieś znaczenie na plus. Chcąc otrzymywać pełne odpowiedzi; - warto dane budynku i PC umieścić w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 29.06.2022 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 (edytowane) Pompy Ciepła pieśnią przyszłości.Z jednej strony konieczne by oszczędzać na kosztach ogrzewania. Wielka Brytania czy Niemcy nawet chcą wymuszać takie ogrzewanie w nowobudowanych domach w przyszłości (na razie jest to na etapie rozważań i planach dalekosiężnych). A z drugiej strony coraz częściej można spotkać informacje o możliwych BlackOutach prądowych.Bo wiatr i słońce są źródłami niestabilnymi, a do tego są zawirowania w dostawach Gazu i Węgla. Polsce grozi blackout. Będziemy gasić światła jak Japończycy?https://spidersweb.pl/bizblog/blackout-polska-brak-energii/ Jednocześnie straszą dalszymi podwyżkami i możliwym problemem z dostępnością Gazu:tytuł klik bajtowy, Polska ma lepiej zabezpieczone dostawy gazu z innych źródeł, ale kto wie, może ceny się odbiją i na naszym rynku:Łapcie się za kieszenie! Fala podwyżek cen gazu za chwilę dotrze do Polskihttps://spidersweb.pl/bizblog/gaz-ziemny-rachunki-drozsze/ Poplątane czasy nastały. Edytowane 30 Czerwca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 30.06.2022 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Bufor mam 200 l połączony jak na rys nr 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.06.2022 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Bufor mam 200 l połączony jak na rys nr 1. Czyli masz bufor podpięty jako sprzęgło, a to już inna bajka. Takie sprzęgło dzieli instalację na dwa obiegi mieszające się w buforze. 1) obieg: PC-bufor 2) obieg: bufor-CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 01.07.2022 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Dokładnie tak. Miałem wcześniej ekogroszek. Dostałem dofinansowanie z miasta na pompę monoblok on off plus poto 9,9 kW. Wszystko po pieniądzu kosztowało ok. 15 tys. Układ wygląda tak pompa ciepła, pompka obiegowa, wymiennik, pompka na bufor, bufor, pompka na obiegowa, sprzęgło hydrauliczne, pompka na grzejniki, pompka na podłogowe. Można to jakoś zoptymalizować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.07.2022 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) - Jakie sprzęgło hydrauliczne? - bufor jest sprzęgłem. - przy monobloku On-Off nie bardzo jest co kombinować i zmieniać; - można się zastanowić czy dałoby się zasilić i grzejniki i podłogówkę z jednej pompki obiegowej za buforem, tu trzeba by dołożyć mieszalnik by nie puszczać tej samej temp. wody na podłogówkę co na grzejniki.Nie powiem, czy te zmiany są warte rozgrzebywania instalacji.Lub czy nie dojdzie do sytuacji, że pompka będzie zbyt słaba by oba obiegi pogonić.Lub czy nie będzie tak, ze grzejniki dadzą mniejsze opory wodzie i więcej obiegu poleci przez grzejniki, "omijając" dłuższe pętle w podłodze. Dla mnie, to już zbyt złożony temat, nie jestem hydraulikiem z doświadczeniem. Edytowane 1 Lipca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 08.07.2022 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) Jesienią 2022r. ma pojawić się nowy program dofinansowania zakupu pomp ciepła https://bezprawnik.pl/nowy-program-dofinansowania-zakupu-pompy-ciepla/ - prawdopodobnie program obejmie tych, co mają obecnie gaz i olej. Edytowane 8 Lipca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anastazja888 08.07.2022 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Warto też jeszcze skorzystac sobie z kalkulatora pomp jak np tutaj https://ozeprojekt.pl/kalkulator-pomp-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tester10 15.07.2022 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Proszę o poradę w zakresie doboru pompy.Mieszkam w domu w zabudowie bliźniaczej - 3 strefa - śląsk.Powierzchnia do ogrzania to 140m2. Obecnie posiadam ogrzewanie gazowe, 30m2 podłogówki na zaworach RTL, reszta grzejniki wyliczone na temperaturę 55/45.Parametry z ciepło właściwe:7,3kW – maksymalna potrzebna moc grzewczaW "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -20°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C.7,6kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU)15 tys. kWh to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie (bez CWU)Na podstawie zużycia gazu i drzewa - zapotrzebowanie do 14000kWh Mój wynik :https://cieplo.app/wynik/130ytChciałem wymienić ogrzewanie na pompę ciepła i zastanawiam się czy pompa ciepła Monoblok Galmet Prima 8GT z tower Grand 200l będzie odpowiednia?Z uwagi na brak kotłowni zbiorniki i elementy wewnętrzne musiały by być na strychu. Odległość od jednostki zewnętrznej 5,8m w pionie i 3,2m w poziomie (by odsunąć ją od okna w pokoju dziennym). Czy takie rozwiązanie jest możliwe oraz czy to będzie efektywnie i prawidłowo działać w pełnym zakresie temperatur zewnętrznych? Czy bufor 50l w zestawie do tej pompy nie będzie za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.07.2022 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Z uwagi na brak kotłowni zbiorniki i elementy wewnętrzne musiały by być na strychu. Odległość od jednostki zewnętrznej 5,8m w pionie i 3,2m w poziomie (by odsunąć ją od okna w pokoju dziennym). Czy takie rozwiązanie jest możliwe oraz czy to będzie efektywnie i prawidłowo działać w pełnym zakresie temperatur zewnętrznych? Czy bufor 50l w zestawie do tej pompy nie będzie za mały? Zobacz, są obecnie takie rozwiązania; http://klima-sklep.pl/pompy-ciepla/11918-pompa-ciepla-panasonic-aquarea-t-cap-all-in-one-kit-axc9he5.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tester10 16.07.2022 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Też myślałem o takim AIO, byłoby to świetne rozwiązanie ale nawet taką szafkę nie mam gdzie dać w pobliżu jednostki zewnętrznej. Czyli te ok 10 m odległości rur wewnątrz budynku (w tym różnica poziomów dwóch pieter) lepiej sobie darować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.07.2022 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Tester10 Jakie temperatury na strychu zimą?? - czy dach jest ocieplony czy tylko sufit???Można pomyśleć o umieszczeniu jednostki zewnętrznej na dachu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tester10 16.07.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 (edytowane) Tester10 Jakie temperatury na strychu zimą?? - czy dach jest ocieplony czy tylko sufit??? Można pomyśleć o umieszczeniu jednostki zewnętrznej na dachu!!! Dach nad poddaszem również ocieplony 15 cm wełny ale nieogrzewany, temperatury powyżej 10 stopni. Dach skośny 45 stopni i będzie na nim fotowoltaika, na ścianie nie dam bo hałas i drgania przenoszą się po budynku... Edytowane 16 Lipca 2022 przez Tester10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.07.2022 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 (edytowane) Zależy z czego jest ściana; - u mnie ok;10 cm kamienia elewacyjnego + 35 cm cegła , Mam Panasonic 9 kW/TCap na stelażu przytwierdzonym do muru ; - prawidłowo wypoziomowana pompa, - wibroizolatory pompy w stanie OK, - pompa PC inwerter + pompa obiegowa inwerterowa, - 3 metry wyżej są okna sypialni małego pokoju - żadnych uciążliwości hałasowych, - do ogrodzenia od strony ulicy mam ok;4,5 m , - w połowie odległości do ogrodzenia mam krzewy wys; >2m, Zwykle słychać tylko niewielki szum przy ogrodzeniu; - właściciele nieruchomości na terenach zabudowy jednorodzinnej, zobowiązani są do zachowania na granicy działki ; ..........- hałasu nieprzekraczającego 50 dB w ciągu dnia i 40 dB nocą, https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378145-Czy-bede-mial-problem-z-s%C4%85siadem-Poziom-decybeli Edytowane 16 Lipca 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tester10 16.07.2022 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 (edytowane) Zależy z czego jest ściana; - u mnie ok;10 cm kamienia elewacyjnego + 35 cm cegła , - właściciele nieruchomości na terenach zabudowy jednorodzinnej, zobowiązani są do zachowania na granicy działki ; ..........- hałasu nieprzekraczającego 50 dB w ciągu dnia i 40 dB nocą, https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378145-Czy-bede-mial-problem-z-s%C4%85siadem-Poziom-decybeli Ja mam tylko 28 cm bloczek silikatowy i 12 cm styropianu. Sąsiad na wspólnym balkonie zamontował klimatyzator którym grzeje w zimie. Mimo inwertera w nocy przy temp. poniżej 0 jest ciężko zasnąć. Dlatego nie chcę sam sobie zrobić problemu z innej strony domu. Edytowane 16 Lipca 2022 przez Tester10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tester10 19.07.2022 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 (edytowane) Jest nowe miejsce w ogrzewanym pomieszczeniu na 1 piętrze, wszędzie będzie blisko. Chciałem jeszcze się poradzić odnośnie doboru pompy.Czy 8kW będzie ok?Czy bufor 50l to nie za mało?Czy jeśli zostawię piec gazowy na duże mrozy, to monoblok ma sens?Przypomnę:Parametry z ciepło właściwe:7,3kW – maksymalna potrzebna moc grzewczaW "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -20°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C.7,6kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU)15 tys. kWh to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie (bez CWU)Na podstawie zużycia gazu i drzewa - zapotrzebowanie do 14000kWhMój wynik :https://cieplo.app/wynik/130yt Edytowane 19 Lipca 2022 przez Tester10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.07.2022 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Mój wynik :https://cieplo.app/wynik/130yt 1/ Czy 8 kW będzie ok? 2/ Czy bufor 50l to nie za mało? 3/ Czy jeśli zostawię piec gazowy na duże mrozy, to monoblok ma sens? .....7,3 kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza ad1/ Wynik z OZC = 7,3 kW - oznacza, że potrzebujesz PC która przy - 20 C na zewnątrz ; - zapewni tą wielkość mocy, - lub będziesz zmuszony wspomagać się grzałką czy kotłem gazowym, ad 2;3 - przestudiuj ze zrozumieniem temat w którym bierzesz udział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 08.09.2022 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Panowie taka sprawa. PC T-cap 9kW. Instalacja z buforem 200l jako sprzęgło. Za sprzęgłem dwa piony na grzejniki na osobnych pompach. Piony miedź 28 do rozdzielnic. Bufor ma przyłącza 5/4.Pytanie: Jaką średnicą rury połączyć bufor i zasobnik cwu z hydroboksem? Bufor ma wszystkie przyłącza 5/4 . Zasobnik cwu 300l nierdzewny-wężownica 3,2m średnica przyłączy 1".Przyłącza w T-cap są 5/4. Mogę go połączyć z buforem rurą miedź 28 czyzachować średnicę 5/4? Nie ukrywam ,że wygodniej mi zrobić z 28 (bo nawet filtr-odmulacz 1" jest dużo tańszy) Bufor jest stalowy. Z bufora wyszedłem rurą 5/4 i rodzieliłem na 2x28 miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.09.2022 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 (edytowane) Jaką średnicą rury połączyć bufor i zasobnik cwu z hydroboksem? Bufor ma wszystkie przyłącza 5/4 . Zasobnik cwu 300l nierdzewny-wężownica 3,2m średnica przyłączy 1". Przyłącza w T-cap są 5/4. Mogę go połączyć z buforem rurą miedź 28 czyzachować średnicę 5/4? Nie ukrywam ,że wygodniej mi zrobić z 28 (bo nawet filtr-odmulacz 1" jest dużo tańszy) Bufor jest stalowy. Z bufora wyszedłem rurą 5/4 i rodzieliłem na 2x28 miedź. Im niższa temperatura wody w instalacji CO; - tym koszty grzania sezonowego są niższe - Dlatego najkorzystniej - gdy bufor będzie na powrocie w szeregu, - Nie odpowiedziałeś na warunki z postu #322, Jeżeli w pełni chcesz wykorzystać moc PC ; - to rura powinna mieć średnicę przyłącza T-Cap czyli 5/4 " Edytowane 8 Września 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 08.09.2022 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 (edytowane) Poniekąd odpowiedziałem w #323 i dalej.Co do średnicy rury zasilającej bufor , to znalazłem informację tu na forum , że T-cap 9 ma przyłącze 5/4 ale dalej , w środku średnice wewnętrzne przepływu w hydroboksie to 23-23,5mm. Więc tak naprawdę bez sensu jest przewymiarować średnicę rury idącej do bufora powyżej 1". Przepływ między hydroboksem a buforem i z powrotem, to łącznie 3mb rury i praktycznie brak oporów. Wejście do wężownicy w zasobniku to także 1". Co do bufora to , żeby zminimalizować stratę buforową , wykorzystałem do zasilania CO na dom kruciec od odpowietrznik na czubku bufora (wszystkie przyłącza w buforze mam 5/4 , to na odpowietrznik też) . Potem trzeba będzie pobawić się przepływami i stratę zminimalizuje jak to tylko możliwe. Co do umiejscowienia bufora jako sprzęgła, to chciałem takie rozwiązanie ze względu na możliwość dodzielnego sterowania dwóch pionów grzwczych.. Męczyła mnie tylko ta średnica rury zasilającej bufor. Jak muszę zrobić 5/4 to tak uczynię , tylko czy naprawdę w tym przypadku 1" ( 28mm z miedzi)nie wystarczy.? Edytowane 8 Września 2022 przez buldog1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts