Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła - powietrze woda - na grzejnikach - porady, uwagi

Marco36

Recommended Posts

niska piwnica nieocieplona .podłoga parteru słaba i po nieprzemyślanym remoncie więc nowe docieplenie podłogi odpada. Miałem kilka ofert i żadna nie zeszła poniżej 9KW T-cap a samsunga proponowano mi 16KW. Podobnie atlantic a daikina 12 KW . Na nieszczęście zeby dostać dotację muszę się trzymć umowy i może to być pompa tylko 9 KW

• Odpowiedzi 444
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak wyglada praca pompy ciepła gdzie między nią a buforem jest utrzymana delta 5-10 stopni i duży przepływ , a pompka obiegowa za buforem na instalacje gdzie działa przy trybie auto wraz z głowicami i krzyżami grzejnikowymi gdzie są przepływy rzędu 500-1000l/h i dużo niższa delta ? Pompa musi zostać w auto bo instalacja miedziana i zawory gdzie przy nastawie na max bieg szumy na instalacji oraz wypłukiwanie kolan w rurach .

Nie pamiętam już w jakim temacie padło pytanie o PC SEVRA, więc po zdobyciu tabelki wrzucam wykres tutaj:

moc nominalna (powinna być z defrostem) i minimalna (zakładam, że to ta modulowana)

splity-30-Alth3_SEVRA_4_6_8.jpg

W porównaniu z markowymi PC, to SEVRA wypada nieco słabiej, szybciej traci moc na mrozie.

Znalazłem też tabelkę z Mitsubishi Elec. 8 kW model PUHZ-SHW80VHA

Mam kłopot z doszukaniem się, czy to starszy model na R410a, czy nowszy na R32 ?!?

splity-30-Alth3_Mitsubishi 8.jpg

Moc nominalna wypada b. dobrze, dziwi mnie moc minimalna (rzeczywiście nie potrafi niżej modulować) ?!?

Mitsubishi 8 i 10 kW na R32 (znalezione w późniejszym czasie i dodane do wpisu)

splity-30-Alth3_Mitsu_8_R32.jpg

Toschiba Estia 4 - 6 - 8 - 11 kW

splity-Tosiba_4-11_kW.jpg

Rotenso

splity-30-Rotenso_6_8_10.jpg

Edytowane przez Marco36

Nie pamiętam już w jakim temacie padło pytanie o PC SEVRA, więc po zdobyciu tabelki wrzucam wykres tutaj:

moc nominalna (powinna być z defrostem) i minimalna (zakładam, że to ta modulowana)

[ATTACH=CONFIG]455394[/ATTACH]

W porównaniu z markowymi PC, to SEVRA słabo wypada, szybko traci moc na mrozie.

Znalazłem też tabelkę z Mitsubishi Elec. 8 kW model PUHZ-SHW80VHA

Mam kłopot z doszukaniem się, czy to starszy model na R410a, czy nowszy na R32 ?!?

[ATTACH=CONFIG]455395[/ATTACH]

Moc nominalna wypada b. dobrze, dziwi mnie moc minimalna (rzeczywiście nie potrafi niżej modulować) ?!?

Na r410a,moze dlatego dobrze wyglada bo to jednostka dwuwentylatorowa,duza z duzym wymiennikiem i sprezarka taka sama jak w jednostce 11kw tez dwuwentylatorowej

Edytowane przez codix

W tym temacie od strony trzeciej są wszystkie wykresy jakie wykonałem przez ostatnie 0,5 roku.

Możesz je zapisać po kolei na swój komputer do jednego folderu i następnie przejrzeć programem IrfanView.

Na wszystkich wykresach jest Daikin Altherma zestawiony z innymi - to masz jakiś punkt odniesienia.

PC dobrych marek na czynniku R32 są mocno porównywalne.

Starszy czynnik R410a jest średnio o 6% słabszy od R32.

PC budżetowe (na podzespołach Chińskich) potrafią być o połowę słabsze (mniej wydajne) w temperaturach poniżej -10*C.

No dobra - podsumowanie, poniżej zebrane wszystkie wykresy.

Do jednego wpisu mogę wstawić tylko 4 zdjęcia (limit forum).

Daikin moc maksymalna i z defrostem: 4, 6, 8,

splity-30-Alth3.jpg

Wykresy gdzie krzywa Daikina leci po łuku są stare z mocą maksymalną,

dopiero później Codix zwrócił mi na to uwagę i poprawiłem Daikina na wersję z defrostem.

Daikin - T-Cap 9, 12,

splity-30-Alth3_T-CAP 12.jpg

Daikin - LG monoblok 9 kW

splity-30-Alth3 - LG.jpg

Daikin - Samsung 4, 6, 9, split R32

splity-30-Alth3_Samsung-4-6-9.jpg

splity-30-Alth3_T-CAP 12.jpg

Edytowane przez Marco36
  • Like 1

Daikin - Mitsubichi 8 kW (jednostka dwuwentylatorowa na R410a)

prospekt Mitsubishi model PUHZ-SHW80VHA z powyższego wykresu tu:

http://pompyciepla-sklep.com.pl/images/Mitsubishi_Zubadan/ECODAN_2015_2016.pdf

Daikin - Panasonic SDC 5, 7, 9, J na R32

splity-30-Alth3-Panas-J.jpg

Daikin - LG split 5, 7, 9, split na R32

splity-30-Alth3_LG_5-7-9.jpg

...

I bardziej budżetowe PC:

SEVRA, split na R32

splity-30-Alth3_SEVRA_4_6_8.jpg

splity-30-Alth3_LG_5-7-9.jpg

Edytowane przez Marco36

GREE 8 kW

splity-30-Alth3 - Gree 8 i 10 kW 3-faz.jpg

Haier monoblok 16 kW

i Kaisai split 8 kW na R32

https://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=455454&d=1620044110

Kołton 10 kW (na R290 , ten to chyba też monoblok)

splity-30-Alth3_Kołton 10 kW.jpg

Buderus 11 kW z prospektu znalezionego w necie,

ma dziwny skok między +2*C a -7*C, nie wiadomo jak zachowa się przy -15*C czy -20*C

splity-30-Alth3_LG_COP_Buderus.jpg

GREE -splity-30-Alth3.jpg

splity-30-Alth3 Haier16.jpg

Edytowane przez Marco36

Nie mam, a to co mam to, albo otrzymałem od kolegów z forum, albo sam pisałem na serwis producenta. To przysłali tabelkę, zazwyczaj jak człowiek pyta, to nie robią z tego tajemnicy.

Te mniej ciekawe (moim zdaniem) to tylko sprawdzałem oficjalny katalog na stronie www,

to takie gdzie wykres ograniczony jest między -15 lub -7*C a +7*C.

Dodaję Panasonic High Performance 9 kW 3-fazowa (seria H) w zestawieniu z SDC serii J :

splity-30-Alth3-Panas-J.jpg

Haier

Haier 5-8-11-16.jpg

Kaisai

split_Kaisai_6-16_kW.jpg

Sinclair

Siclair_6_8_10_kW.jpg

Edytowane przez Marco36

• 2 weeks później...

Witam serdecznie wszystkich

W ramach projektu miasto po przetargu zamontowało u mnie 9,9 kW paneli oraz pompę ciepła powietrzną. O ile do paneli nie mam na razie zastrzeżeń to pompa przyprawia mnie o ból żeby nie napisać gorzej głowy. Pompa zasila obecnie cwu zbiornik 300 l. Zużycie miesięczne to 200 kWh przy czterech osobach. Pompa ma zainstalowany podlicznik i na jego podstawie obliczyłem COP, który wyniósł ok 3,5 przy temperaturze zew. od 8 do 18 stopni C. Zgodnie z PFU i deklaracja COP przy 7 stopniach powinien wynieść ponad 4,5. To cudo techniki nazywa się Oem Term. Gdy uruchomiłem pompę na c.o. nie udało się utrzymać temperatury w domu. Zaczęła spadać, przy temperaturze zew. 3-5. Na dzień zużywałem 10 kg ekogroszku na dobę. Dom ze ściany trzy warstwowej poroterm i 10 cm styropianu pomiędzy. Strop ocieplony 20 cm styropianu i 20 cm wełny.

Czy ktoś z forumowiczów może ocenić i podpowiedzieć cz ten COP nie jest za niski i gdzie szukać błędów w instalacji.

Pozdrawiam i dziękuję

Pompa o mocy elektrycznej 3 kW.

A z jaka moca chodzi Ci wtedy pompa,może chodzi sobie na najniższych obrotach a to nie wystarcza na dogrzanie domu.

Cop 3,5 na cwu jest ok.

Cop 4,5 to masz jak na zasilaniu masz wode o temp.np.30st a nie podczas grzania cwu gdzie na zasilaniu temp jest np.45 czy 50st

Edytowane przez codix

COP policzyłem w ten sposób, że od temp. Np. od 26 do 35 stopni pompa zużyła określoną ilość energii. Przy grzałce by to było odpowiednio więcej i podzieliłem jedno przez drugie. Wyszło 3,5. Zgodnie z dokumentacją i normą A7 W 35 COP powinien wynosić 4,5. Nie wiem z jaką mocą pracuje pompa, nie mam takiego pomiaru.

Od temperatury w zbiorniku 300 l od temperatury 28 do 35 zużyła 0,71 kWh przy temperaturze zew. 8,5.

Jeśli grzałem zbiornik co do 45 to chwilowa moc osiągała nawet 5 kw.

COP policzyłem w ten sposób, że od temp. Np. od 26 do 35 stopni pompa zużyła określoną ilość energii. Przy grzałce by to było odpowiednio więcej i podzieliłem jedno przez drugie. Wyszło 3,5. Zgodnie z dokumentacją i normą A7 W 35 COP powinien wynosić 4,5. Nie wiem z jaką mocą pracuje pompa, nie mam takiego pomiaru.

Od temperatury w zbiorniku 300 l od temperatury 28 do 35 zużyła 0,71 kWh przy temperaturze zew. 8,5.

Jeśli grzałem zbiornik co do 45 to chwilowa moc osiągała nawet 5 kw.

No to jeszcze raz zastanów się co napisałes cop 4,5 dla pracy przy temp.7st i temp zasilania 35st.

Czyli pompa startuje po np.20 min stabilizuje swoja prace z temp.zasilania 35st (ktora sie nie zmienia)i ciach właczamy pomiary i wychodzi cop=4,5

A teraz grzanie cwu zanim pompa sie rozbuja to ma copy po 2 jak juz sie rozbuja to juz ma na zasilaniu np.40 a to nie 35st

To ze grzejesz w baniaku do 35st nie oznacza ze pompa ma na zasilaniu 35st bo takie grzanie trwalo by 5godzin . Jak w baniaku masz 35st to na zasilaniu moze juz byc 45st i jaki wedlug tych twoich dokumentacji ma cop dla takiej temp.?????

Czyli moje pomiary można o kant potłuc. Teraz widzę, że nie zrozumiałem do końca zasady działania. Tylko czy moje zużycie na cwu 200 kWh miesięczne jest tak wysokie.

To już zależy jak sie pluskacie ile osob czy wanna czy prysznic itp.

Ogólnie nisko ta wodę grzejesz ale zależy jeszcze w którym miejscu na baniaku masz czujnik temperatury .

Przewaznie wiekszosc raczej ma czujnik na polowie zbiornika i grzeja do 46st wtedy na górze baniaka jest z 50st.

No i gdzies po 4kwh dziennie im idzie czyli gdzies 120kwh na miesiac ale niektórzy tez po 3kwh a niektórzy po 5kwh.

Ja grzeje raz dziennie do 46st o 14tej wtedy przeważnie jest najcieplej na zewnatrz wiec najlepsze copy to mi starcza na całą dobę.

Lepsze jest takie odpalenie i zagrzanie nawet do wyzszej temperatury niz takie dogrzewanie kilka razy dziennie o pare stopni bo tak jak juz pisalem od startu pompie troche zajmuje na wbicie sie na jakis akceptowalny poziom copu.

Jak sie wlaczy to stopniowo cop rosnie np.od 1 do 4 potem pomalu spada i pod koniec grzania ma np.2,9 (jak juz na zasilaniu jest 50st) no i sredni z takiego zagrzania wyjdzie np.3,5

A jak takie krótkie podgrzanie to nie zdazy sie do 4 rozkrecic i jest koniec grzania a srednia wyjdzie 2,8

Co do nie dogrzewania domu to moze masz za nisko ustawiona temperature na zasilaniu i poprostu nie wystarcza to na zagrzanie domu.Pompa ta temperature osiagnie i ogranicza swoja moc a w domu dalej zimno.I masz np.pompe 9kw a ona sobie produkuje 3kw bo juz zagrzala do temp.ktora jest ustawiona jako temp.zasilania obiegu c.o

Wodę w cwu grzeje do 45 i od 15:00 się załącza. Histereza ustawiona na 5. Nie zawsze starczy jedno grzanie. Wydawało mi się że przy tak małym zużyciu eko 10 kg na dobę pompa nie będzie miała problemu z ogrzewaniem domu. Bufor grzałem do 45 i nie dawało rady.

COP też zależy od samego zbiornika , jak dużą ma wężownicę. U nas w zbiorniku 300L mamy wężownicę 3,4m2.

Rodzina 4 osobowa , na ogrzanie wody do 46 stopni zużywamy 1,5-2 kWh na dzień.

Ostatnio za pomocą pewnej strony po podaniu temp początkowej i końcowej wody , zużycia energii wyszło mi że COP średni wyszedł mi chyba coś koło 4,5 , ale wiadomo takie wyliczenia są obarczone pewnym błędem.

U nas w lato grzanie wody to około 40-50kWh na miesiąc.