Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiany wykonawcze względem projektu - projekt zamienny

TomTry

Recommended Posts

Naprawdę robisz projekty, w których jesteś jedynym autorem? Szacun.

autorem ARCHITEKTURY - tak !

pozostałe branże wchodzące w skład Projektu Budowlanego - koordynuję, ale nie projektuję rozwiązań konstrukcyjnych, czy instalacyjnych

... ale znam osoby ( z FM ), które są " projektantami ", architektury, konstrukcji, instalacji sanitarnych, elektrycznych i ( ogólnie ) " wiedzą lepiej " co i jak :)

Ale rozmawiałem jeszcze z innym znajomym architektem i on znowu mówi że fajnie jakby się te liczby zgadzały w projekcie w kontekście ew. przyszłej sprzedaży budynku. Bo zarówno operat szacunkowy który potrzebuje kupujący dla banku (w przypadku kredytu) jak i zapisy notarialne przy sprzedaży odnoszą się do oficjalnych liczb, a powierzchnia użytkowa wzrosła z 90 do 130, czyli znacznie. Dodatkowo zależy też jak KB opisze te zmiany w dzienniku. Jeśli jednak urząd stwierdzi że te zmiany są istotne, to zamiast wprowadzać się będziemy robić projekt zamienny i kolejne 2-3 miesiące w plecy będąc już na wypowiedzeniu najmu mieszkania. Od siebie mam jeszcze taką myśl, że za ileś lat gdy będę przyzwyczajony do mojego domu, to wszędzie oficjalnie będę się musiał posługiwać liczbami z projektu. Pachnie mi to problemami w bliżej nieokreślonym momencie.

Na ten moment jestem bliżej decyzji o projekcie zamiennym.

Ja bym nie robił projektu zamiennego tylko z tego powodu, żeby się "liczby zgadzały" (chyba że tej wysokości nie da się przeskoczyć - bo to jest jedyna zmiana istotna w Twoim katalogu zmian). Po to są dozwolone odstępstwa nieistotne, żeby zgodnie z prawem niektóre liczby mogły być inne niż projektowane.

Art. 36a ( Ustawy Prawo Budowlane )

p.5 określa, kiedy jest " istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę "

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19940890414

nic dodać / nic ująć

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, pomogliście w procesie decyzyjnym.

Po dyskusji z KB, projektantem i znajomymi architektami będziemy robić projekt zamienny. Tzn projektant zgodził się na przekazanie źródeł projektu z oficjalną zgodą na adaptację innemu projektantowi, oczywiście bez przekazania praw autorskich. Jedyne co mnie martwi to ew. lockdown w urzędach...

Łukasz Ładziński,

co do czytania prawa budowlanego w całości... jest to jeden z wielu elementów (wiem, bardzo ważny), który warto by ogarnąć. Niestety trzeba by być cyborgiem mając do ogarniania swoją pracę w zupełnie innej branży, trójkę małych dzieci i budowę, dodatkowo w covidowej rzeczywistości. Dlatego ma się tych ludzi naokoło, którzy powinni czuwać i których się pyta, a którzy mimo wybierania ich z poleceń też ideałami nie są. Dodatkowo przeczytanie a zrozumienie i zapamiętanie to różne rzeczy, a do pełnego zrozumienia trzeba przeczytać kolejne tony informacji... może jakbym nie spał to bym ogarnął i to ;-)

Pozdrawiam

Łukasz Ładziński,

co do czytania prawa budowlanego w całości... jest to jeden z wielu elementów (wiem, bardzo ważny), który warto by ogarnąć. Niestety trzeba by być cyborgiem mając do ogarniania swoją pracę w zupełnie innej branży, trójkę małych dzieci i budowę, dodatkowo w covidowej rzeczywistości. Dlatego ma się tych ludzi naokoło, którzy powinni czuwać i których się pyta, a którzy mimo wybierania ich z poleceń też ideałami nie są. Dodatkowo przeczytanie a zrozumienie i zapamiętanie to różne rzeczy, a do pełnego zrozumienia trzeba przeczytać kolejne tony informacji... może jakbym nie spał to bym ogarnął i to ;-)

Pozdrawiam

- rozumiem Cię doskonale. Wg mnie zadaniem architekta jest nie tylko i wyłącznie " ogarnięcie " tematu projektu, ale również pomoc Inwestorowi w różnych kwestiach związanych z całym procesem inwestycyjnym, tym bardziej w erze " COVID-a " przy jednoczesnych ciągłych zmianach Prawa Budowlanego.

- tym niemniej, życzę powodzenia i mniej problemów z budową i procedurami administracyjnymi.

Pozdrawiam

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI