Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewniana wiata garażowa przyścienna 3,5 x 6 m - izolacja dachu

rotkorew

Recommended Posts

Witajcie!

Jestem na etapie składania wiaty przyściennej garażowej. Takiej jak ta:

Wiata-przyscienna-AKTION-2-350cm-600cm_%5B2820%5D_1200.jpg

Na te krokwie planuje dać łaty a na to płyty bitumiczne Onduline. Chciałem się poradzić co ile cm dawać łaty dachowe pod płyty bitumiczne?

Druga sprawa to czy pod płyty dawać folię paraizolacyjną czy coś w tym rodzaju - membranę? Może w ogóle nic nie dawać, tylko płyt przykręcić bezpośrednio do łat? Wiatę nie zamierzam zabudowywać z żadnej strony. Wiem że przy blachach trapezowych, pod nim skrapla się woda. A jak to wygląda z płytami bitumicznymi?

Jeśli już dawać folie to gdzie? Bezpośrednio na łaty czy pomiędzy łaty a krokwie?

Na te krokwie planuje dać łaty a na to płyty bitumiczne Onduline. Chciałem się poradzić co ile cm dawać łaty dachowe pod płyty bitumiczne?

Druga sprawa to czy pod płyty dawać folię paraizolacyjną czy coś w tym rodzaju - membranę?

A co masz w projekcie i co na to kierbud?

Bo to przecież rozbudowa domu - i wymaga pełnej procedury. Bez zgłoszenia to możesz postawić wiatę WOLNOSTOJĄCĄ - nie związaną z budynkiem.

• 4 weeks później...

Jak dasz folie, to na krokwy, potem kontrłaty, łaty i dopiero płyty. Mi się zdarzyło kłaść te płyty na jakiejś szopie. Łaty były dane co 45cm, ale spokojnie można szerzej do 60-70 cm.

Jednak folia nie ma żadnego sensu. UV zrobi z niej strzępy po dość krótkim czasie. Musiałbyś przybić deski, folie, kontrłaty, łaty, płyty. Chyba zbędny koszt i szkoda pracy, jeśli to jakieś tam zadaszenie

Edytowane przez domino34

A co masz w projekcie i co na to kierbud?

Bo to przecież rozbudowa domu - i wymaga pełnej procedury. Bez zgłoszenia to możesz postawić wiatę WOLNOSTOJĄCĄ - nie związaną z budynkiem.

Sorry że nie w temacie, ale korzystając z okazji zapytam odnośnie budowy obiektów do 35m2 - taka wiata (jeśli by była dostawiona do domu) się nie łapie? Cały przemysł dostawiania 35-tek do siebie jest wbrew przepisom? Czy ten przepis nie miał sie w założeniu tyczyc własnie takich wiat, werand itp, a łączenie takich domków to juz wynikło z pomysłowości ludzi?

Dzięki za odpowiedź. Bałem się, że na Onduline będzie się skraplać woda tak jak na blachach trapezowych.

Jeśli to otwarta wiata to skropliny nie powstaną, nie będzie przecież znacznej różnicy temperatur. Pomijam fakt że jakakolwiek blacha jest bez porównania trwalsza, a każda blachodachówka dużo bardziej estetyczna niż ten bitumiczny shit...

Ale jeśli już postanowiłeś i za późno na zmianę to chociaż daj łaty co 50cm , zależy jakie płyty - chodzi o to by każda płyta leżała na 3 łatach.

kemot, pytaj w firmach robiących dachy, chociaż oni mniej dbają o estetykę. Warto poszukać lokalnego wykonawcy na tartaku, aby drewno było ostrugane i ładne, a nie jak typowa więźba.

Po wtóre na taras polecam poliwęglan, a nie coś co zaciemni wnętrze.

Edytowane przez StolarzS

• 1 month później...
Witam przykleje się do tematu. Mam zamiar stawiać wiatę 11x10m jednospadowy dach z dwóch stron będzie doczepiona do murów budynków obok jeden przy ścianie 10m drugi przy ścianie 11m . Wiata wysoka w najniższym punkcie to 5m . Konstrukcja z drewna gdyż mam swój las i pozyskanie materiału nie problem plus tartak przewoźny. Chciałbym zrobić wjazd aż 10m i żeby w środku słupów nie było pytanie jakiej wielkości muszą być słupy i jakiej wielkości plotew by na niej utrzymały się krokwie i cały dach?