Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeden łącznik kilka źrodeł światła - rozszerzenie instalacji

Recommended Posts

Witam. Chcę podzielić pokój na dwa mniejsze. Obecnie w pokoju posiadam jedną lampę doprowadzoną kablem 3x1,5. Moje pytanie brzmi czy jest jakaś możliwość rozszerzenia instalacji z obecnego łącznika i rozdzielenie go na dwa żeby działały osobno. Nie chciał bym prowadzić nowego kabla od skrzynki elektrycznej ponieważ reszta mieszkania jest wyremontowana. Bardzo proszę o konkretne podpowiedzi. Jeśli coś nie zrozumiale napisałem chętnie odpowiem na pytania.

Pozdrawiam.

Witam. Chcę podzielić pokój na dwa mniejsze. Obecnie w pokoju posiadam jedną lampę doprowadzoną kablem 3x1,5. Moje pytanie brzmi czy jest jakaś możliwość rozszerzenia instalacji z obecnego łącznika i rozdzielenie go na dwa żeby działały osobno. Nie chciał bym prowadzić nowego kabla od skrzynki elektrycznej ponieważ reszta mieszkania jest wyremontowana. Bardzo proszę o konkretne podpowiedzi. Jeśli coś nie zrozumiale napisałem chętnie odpowiem na pytania.

Pozdrawiam.

Oczywiście że jest zwłaszcza jak instalacja bez puszek pod sufitem, zresztą z tej ostatniej też się da.

1) Jeśli w puszce obecnego łącznika poza fazową są żyły neutralna i ochronna od lampy.

W takim przypadku należy ułożyć przewód 3x1,5 od tej puszki do kolejnej, gdzie chcesz mieć drugi, nowy łącznik. W nowej puszce podłączyć nowy łącznik, od niego taki sam przewód do drugiej, nowej lampy. Schemat poniżej. Na czerwono zaznaczyłem miejsca nowych połączeń.

2) Jeśli w puszce obecnego łącznika jest tylko żyła fazowa.

Znaleźć puszkę rozgałęźną, od której prowadzone są przewody do łącznika i lampy. [Nową żyłę fazową podłączyć od strony zasilania, by było w niej napięcie niezależnie od pierwszego łącznika.] Ułożyć przewód 3x1,5 od tej puszki rozgałęźnej do puszki nowego łącznika, dalej jak w pkt 1.

3) Jeśli chcesz zastąpić obecny łącznik świecznikowym przy sytuacji z pkt 1., przewód należy dodać tak samo i żyłę fazową podłączyć pod styk drugiego klawisza.

Przy sytuacji z punktu 2. potrzebna byłaby jeszcze jedna żyła fazowa od łącznika do puszki rozgałęźnej.

murator.JPG

Edytowane przez lukasz_298
dopisek o świecznikowym
  • Like 1