miki91 03.11.2020 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Witam. Chcę podzielić pokój na dwa mniejsze. Obecnie w pokoju posiadam jedną lampę doprowadzoną kablem 3x1,5. Moje pytanie brzmi czy jest jakaś możliwość rozszerzenia instalacji z obecnego łącznika i rozdzielenie go na dwa żeby działały osobno. Nie chciał bym prowadzić nowego kabla od skrzynki elektrycznej ponieważ reszta mieszkania jest wyremontowana. Bardzo proszę o konkretne podpowiedzi. Jeśli coś nie zrozumiale napisałem chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.11.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Witam. Chcę podzielić pokój na dwa mniejsze. Obecnie w pokoju posiadam jedną lampę doprowadzoną kablem 3x1,5. Moje pytanie brzmi czy jest jakaś możliwość rozszerzenia instalacji z obecnego łącznika i rozdzielenie go na dwa żeby działały osobno. Nie chciał bym prowadzić nowego kabla od skrzynki elektrycznej ponieważ reszta mieszkania jest wyremontowana. Bardzo proszę o konkretne podpowiedzi. Jeśli coś nie zrozumiale napisałem chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam. Oczywiście że jest zwłaszcza jak instalacja bez puszek pod sufitem, zresztą z tej ostatniej też się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_298 03.11.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 (edytowane) 1) Jeśli w puszce obecnego łącznika poza fazową są żyły neutralna i ochronna od lampy. W takim przypadku należy ułożyć przewód 3x1,5 od tej puszki do kolejnej, gdzie chcesz mieć drugi, nowy łącznik. W nowej puszce podłączyć nowy łącznik, od niego taki sam przewód do drugiej, nowej lampy. Schemat poniżej. Na czerwono zaznaczyłem miejsca nowych połączeń. 2) Jeśli w puszce obecnego łącznika jest tylko żyła fazowa. Znaleźć puszkę rozgałęźną, od której prowadzone są przewody do łącznika i lampy. [Nową żyłę fazową podłączyć od strony zasilania, by było w niej napięcie niezależnie od pierwszego łącznika.] Ułożyć przewód 3x1,5 od tej puszki rozgałęźnej do puszki nowego łącznika, dalej jak w pkt 1. 3) Jeśli chcesz zastąpić obecny łącznik świecznikowym przy sytuacji z pkt 1., przewód należy dodać tak samo i żyłę fazową podłączyć pod styk drugiego klawisza. Przy sytuacji z punktu 2. potrzebna byłaby jeszcze jedna żyła fazowa od łącznika do puszki rozgałęźnej. Edytowane 3 Listopada 2020 przez lukasz_298 dopisek o świecznikowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki91 04.11.2020 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Dziękuje lukasz_298 za szybką i konkretną odpowiedź. Wszystko bardzo jasno przedstawione. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts