elviss_17 03.11.2020 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Dzień dobry, prośba o opinie i porady. Budynek jak w załączniku, parterowy (po środku nieogrzewany garaż), ogrzewanie gazem, 100% podłogówka. Będą grzejniki drabinkowe w łazienkach, zasilane temperaturą z podłogówki. Moje rozważania to: - czy koncepcja jeden piec,dwa rozdzielacze (dwa osobne układy), jedno sprzęgło, dwie pompy, bez mieszaczy jest słuszna? - chciałbym mieć utrzymywaną stałą temperaturę w obu budynkach, zakładam instalację czujnika pogodowego bez żadnych regulatorów, czy taka kombinacja da sobie radę ze zmianami warunków na zewnątrz i utrzyma mi stałą temperaturę w środku? (przy bezwładności podłogówki nie wierzę w regulatory, chyba że jest to wymóg dla utrzymania temperatury i czujnik/krzywa grzewcza nie da rady) - co będzie najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem w użytkowaniu? Proszę o pomoc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.11.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Garaż jest po środku ale obie części budynku nie są jednakowe więc jeśli ogrzewanie podłogowe było robione bez jakiegokolwiek projektu to utrzymanie jednakowej temperatury w obydwu częściach może być trudne ale nie niemożliwe.Małe różnice 0,5 - 1*C będą wynikały tu z różnicy zapotrzebowania na energię cieplną poszczególnych pomieszczeń.Poza tym przy ogrzewaniu podłogowym z jego bezwładnością jedynym sposobem zapewnienia stałej temperatury w domu bez wahań spowodowanych różnicą temperatur wewnętrznych i czasem reakcji na ich zmiany jest regulacja pogodowa. Dlatego jeden centralny regulator pogodowy jest tu najlepszym rozwiązaniem. Układ ze sprzęgłem i dwoma rozdzielaczami bez zmieszania jest OK a minimalne różnice są do skompensowania poprzez regulację przepływu na rotametrach poszczególnych pętli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elviss_17 05.11.2020 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Czyli przedstawiasz takie samo zdanie jakie mam ja wspólnie z wykonawcą. W jednej części jest dom w drugiej działalność gospodarcza, więc różnica między nimi nie gra już takie roli. Ważne by temperatura wewnątrz była utrzymywana na stałym poziomie, tak to widzę. A czy nie warto posłużyć się jednym regulatorem mobilnym w domu który będzie dodatkowym polem manewru temperatury? Zawsze go mogę chyba po prostu nie używać i odłączyć. Bo rozumiem że ekonomicznie będzie tylko z czujnikiem pogodowym. A czy jest jakikolwiek sens montowania na pętlach zaworów rtl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.11.2020 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 A czy jest jakikolwiek sens montowania na pętlach zaworów rtl? Zaden 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elviss_17 09.11.2020 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 A czy nie warto posłużyć się jednym regulatorem mobilnym w domu który będzie dodatkowym polem manewru temperatury? Zawsze go mogę chyba po prostu nie używać i odłączyć, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.11.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 (edytowane) A czy nie warto posłużyć się jednym regulatorem mobilnym w domu który będzie dodatkowym polem manewru temperatury? W celu regulacji możesz się posłużyć czym tylko chcesz. 1. Jeżeli regulator nie będzie kompatybilny z kotłem to zapewni tylko i wyłącznie regulację ON / OFF 2. Jeżeli algorytm regulatora nie będzie przystosowany do ogrzewania podłogowego, praca ON / OFF w połączeniu ze zwłoką podłogówki może powodować dość spore wahania temperatury. . Bo rozumiem że ekonomicznie będzie tylko z czujnikiem pogodowym. Tak. . A czy jest jakikolwiek sens montowania na pętlach zaworów rtl? Jeśli mamy do czynienia z instalacją grzejnikową to montaż zaworu RTL na krótkiej pętli zasilanej czynnikiem o wysokiej temperaturze, lub czynnikiem z powrotu np. z grzejnika łazienkowego drabinkowego jest uzasadniony, w pozostałych przypadkach nie. Edytowane 9 Listopada 2020 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elviss_17 10.11.2020 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Czy regulator mobilny Ttaki który ustawia temperaturą do miejsca w którym go postawię) będę mógł zakupić/podpiąć w każdym momencie? Naturalnie zgodny z piecem itd. W razie wypadku jakby były problemy z działaniem na samej pogodówce.Grzejniki w łazienkach planuje zasilać temperaturą z podłogówki, rozumiem że wtedy rtl bez sensu. Tym samym instalacja bez mieszacza. Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts